KBC o tom informuje na svých webových stránkách. Součástí bankovní a pojišťovací skupiny KBC je i česká banka ČSOB. Akcie bankovní skupiny po oznámení pomoci posílily téměř o 47 procent.

Výměnou za poskytnutí injekce dostane vlámská vláda účast na kapitálu, avšak bez hlasovacího práva, uvedla agentura AFP. KBC přijetí pomoci potvrdila s tím, že celá transakce by měla být dokončena ještě v prvním čtvrtletí letošního roku.

"Belgická vláda tím opět dokázala, že nenechá padnout žádnou velkou finanční instituci. Otázkou je, zda tato pomoc bude dostačující," uvedl analytik Atlantik FT Milan Lávička. ČSOB by podle něj neměla být situací v KBC jakkoliv ovlivněna. Veškeré transakce, které se dějí mezi ní a mateřskou společností, jsou totiž přísně monitorovány regulátorem trhu (ČNB).

"Jako všechny ostatní kroky vlád po celém světě se tedy jedná sice o nesystémový, nicméně akutně nutný zásah do bankovního sektoru," uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Podle něj bylo nutné KBC pomoci, protože jinak by kapitálová přiměřenost banky klesla na úroveň, kde by investoři začali ve velkém spekulovat o pádu banky.