Home Credit patří do skupiny firem finanční skupiny PPF. Jejím většinovým vlastníkem je právě nejbohatší Čech Petr Kellner (43). Nyní nemá ruský Home Credit dost peněz a musí začít radikálně šetřit.

Kellnerovu PPF však krize v ruské Home Credit nijak vážně neohrozí. Soudí tak alespoň ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová: "Připomíná mi to trochu paraleru mezi panikou z toho, jak krize amerických bank ovlivní fungování bank našich. Neznamená to samozřejmě, že jakmile nějaká filiálka oznámí potíže, ohrozí to stabilitu mateřské firmy. A skupina jakou je PPF umí takové ztráty minimalizovat."


Petr Kellner (43)

Autor: Archív

Petr Kellner se chudoby moc bát nemusí. Na to je opravdu moc bohatý. Majetek někdejšího prodejce kopírek Kellnera dosahuje závratných 153,5 miliardy korun. Zakladateli finanční skupiny PPF dnes říká pane i Česká pojišťovna či splátková firma Home Credit.

Podíly má však i v Českých aeroliniích nebo v Zentivě. Jeho vliv rok od roku roste. Loni jeho majetek činil 128,4 miliardy korun. Nyní je Kellner 91. nejbohatší člověk planety. Vlastní vilu ve Vraném nad Vltavou, kterou si nechal postavit od známého architekta Josefa Pleskota. Bydlí ale v pražské vile. Jezdí v Porsche Cayenne, ve vozovém parku má i pár mercedesů. Kromě aut se přepravuje i v tryskáči Gulfstream.


Další čeští miliardáři ohrožení propady světových finančních trhů

  • Andrej Babiš (53) / jmění cca 50 až 60 miliard korun

Autor: 
Jeho Agrofert Holding ovládá české i slovenské zemědělství, potravinářství a chemii a zaměstnává zhruba 21 tisíc lidí. Babiš vlastní továrny i v Číně a Německu.


  • Pavel Tykač (43) / jmění: cca 33 miliard korun

Autor: 
Kdysi jeden ze spolumajitelů finanční skupiny Motoinvest, která proslula praktikami na hranici zákona. Po pár letech v ústraní se vrátil jako spolumajitel Mostecké uhelné.


  • Karel Komárek (37) / jmění: cca 26 miliard korun

Autor: 
Český ropný král vlastní Moravské naftové doly, podíly v tuzemských distributorech plynu, podzemní zásobníky plynu i kanadskou těžební společnost Exceed Energy.


  • Jozef Tkáč (57) / jmění: cca 25 miliard korun

Autor: 
Poloviční vlastník finanční skupiny J&T, které patří banky u nás, v Rusku a Švýcarsku a která investuje i do realit, energetiky či potravinářství.


  • David Beran (39) / jmění: cca 20 až 22 miliard korun

Autor: 
Patří mu polovina strojírenského koncernu Vítkovice Holding a skupina Profi real, která půjčuje peníze. Vede několik soudních sporů o miliardy s Karlem Komárkem.


  • Marek Dospiva (38) / jmění: cca 17 až 20 miliard korun

Marek Dospiva - 15 miliárd Sk (500 mil. €), Penta.
Autor: anc
Spolumajitel investiční společnosti Penta zaregistrované na Kypru. Té patří například Aero Vodochody, Banka Slovakia či maloobchodní řetězec Žabka.


  • Jaroslav Haščák (37) / jmění: cca 17 až 20 miliard korun

Jaroslav Haščák - 18 miliárd Sk (597 mil. €), Penta.
Autor: anc
Dospivův kolega z Penty.


  • Milan Fiľo (39) / jmění: cca 15 až 20 miliard korun

Autor: Archív
Majitel investiční skupiny Eco Invest zbohatl na papírenství.


  • Radovan Vítek (36) / jmění: cca 15 miliard korun

Zprostředkovaně ovládá obří českou realitní skupinu Czech Property Investments.