Kurz koruny se den ode dne mění. Máme kupovat eura? Blesk se za vás zeptal finančních odborníků.

Nevídané zástupy před směnárnami má na svědomí středeční oslabení koruny. Jenomže česká měna je teď jako na houpačce. Včera totiž opět posílila. Vůči euru dokonce o dvanáct haléřů – na 23,50 Kč. A nechovala se jinak ani k dolaru. Ten se obchodoval za 15,12 Kč. I přes její zpevnění se však dobytí rekordů z minulého týdne podle analytiků rozhodně očekávat nedá.

Fotogalerie
2 fotografie

Důvodem není jen výrok guvernéra ČNB o možném snižování úrokových sazeb, ale například i zprávy o plánovaném zavírání továren. Finančníci odhadují, že oslabování české měny bude trvat až do posledního čtvrtka v srpnu, kdy zasedne rada ČNB.

Podle výsledků jejího jednání se pak bude vyvíjet další kurz koruny. Předpovídání vývoje kurzu je teď spíš věštěním z křišťálové koule. Co ale když se chystáte na dovolenou? Máte hned běžet do směnárny, nebo až těsně před odjezdem? A je rozdíl, jestli odjíždíte za týden, nebo třeba za tři neděle? Přečtěte si, co vám radí experti.


Anketa mezi odborníky:

Vladimír Pikora, Next Finance: "Radím okamžitý nákup. I kdyby koruna znovu posílila, nebude to o mnoho. Bylo by to tak na deset piv při částkách, které si lidé běžně vyměňují."

David Marek, Patria Finance: "Doporučuji nakupovat hned. Pokud se někdo rozhodne s nákupem cizí měny čekat, hrozí mu větší riziko, že koruna ještě více oslabí."

Petr Zámečník, Investice.cz: "Lidé spěchat nemusejí. Koruna výrazně oslabila, možná tedy o pár haléřů posílí. Do konce srpna ale nebude na rekordech z minulého týdne."

Luboš Mokráš, Česká spořitelna: "Je vhodné nakoupit eura již teď. I v případě, že by koruna posílila, lidé by ušetřili tak zanedbatelné částky, že není důležité se tím trápit."

(Jak se dá vydělat na pohybu kursu koruny? Čtěte zde!)