"Natočte si pivo sám, nemám lidi..." Takovou větu byste v hospodách, restauracích a barech mohli za chvíli slyšet stále častěji! Proč? České restaurace se potýkají se zoufalým nedostatkem číšníků a servírek. Právě teď jich chybí tisíce! Podle nabídky volných míst Úřadu práce hledají zaměstnavatelé nyní 2791 číšníků, kuchařů a servírek. A to je jen zlomek, spousta majitelů hospod to totiž řeší jiným způsobem. Třeba inzerátem vylepeným na dveřích... Veliký nedostatek se týká ale i hotelových recepčních a pokojských. Nedostatek těchto profesí pociťují zejména malé podniky o velikosti od 6 do 25 zaměstnanců. Doby, kdy hospoda byl zlatý důl jsou už dávno pryč. Čeští zaměstnanci mizí do zahraničí prý hlavně kvůli penězům. Ti mladší kvůli zkušenostem a cizím jazykům. Aktuální poptávka na tuto práci ve Skotsku nabízí 5,5 britských liber za hodinu (200 Kč). Za práci v baru na Kypru slibují agentury šestiseteurový plat za měsíc (16 tisíc) plus bonusy a ubytování a stravu zdarma, práce na řeckém poloostrově Chalkidiki na půl roku až rok je nabízena za částku 900 euro měsíčně (24 tisíc) a bonusy. Tradičně vysoký požadavek je v Irsku. Je tu nedostatek kvalifikovaných recepčních, číšníků, barmanů, kuchařů a pokojských. Pracovníci všech těchto profesí se uplatní také v sousedním Německu a Rakousku. "To ale nemusí být jen otázka výše platu. Je to i přístupem mladých lidí k práci," říká manažer jedné stylové kavárny v Praze. Zaměstnanec mu zmizel v poslední době už potřetí. A ze dne na den. "Prostě pošlou SMS, že už nepřijdou, že jedou do světa. Večer nic neřeknou a druhý den jsou pryč," stěžuje si.
Zoufalé restaurace: Právě teď chybí tisíce číšníků!

Číšníci už pomalu začínají být nedostatkovým zbožím. Majitelům restaurací většinou zmizí ze dne na den...
(autor: scom)
Zpět
na
České restaurace, bary i hospody nemají personál. Mladí lidé odjíždějí dělat podobnou práci raději za hranice