Jako by se ženil král! Dva oddávající, hostina s osmi hlavními chody, k dispozici 160 druhů vín, tři skupiny hlídajících bodyguardů a svatební noc v nejkrásnějším apartmánu luxusního hotelu Esplanade v Mariánských Lázních. Druhé manželství předsedy ČSSD Jiřího Paroubka (55) odstartovalo ANO, které si s Petrou Kováčovou (34) řekli včera odpoledne v přísně střeženém atriu hotelu. Paroubek měl přesto důvod k tomu, aby nebyl úplně šťastný. Na svatbu totiž nedorazil jeho jediný syn Jiří! Redaktoři Nedělního Blesku jako jediní proklouzli v naprostém utajení a bez vědomí personálu hotelu až k novomanželům. I když na svatbu přijely tři desítky nejbližších příbuzných, Paroubkův syn Jiří tátu svou přítomností nepodpořil. Proč nepřišel? Jiří Paroubek junior dal přednost před otcem své matce, Zuzaně Paroubkové, se kterou se expremiér a šéf ČSSD letos rozvedl. "Nejel z etických důvodů, protože svatba dva měsíce po rozvodu je podivná," informovala Nedělní Blesk Paroubkova exmanželka Zuzana. Přesně podle tradice strávili ženich a nevěsta předsvatební noc odděleně. Zatímco Jiří Paroubek odjel z Prahy údajně za přáteli, jeho nastávající Petra se po deváté hodině večer setkala s příbuznými v hotelu Esplanade. Místo odpočinku seděla ještě po půlnoci v místním baru. Jiří Paroubek přijel do hotelu za přísných bezpečnostních opatření až následující den před druhou hodinou odpoledne. Ještě si ani nestihl vypít welcome drink, a v obležení bodyguardů i české policie dorazil jeho svědek, slovenský premiér Robert Fico. "Máte vše připraveno? Nejsou žádná žádná slabá místa?" zajímal se Paroubek u vedení hotelu. Ve 3. patře hotelu Esplanade, v nedobytném atriu odděleném roletami a střeženém bodyguardy, se těsně před půl pátou odpolední uskutečnily hned dva svatební obřady. Ano si manželé řekli v 16.24. Civilní sňatek řídil radní Mariánských Lázní Luděk Nosek, novomanželům Paroubkovým žehnal biskup Církve československé husitské Jan Hradil, který dorazil z Brna. Manželé se rozhodli, že budou užívat společné příjmení Paroubek - Paroubková.


Svatební jídelníček - Marinovaný losos, zvěřinová paštika, sushi, rybí variace - Vývar s masovými knedlíčky - Přírodní telecí panenka, vepřová panenka se špenátem, krůtí na bylinkách, jehněčí kotleta, vepřové řízečky po savojsku - Krokety, hranolky, teplá zelenina, rýže se zeleninou - Sacher, minidezerty, třípatrový svatební dort na vrcholu s panenkou a panáčkem
Něžnosti si nechali na noc Jediný okamžik, kdy se novomanželé odhodlali dobrovolně předstoupit před média, nastal po páté odpoledne ve vstupní hale hotelu. Pro tisk byl vyhrazen krátký termín na fotografování. Po dlouhém čekání, s hodinovým zpožděním, vpustila ochranka novináře do recepce hotelu. Ta byla vyzdobena pompézními kyticemi, v nichž převažovaly růže. Připravena tu byla i luxusní židle. Na ni usedla nevěsta v přepychových světlých šatech, za ni se postavil ženich v padnoucím obleku a s bílou růží v klopě. Obstoupili je žehnající biskup, svědek Robert Fico a svědkyně nevěsty Miriam, která je blízkou přítelkyní novomanželky. Další zhruba třicítka hostů zůstala uvnitř hotelu. "Pane Paroubku, co takhle pusu?" ozvalo se z auditoria. Ne. Žádné něžnosti, jen strojený úsměv. A pózování. Žádné otázky nebyly povoleny. Pak už se neprodyšně uzavřely dveře salonu, kde se u čtyř oválných stolů za doprovodu živé komorní kapely začalo hodovat. Předseda ČSSD si objednal raut, osm chodů připravovalo osm kuchařů. I když si Jiří Paroubek nechal dovézt vlastní víno z Moravy, k dispozici měli svatebčané dalších 160 druhů luxusních vín, které nabízí hotel.
Prohlášení manželů Paroubkových Dnes, 17. listopadu 2007, v 16.24 byli oddáni Mgr. Petra Kováčová a Ing. Jiří Paroubek. Svatební obřad vedl radní města Mariánské Lázně Luděk Nosek a sňatku poté požehnal biskup Církve československé husitské Jan Hradil. Novomanželé se rozhodli používat společné příjmení Paroubek - Paroubková. Svědkem ženicha Jiřího Paroubka byl slovenský premiér Robert Fico a svatebního ceremoniálu se kromě novomanželů a svědků zúčastnilo zhruba 30 rodinných příslušníků a nejbližších přátel novomanželů. Podepsáni Jiří Paroubek Petra Paroubková
Paroubek: Zběsilá jízda za nevěstou Jak užíval poslední hodiny svobody předseda ČSSD Jiří Paroubek (55)? Ještě v pátek to vypadalo, že půjde zapíjet, na ohlášenou rozlučku ale nakonec nedorazil. Měl napilno. Možná i proto se včera za nevěstou řítil i 200kilometrovou rychlostí. "Paroubek se pojede do Liberce rozloučit se svobodou," práskli Nedělnímu Blesku lidé z ČSSD v pátek. Během dne byl ale Paroubek tak pracovně vytížen, že několikrát změnil program. Komplikace mu způsobovala zejména napjatá situace v sociální demokracii v severních Čechách, kterou musel v Lidovém domě operativně řešit. Popít do Liberce tak nakonec nedorazil. O nic klidnější neměl předseda ČSSD ani včerejší den, kdy se ženil. Aby vše stihl podle plánu, už v osm hodin byl na Národní třídě, aby uctil 17. listopad. Poté se vydal do Ústí na Labem řešit tamní stranickou situaci. Za nevěstou vyrazil kolem poledne. A ač do Ústí jel jeho řidič předpisově, na cestě do Mariánských Lázní na to šlápl. Leckterá města a vesnice doslova prolétl - ručička na tachometru ukazovala 100 km/h. Ještě o něco víc se pak rozvášnil na dálnici, kdy se snažil ujet reportérům Nedělního Blesku. To už ručička tachometru zdolávala 200 km/h. Plná čára řidiče během cesty také moc nezajímala... Do Mariánských Lázní nakonec Paroubek dorazil kolem půl druhé odpoledne. Vůz zamířil rovnou k hotelu Esplanade, kde se o několik hodin později konal svatební obřad, hostina a pak v něm proběhla i Paroubkova druhá svatební noc.
Žárlivci demonstrovali Kráska by si neměla brát zvíře. S tímto heslem se před hotel Esplanade vydali dva demonstranti. Svá jména prozradit nechtěli, motivaci naopak ochotně odhalili. "Jsme kluci, kteří žárlí na Paroubka. Myslíme si, že na chlapech není sexy mozek, ale něco úplně jiného." Recesisté s podobnými transparenty se objevili i na Palackého náměstí v Praze v době, kdy se tu konala demonstrace extremistů.
Kováčová si zavolala policii Den před tím, než se jí splnil sen dobře se provdat, se Petra Kováčová (34) vypravila na zařizování do centra Prahy taxíkem. Během cesty policejní auta na její žádost zablokovala dopravu na mostě u Národního divadla! Paroubkova nevěsta se tak s pomocí mužů zákona pohodlně zbavila novinářů. U luxusního bytu Kováčové nad Smíchovem bylo taxi přistaveno ve čtvrt na deset ráno. Džíny, elegantní kabát, v ruce velkou papírovou tašku s logem fi rmy Dior. Když spatřila reportéry Blesku, nasadila si sluneční brýle. Po pár minutách jízdy následovalo velké překvapení - u Národního divadla zablokovaly vůz Blesku i taxík Kováčové houkající policejní vozy. Důvodem byla stížnost Kováčové, že ji pronásleduje úchyl. Policisté se chovali korektně, ovšem zatímco reportérům kontrolovali doklady, zapisovali si osobní údaje a prováděli zkoušku na alkohol, taxík s nastávají první dámou ČSSD se vydal nerušeně dál. Chvíli po tomto incidentu se nastávající ženich Paroubek nechal slyšet, že nějací novináři "najížděli" do auta jeho vyvolené. Do hotelu Esplanade Petra Kováčová dorazila kolem půl deváté večer. Před poslední nocí, kterou strávila jako slečna, si zašla na skleničku do místního Lobby baru.
Manévry ochranky i napadení novináři! Ostří hoši z hotelové ochranky si při ochraně prominentního hosta servítky rozhodně nebrali. V pátek večer, krátce před tím, než do hotelu Esplanade přijela Petra Kováčová, dokonce neváhali před hotelem napadnout novináře! "Nejdřív nám vyhrožovali, že na nás pustí psa, kterého měl jeden z bodyguardů na vodítku," líčil fotograf Blesku Jiří Černohorský. Ochranka novinářům vyhrožovala i přesto, že stáli na veřejné komunikaci, a nikoli na pozemku hotelu. Když se k hotelové bráně přiblížilo auto s hosty, jeden ze strážců dokonce fyzicky napadl fotografku deníku Aha! Dohru bude mít Paroubkova svatba zřejmě i v mariánskolázeňské městské policii. Její strážníci totiž zhruba půl hodiny hlídkovali před hotelem Esplanade, přestože expremiérova svatba byla čistě soukromou akcí, na níž městští policisté neměli co dělat. Strážníky nakonec odvolal místostarosta Mariánských Lázní Jiří Chval. Strážníky k hotelu přivolal Paroubkův přítel, radní Luděk Nosek, který novomanžele oddával. Místostarosta Chval chce tohle netradiční policejní "angažmá" prošetřit.