Čím dřív začnete šetřit, tím lépe a vůbec nevadí, že budete spořit »po troškách«. Jak důležitá je finanční rezerva, zjistíte ve chvíli, kdy se vám rozbije pračka nebo se sníží příjem třeba kvůli nemoci. Pro chvíle nouze je dobré mít našetřený 3 až 6násobek svých měsíčních výdajů.

Hledejte možnosti

Myslíte si, že vám na nějaké šetření nezbývá ani koruna? Projděte si své útraty za poslední měsíc a rozdělte je na »nezbytné« a »pro radost«. S kategorizací útrat vám pomůže například bankovní aplikace. Část pro radost si projděte a zkuste se zamyslet, čeho se můžete vzdát a získané peníze si šetřit.

Stačí pár stovek

Začněte spořit částku, která vás nebude příliš »bolet«. Může to být třeba jedno procento vašeho příjmu. „Částka může být klidně vyšší nebo nižší, rozhodněte se sami, kolik si můžete dovolit. Ale klíčové je začít,“ říká Monika Hrubá, která má v České spořitelně na starosti finanční zdraví klientů.

Důležitá je pravidelnost

Zásadní je spořit pravidelně. Jakmile si totiž ze spoření uděláte zvyk, bude mnohem snazší časem odkládat stranou i vyšší částky.

Nastavte si trvalý příkaz

Abyste na spoření nezapomínali, nastavte si trvalý příkaz z běžného účtu na spořicí. Ideálně si ho zadejte tak, aby vám peníze odcházely pár dní po výplatě mzdy.

Vytrvejte

Zdá se vám, že vaše úspory rostou jen pomalu? Nevzdávejte to a vytrvejte. Důležitá je trpělivost. Stačí pár měsíců a z několika stovek se přehoupnete do tisícovek.

Myslete  na »budoucí já«

Stejně tak, jako každý měsíc pravidelně platíte účty za telefon, nájem, energie apod., měli byste na seznam plateb přidat i položku »své budoucí já«. „Když budete mít spoření napsané na seznamu nutných výdajů, půjde vám to mnohem snáz. Myslete především na to, že to děláte pro sebe,“ radí Hrubá.

Rada: Nepleťte si účty

Nejrozšířenějšími účty, pomocí kterých můžete spořit, jsou spořicí a termínovaný. I když oba zhodnotí vaše peníze, je mezi nimi rozdíl.

■ Spořicí účet nabízí určitý úrok, který ale není fixovaný pro celou dobu spoření může se měnit.

■ Termínovaný vklad drží úrok po celou dobu slíbeného termínu, ale s podmínkou, peníze nevyberete. Výběr je možný jen za cenu určitých sankcí.

Světový den spoření se již od roku 1924 slaví vždy 31. října

Nejprve nesl název Mezinárodní den spoření a jeho tradici založil První mezinárodní kongres spořitelen, který se konal v roce 1924 v italském Miláně. Účelem bylo povzbudit střadatele, aby si nenechávali hotovost doma »pod matrací«, ale ukládali ji do bank.