Jak to všechno začalo 

Když před více než dvaceti lety kladenská továrna LEGO začínala, pracovalo v ní 78 zaměstnanců. S pověstí atraktivního zaměstnavatele, k níž se společnost LEGO dopracovala brzy po svém příchodu do regionu, zaměstnává továrna v současnosti více než 3 000 zaměstnanců. Ti se podílejí na balení a dekorování ikonických stavebnic, ale také tu najdete týmy, které se věnují výrobním novinkám, designu a stavbě velkých 3D modelů nebo obsluhují centrum sdílených služeb. 

Továrna LEGO v Kladně
Autor: LEGO Production s.r.o.

Úspěch postavený na lidech

Lidé pracují v kladenské továrně LEGO ve stabilních týmech, kde se navzájem znají a podporují. Každý tu může najít práci, ve které je opravdu dobrý. Příjemné atmosféře určitě pomáhá i to, že každý ví, jak dělat svoji práci dobře a bezpečně. „Na mojí směně nás třeba dneska dělá devět a za každého bych se zaručil,“ popisuje pracovní prostředí Vašek Podubecký, který pracuje v továrně LEGO jako vedoucí směny v automatizovaném skladu.

Vašek Podubecký v továrně LEGO v Kladně
Autor: LEGO Production s.r.o.

Gabriel Kočiš oceňuje stabilitu, a to i v nejistých dobách: „Jsem rád, že můžu dělat v jedné z mála společností, která prosperuje, ať se děje, co se děje. I v době, která není jednoduchá, vím, že mi plat přijde včas. Pocit jistoty mi pomáhá být psychicky v pohodě,“ shrnuje Gabo, který pracuje v LEGO továrně na pozici specialisty pro údržbu výrobních linek.  

Díky dlouhodobé stabilitě dokáže kladenská továrna posílat do světa každý měsíc miliony kusů stavebnic. Sedm dní v týdnu, 24 hodin denně to zaměstnanci zvládají ve dvousměnném, dvanáctihodinovém provozu. Pracovní tempo je přitom nastavené tak, aby ho zvládl každý. Čtyři dny práce ve směnném provozu střídají čtyři dny volna.

Gabriel Kočiš v továrně LEGO v Kladně
Autor: LEGO Production s.r.o.

Oběd za 20, masáž za 0, stavebnice za polovic  

Na úspěchu továrny mají velký podíl právě její zaměstnanci. Obsáhlý seznam více než 30 benefitů dokládá, že to ví i vedení továrny. Vedle těch standardních, jako je třeba 5 týdnů placené dovolené, potěšil v minulém roce všechny zaměstnance LEGO továren jednorázový benefit s volnem navíc a procentním navýšením bonusu. Komu by všudypřítomné kostičky LEGO nestačily v práci, využije slevu na nákup stavebnic, které si zaměstnanci pořizují za polovinu. Poukázka na večeři k padesátinám zase ukazuje, že firma umí ocenit pracovní zkušenosti zralejší generace. 

V roce 2020 byly zavedeny v rámci všech poboček na celém světě i nové benefity, které oceňují i zaměstnanci z Kladna. „Jak dva týdny péče o osobu blízkou, tak rizikové zdravotní pojištění jsou skvělé benefity. Samozřejmě doufám, že je nebudu potřebovat využít, ale dávají mi jistotu, že i v těžké situaci stojí společnost LEGO za svými lidmi a pomáhá jim,“ pochvaluje si Gabo nové výhody práce v továrně dánského výrobce stavebnic. 

To i všechny ostatní výhody dostávají zaměstnanci díky docela prostému poznatku. A sice, že stavebnice, které mají přinášet skutečnou radost, nemohou vznikat v neradostných podmínkách. Společnost LEGO prostě pochopila, že pro spokojené zákazníky potřebuje mít spokojené zaměstnance. 

Chcete se stát součástí týmu stabilního zaměstnavatele – továrny LEGO? Napište nám na prace@LEGO.com nebo zavolejte na telefon 800 111 119. Třeba máme volnou pozici právě pro vás, podívat se můžete tady