Jednoduché porovnání:

  • Apple je skvělá akcie. Za posledních 10 vzrostla její hodnota o 1100 %.  
  • Netflix je na tom ještě lépe s 2300 %.
  • Během stejné doby však mohli mít investoři radost z růstu 700 000 %. 

Neexistuje žádná jistota toho, že vámi koupené krypto poroste na hodnotě, ale za posledních 10 let zakončených 28. červnem 2021 cena bitcoinu rostla složeným ročním úrokem o 116,41 %. Výrazně tak předčil zlato (1,82 %), Nasdaq (17,77 %) i Standard & Poor 500 (12,33 %). 

Autor: Kriptomat

Základ investování do kryptoměn

Kryptoměny jsou virtuální peníze, které existují pouze na internetu. Ty kupujete a prodáváte na webových stránkách, kterým se říká burzy. Některé burzy nabízí jen základní služby a spoléhají na to, že se uživatelé sami zasvětí do základů investování. Ostatní – jako estonský Kriptomat – hrdě říkají, že se snaží udělat kryptoměny a investování dostupné pro všechny. 

Kriptomat.io nabízí pokyny, pomoc a investiční informace ve 23 evropských jazycích. Stránka je plně licencována a regulována finančními směrnicemi EU. Jde o první krypto burzu, která získala certifikaci ISO 9001 pro obchodní praktiky a ISO 27001 za bezpečnost dat. 

Lidé při přemýšlení o investování do krypta často myslí hlavně na Bitcoin, což je nejčastěji využívaná kryptoměna. Po roce 2009 se objevily tisíce dalších kryptoměn. Většina se zaměřuje na nějaké konkrétní využití. Některé kryptoměny se zaměřují na potřeby herních vývojářů a jiné mají v hledáčku aplikace finanční správy. Další zase slouží jako most, který umožňuje uživatelům a aplikacím spolupracovat v rámci různých původně nekompatibilních elektronických platforem. 

Autor: Kriptomat

Co udělat, když chcete začít investovat?

Vaše cesta investováním do krypta začíná vytvořením si účtu na kryptoměnové burze. Tyto stránky nabízí aktuální ceny kryptoměn a umožňují koupi i prodání kryptoměny.

Vytvoření účtu vyžaduje víc než jen pouhé zvolení si uživatelského jména a hesla. Renomované burzy po vás budou vyžadovat ověření identity poskytnutím kopie státem vydávaného průkazu totožnosti, ale i další dokumenty. Tyto regulace v oblasti „Poznej svého klienta“ jsou vyžadovány na evropských stránkách, které splňují nařízení EU v rámci boje proti praní špinavých peněz. Na některých stránkách trvá ověření identity několik dní. Na dobře připravených stránkách můžete tento jednoduchý proces dokončit během pár minut. 

V rámci dalšího kroku budete muset vložit na svůj účet prostředky. Mezi běžné možnosti patří kreditní a debetní karty, bankovní převody a různé platební služby jako jsou Neteller či Skrill. Kreditní a debetní karty jsou obecně považovány za nejbezpečnější a nejjednodušší, ale dobré stránky vám nabídnou celou řadu možností. 

Nebudete mít fyzické mince. Místo toho je vámi zakoupené krypto převedeno na vaši elektronickou adresu na blockchainové síti, která slouží jako technický základ mince – taková účetní kniha, která ukazuje na umístění všech mincí (v šifrované formě). Jednou si můžete nainstalovat software s kryptoměnovou peněženkou, která vám usnadní přístup k blockchainu, ale většina uživatelů preferuje používání burzy jako je Kriptomat, která zabezpečuje jejich kryptoměny a stará se o komplexní blockchainové transakce jejich jménem.