Covid, karanténa, propouštění, nezaměstnanost… Nepochybně, všichni víme, o čem je řeč. Avšak pro některé z nás je toto téma stále více než citlivé, neboť přišli o práci, a tak ztratili zdroj příjmu. Bohužel, psychicky náročné období ještě nekončí. Následky lockdownu se projevují dodnes a zřejmě ještě chvíli potrvá. Ne všechny firmy budou schopné znovu obnovit svůj provoz. A ne všechny firmy z těch, kterým se to podaří, budou moci přijmout zpět všechny zaměstnance, které museli v určité fázi propustit.

S přicházejícím podzimem začínají opět panovat obavy z toho, kde se bude omezovat provoz či dokonce zavírat. Nejistota z poměrně blízké budoucnosti znovu narůstá a týká se nás všech. Nežijeme v bublině, vše se nějakým způsobem prolíná a navazuje na sebe – obor na obor, služba na službu. Z toho vyplývá, že ztrátou zaměstnání a potažmo příjmu jsme ohroženi snad všichni. 

Ať už člověk žije sám, nebo má rodinu, v obou případech musí hradit náklady spojené s bydlením, koupit si jídlo či zaplatit za telefon. Výpověď neplánovaná, nečekaná, navíc osobně nezaviněná, to je jistě „rána pod pás“, se kterou je nutné se rychle vypořádat. Ale jak?

Tak například můžeme spořit (pod matraci = bez výnosu, na spořícím kontu = se ziskem vcelku minimálním).  A co zkusit udělat o něco málo troufalejší krok a začít investovat do zboží či obchodovat s cennými papíry? Třeba s využitím aplikace MetaTrader 4.

Mnohým se tento způsob vydělávání peněz může zdát nemožný. Pojmy investice a obchod známe většinou jen ze zpráv nebo filmů. Také máme zafixováno, že burzovní makléři mají ekonomické vzdělání. To jistě ano, profesionální burzovní makléři by měli být vzdělaní ve svém oboru, tyto řádky jsou však zaměřeny spíše na neprofesionální rovinu – malé, tedy retailové investory, kteří nakupují a prodávají malé množství akcií pro svoji potřebu. Samozřejmě, je třeba zjistit si základní informace, zeptat se i profesionálů a hlavně zajímat se o trh. Rozmyslet si, do čeho budeme investovat, respektive s čím budeme obchodovat. Zda-li dáme přednost akciím, tedy cenný papírům, díky nimž můžeme vlastnit část společnosti a mít podíl na jejích výnosech. Nebo začneme investovat do komodit, kterými mohou být drahé kovy, zemní plyn, ropa, pšenice, káva a další. Chce-li obchodník doopravdy efektivně investovat, je pro něj přehled o celkovém stavu trhu zcela zásadní. Měl by sledovat chování trhu i zprávy společností, do nichž investoval. K tomu všemu musí znát různé nástroje technické a fundamentální (základní) analýzy (rozbory) a umět s nimi pracovat.

Pokud jste se nenechali odradit několika odbornějšími výrazy a čtete dál, vězte, že pomoc přichází v podobě techniky. Existují určité aplikace (platformy), které usnadní neprofesionálům orientaci v oblasti trhu – ať akciovém či komoditním. Výhodou těchto aplikací je, že je lze naistalovat nejen do počítače, ale též do mobilu, takže jsou vždy k dispozici. Začátečnické rozpaky mohou rozptýlit demo účty (účty na zkoušku), na kterých si lze otestovat a vyzkoušet obchodní strategie na skutečném trhu, ale za použití virtuálních peněz. MetaTrader 4 je jednou z platforem pro malé investory, která nabízí širokou škálu potřebných nástrojů, možnost vytvářet a využívat automatické obchodní systémy a nabízí přehled o tom, co se děje na trzích.

Nebojte se. Kdo nic nezkusí, nic nezíská. A každá zkušenost je dobrá.