Za úspěchem fondu jsou i nákupy světově proslulých značek zejména z technologických oborů, které lidé využívají takřka denně. „Sázka na věhlasné technologické firmy s nízkým zadlužením a silným růstovým příběhem, jako jsou Apple, Amazon, Google, Microsoft nebo Visa, podpořená celospolečenskými trendy, se vyplatila,“ říká portfolio manažer akciové části fondu Pavel Kopeček. V majetku jsou také přední české akcie Avast a Kofola nebo státní dluhopisy.

V hlavní roli opatrnost

V průměru každý rok ČSOB Bohatství svým investorům, po započtení poplatků, doposud vydělal 3,5 procenta. Od zahájení činnosti fondu je to celkový výnos 82 procent. Majetek se tak klientům průběžně zhodnocuje rychleji, než zdražují v ekonomice zboží a služby. A to i navzdory krizím, třeba té současné koronavirové nebo předchozí hypoteční. „I v roce 2020 se opět ukázalo, že je důležité investice v každém období udržet a nenechat se strhnou emocemi k bezhlavým prodejům,“ připomíná jedno ze zlatých investičních pravidel manažer dluhopisové části Martin Horák.

Fond je určen především pro opatrné investory, možná i z tohoto důvodu do něho více vkládají peníze ženy. Za většinu peněz od veřejnosti fond nakupuje zejména dluhopisy, akcie firem tvoří zhruba 40 procent. Zatímco akcie představují růstový potenciál, dluhopisová složka je stabilnější a bezpečnější díky státním dluhopisům. „Investujeme také do vysoko-výnosových dluhopisů, které našim klientům pomáhají přinést výnos pokrývající inflaci,“ přibližuje strategii Horák.

„Dýško“ sobě

V posledních měsících začali do fondu více investovat mladí. Může za to jeden unikátní nápad. Každý klient ČSOB si totiž v případě zájmu může všechny své platby kartou nechat zaokrouhlovat na nejbližší vyšší násobek 20 Kč. Kdo například při nákupu zaplatí 252 korun, tomu se zbylých osm korun do 260 korun převede do fondu ČSOB Bohatství. Místo „dýška“ obchodníkovi peníze přejdou na investici. Lidé platí kartou stále častěji, takže za rok je z toho na účtu klidně několik tisíc. Služba se nazývá ČSOB Drobné a je zcela zdarma, bez vstupních poplatků a jde jednoduše zařídit v bance i on-line.