Vzácné desetikoruny

Nejvzácnější moderní desetikoruna je z roku 1993. V Mincovně Hamburk jich byla vyražena jen tisícovka pro zkušební účely do mincovních automatů. Do oběhu se dostalo jen pár kusů, zbytek byl zničen.

„Písmena KČ na zadní straně jsou menší, než jsme zvyklí. Rozpoznávacím znamením je také postavení horizontální linky, která písmena protíná v horní části, nikoliv zhruba uprostřed,“ vysvětluje expert Pavel Krejčíř z Aukra. Vyšší než svou cenu má i »brněnská« desetikačka z roku 2000. Pokud v peněžence najdete některou, na níž je brněnský Petrov, tak ji můžete prodat za pár stovek.

Padesátikoruny: Cenné jsou papírové i kovové

Více než jejich nominální hodnotu získáte za mince z roku 2005, 2002 a 1998, které byly ražené ve velmi nízkém nákladu. Z papírových padesátikorun jsou sběratelsky ceněné ty se Svatou Anežkou vzoru 1993, který je dnes již neplatný a mají sérii »Z«. Za nepřehnutou a nepoškozenou bankovku je možné získat asi 25 000 korun. 

Nejcennější je raritní dvoustovka

Z nových bankovek má nejvyšší cenu dvoustovka s chybou. „Do Státní tiskárny ceniny dorazil z Německa papír pro tisk bankovek s již připraveným ochranným prvkem - stříbrným proužkem, na kterém dnes běžně vidíme nápis 200 Kč. Omylem se ale na jeden kotouč dostal proužek s nápisem Republique du Zaire a sběratelská rarita byla na světě,“ popisuje odborník. Do oběhu se dostalo jen několik takových bankovek cena za jednu se pohybuje okolo 600 000 korun.

Fotogalerie
3 fotografie

Blesk Podcast: Mladík objevil český »poklad«! Miliardy z kupónové privatizace brzy propadnou.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Mladík objevil český »poklad«! Miliardy z kupónové privatizace brzy propadnou Jiří Marek