1. Životko se má vyplatit

Upřímně? Většině lidí se nevyplatí. Ale je to dobře. Pokud se vám z pojištění zatím žádné peníze nevrátily, je to skvělá zpráva – nepotkalo vás žádné neštěstí. Je pravděpodobné, že na pojistném celkem zaplatíte víc, než kdy dostanete zpátky. Ale když se vám něco stane, vyplatí vám pojišťovna daleko víc peněz, než jste do něj za celou dobu vložili.

Životní pojištění neslouží k tomu, aby vám chodily peníze za každou virózu. Jistí vás v závažných situacích a chrání před dlouhodobým výpadkem příjmu. Proto je dobré si při sjednávání vybrat to nejdůležitější: pojištění pracovní neschopnosti, invalidity a pojištění pro případ smrti.

2. Pojištění, to jsou samé výluky a kličky

Možná i vy znáte někoho, kdo má s pojištěním špatnou zkušenost. Nedostal nic za pojistnou událost, smlouva je plná výjimek, pojišťovna hledá finty, jak neplatit. Takové firmy bohužel oboru nedělají dobré jméno, ale zdaleka to neplatí pro všechny. Třeba online životní pojištění Mutumutu má jen 8 výluk, ve kterých se na první dobrou vyznáte a které dávají smysl. Od začátku víte, na čem jste.

Autor: Mutumutu s.r.o.

3. Na co pojištění? Stačí mít rezervu

Nejlepší je oboje. Dávat si peníze bokem je skvělé, a když budete mít našetřeno na 2 až 3 měsíce dopředu, ochráníte se i před krátkodobým výpadkem příjmů. Ale ve chvíli, kdy přijde delší onemocnění nebo úraz s dlouhodobými následky, našetřené peníze vám nejspíš nebudou stačit. Nemocenská vás také nespasí – čím víc vyděláváte, tím větší bude propad oproti vašemu platu. Životní pojištění vás v takových případech zajistí a příjem vám dorovná.

4. Pojištění musí mít investiční složku

Mnoho lidí věří, že „správné“ životní pojištění musí mít investiční složku, ze které se jim nějaké peníze vrátí, i když se jim nic nestane. Ve skutečnosti existují lepší a výhodnější možnosti, jak svoje peníze zhodnotit.

Dejme tomu, že platíte 1000 Kč měsíčně za životko s investiční složkou. Není to tak, že by tato částka kryla riziko a zároveň se investovala. Je rozdělena na dvě části. Takže například 500 Kč jde na krytí vašeho rizika, zbylých 500 Kč za vás pojišťovna investuje. Výnos vám vyplatí, až pojištění skončí, nebo na vyžádání po stanovené lhůtě. Svou investici nemáte ve svých rukách. Jediné, co můžete měnit, je investiční strategie. O vývoji vaší investice vás pojišťovna informuje jednou za rok, takže nemůžete pružně reagovat. A když k tomu přičtete měsíční poplatky, které pojišťovně platíte, snadno zjistíte, že k investování jsou na trhu lepší a jednodušší nástroje... Třeba Fondee.cz.

5. Životko má krýt co nejvíc případů

… a nejradši úplně všechny? Tak tohle rozhodně neplatí. Už jsme to nakousli u prvního bodu. Hlavní je mít pojištěné situace, které ohrožují váš příjem. Často zjistíte, že pár dní na nemocenské je lepší pokrýt z vlastních rezerv než za ně každý měsíc platit vysoké pojistné. Pokud vás naopak nějaká událost na dlouho vyřadí z práce, budete rádi za životní pojištění s „užším“, zato kvalitním a férovým krytím. Určitě si před sjednáním ověřte, že vaše pojištění kryje i bolesti zad, nemoci oběhové soustavy, rakovinu a psychické nemoci.