„Bankovní identita je v podstatě nová digitální občanka, pomocí které jednoduše online ověříte svou identitu,“ popisuje Petr Zíma z České spořitelny. Díky tomu odpadá nutnost pamatovat si desítky hesel k různým internetovým stránkám.

„Bude vám stačit jedno – to, kterým se přihlašujete do svého internetového bankovnictví (otisk prstu, elektronický klíč, SMS kód apod.),“ vysvětluje Zíma.

S tímto »základním heslem« se bude možné přihlásit nejen k bankovnímu účtu, ale i do Portálu občana, který umožňuje online komunikaci s úřady, a postupně i do různých soukromých firem (telekomunikace, energetika, e-shopy).

„Není nutné si nic stahovat, někam chodit a něco nového se učit. Lidé použijí to, co znají a čím se ověřují vůči své bance,“ říká František Bouc z České spořitelny. „Banka se tak kromě trezoru na klientovy peníze stává i trezorem na klientova data,“ dodává.

Nejčastější otázky a odpovědi

Co je bankovní identita?

Bankovní identita je nový způsob, jak ověřit vaši totožnost v online prostředí.

Co je potřeba?

Bude vám k tomu stačit stejné heslo, kterým se přihlašujete do internetového nebo mobilního bankovnictví.

Jak ji získám?

O nabídce bankovní identity vás bude informovat vaše banka. Zatím ji ale nabízí jen Česká spořitelna a ČSOB. Do konce února přibude Komerční banka a postupně se přidají i další tak, jak budou získávat povolení od ministerstva vnitra.

K čemu mi bude?

Díky bankovní identitě se přihlásíte nejen ke svému účtu v bance, ale přes Portál občana můžete komunikovat s úřady. Budete přes něj moci podat daňové přiznání, získat informace z Katastru nemovitostí, výpis z rejstříku trestů i z živnostenského rejstříku, výpis z bodového hodnocení řidiče, podívat se na přehled o důchodovém pojištění a další.

„Vláda nám do jedné kapsy dává, z druhé o to víc vezme,“ říká ekonomka Helena Horská o daních.

Video
Video se připravuje ...

„Vláda nám do jedné kapsy dává, z druhé o to víc vezme.“ Horská o daních i salámové metodě podpory Markéta Volfová, Lukáš Červený

Neuvidí úřady do mého bankovního účtu?

Ne. Představte si bankovní identitu jako klíč, který odemyká dveře. Ani banka, ani úřady ale nevidí na druhou stranu dveří. Stát nemůže nakouknout do vašeho bankovního účtu a banka nevidí, co »klíčem« odemykáte.

Připojím se přes ni jen na úřady?

Ne, bankovní identitu bude brzy možné využít i při komunikaci se soukromými firmami (dodavatelé plynu, elektřiny, e-shopy apod.). Kromě toho umožní i elektronicky podepisovat dokumenty, automaticky předvyplňovat formuláře na webech nebo aplikacích firem poskytujících e-služby.

Kolik stojí?

Bankovní identitu vám poskytne vaše banka zdarma. Žádnou bankovní identitu k prokazování totožnosti mimo banku nechci.

Co s tím?

Pokud vám banka například v rámci informování o změně svých obchodních podmínek napsala, že propojila vaši bankovní identitu se státní správou a vy to nechcete, stačí banku požádat o zrušení tohoto propojení. Případně jí můžete i zakázat použití vůči třetím stranám, tedy soukromým firmám. Pak bude vaše bankovní identita sloužit pouze k online přístupu k vašemu bankovnímu účtu.

Budou bankovní identitu k plošnému ověřování totožnosti poskytovat všechny banky?

Banky ji poskytnout mohou, ale nemusejí. Je to služba pro klienta. Zatím ji ale plánuje většina bank v ČR. Bankovní identitu mám, ale nepodařilo se mi dostat do Portálu občana.

Proč?

Důvody můžou být dva. Banka vás ještě nestihla propojit se státní správou (denně je možné zaregistrovat jen 50 000 identit), nebo jste bance nenahlásili změnu svých údajů (nová občanka, svatba atd.), a stát vás tak nedokáže »identifikovat«.

Mám o bankovní identitu zájem, ale moje banka ji zatím nenabízí. Co mám dělat?

Čekat, až ji nabízet začne (řada bank zatím čeká na povolení od ministerstva vnitra), nebo změnit banku, která službu nabízí.

Jsem klientem více bank. Musím si vybrat jednu, jejíž bankovní identitu budu používat?

Ne, nemusíte. Můžete se přihlašovat přes jakoukoli svou identitu.

Nehrozí mým údajům nějaké zneužití?

Bankovní identita funguje jako klíč, ale zároveň si ji stejně jako klíč musíte hlídat. Klíč od bytu nebo trezoru také nesvěříte komukoli. Stejné by to mělo být s bankovní identitou.

Kde získám více informací?

Na webu, který připravila Česká bankovní asociace.

„Ústavní soud přispěl k přežití KSČM.“ A co koalice? Která podle politologa Kubáčka tlak ustojí?

Video
Video se připravuje ...

„Ústavní soud přispěl k přežití KSČM.“ A co koalice? Která podle Kubáčka tlak ustojí? Markéta Volfová, Lukáš Červený