Před problémy vás ochrání Kodex mobility. Žádné komplikace a ani koruna zaplacená navíc. Takhle jednoduše vypadá změna banky už několik let. Původně to bylo na dobrovolné bázi podle Kodexu mobility České bankovní asociace, k němuž přistoupila většina bank a který pomáhal klientům s »přestupem« jinam.

Od roku 2018 jsou základní pravidla součástí zákona o platebním účtu, a banky se navíc dohodly na způsobech předávání informací a jednotných formulářích, které změnu velmi usnadňují.

Autor: Profimedia

Myslete na trvalé příkazy

Termín změny banky byste měli zvolit tak, aby trvalé příkazy a inkasa, včetně těch, které jsou prováděny službou SIPO, odešly v daném měsíci ze současné banky a v měsíci následujícím již z banky nové. Změna totiž neproběhne ze dne na den. Zrušení účtu ve stávající bance by mělo být vyřízeno do patnácti pracovních, tzv. bankovních dní, ale např. změny u služby SIPO často zaberou 2 měsíce.

 Prověřte závazky

Ujistěte se, jestli se k vašemu současnému účtu nevztahují nějaké povinnosti. Je možné, že jste se v rámci dalších smluv, které máte s bankou uzavřeny (např. hypoteční úvěr), zavázali, že u ní budete mít vedený běžný účet. Pokud banka z této podmínky neustoupí, budete muset se změnou počkat až do jeho splacení nebo refinancování jinou bankou. Stejně tak případný dluh bance (např. z kreditní karty) musíte uhradit ještě před změnou.

Novinka na trhu

I když téměř vše vyřídí nová banka, bez vaší spolupráce se změna neobejde. Musíte znát číslo účtu u stávající banky a budete potřebovat svůj občanský průkaz nebo jiný platný průkaz totožnosti.

„Horkou novinkou na trhu je možnost změnit banku bez návštěvy pobočky vyplněním žádosti přímo v internetovém bankovnictví nové banky. Protože ale banky musí striktně plnit povinnost identifikovat a ověřit totožnost klienta při uzavírání smluv a větších obchodech, musí být klienti připraveni i na to, že v určitém okamžiku je návštěva pobočky stejně minout nemusí,“ říká Helena Brychová, vedoucí vzdělávácích projektů České bankovní asociace.  

Helena Brychová
Autor: Česká bankovní asociace

Vyplňte formulář

Pokud si nechcete trvalé příkazy a souhlasy s inkasem rušit a obnovovat sami, musíte vyplnit formulář Žádost o změnu banky. V něm si určíte datum, ke kterému »stará« banka příkazy zruší (trvá to minimálně 10 dní od předání Žádosti) a »nová« je opět nastaví (do dalších 5 bankovních dní od požadovaného data zrušení původních).

Nahlaste změnu

Změnu banky a čísla účtu musíte nahlásit jak všem, kteří vám posílají platby (zaměstnavatel, příjmy z pronájmu nemovitostí, alimenty od bývalého manžela...), tak těm, kteří si z vašeho účtu peníze na základě souhlasu s inkasem strhávají (elektřina, plyn, mobilní operátor, školní jídelna apod.).

Můžete si vybrat, jestli vašim pravidelným plátcům či naopak příjemcům vašich plateb změnu oznámí sama nová banka, anebo vám jen připraví oznámení o změně čísla účtu a vy si vše zařídíte sami.

SIPO banka nedomluví

Počítejte s tím, že SIPO je speciální služba České pošty a její změna nebude provedena automaticky v rámci změny banky.