Není karta jako karta

Nerozlišovat mezi debetní a kreditní kartou může přijít draho! Zatímco při používání debetní karty platíte penězi se svého účtu, peníze na kreditce patří bance, která vám je vlatně půjčuje.

4 výhody

Nejlevnější půjčka

Pokud stihnete peníze půjčené přes kreditní kartu vrátit v bezúročném období (většinou je to 55 dní), nezaplatíte navíc ani korunu. Nákup tak vyjde levněji než kdybyste zboží kupovali na splátky.

Peníze vždy po ruce

S kreditní kartou máte peníze stále po ruce. Výhodné to je především, když před výplatou narazíte na nějakou zajímavou slevu.

Bezpečné internetové nákupy

Kreditka nabízí bezpečné nakupování na internetu. Díky tomu, že je oddělená od vašeho běžného účtu, nehrozí zneužití vašich peněz.

Odměny při placení

Za využívání kreditky nabízí banky různé odměny a výhody. Např. při koupi elektroniky bývá výhodou zdarma pojištění proti poškození, zničení nebo odcizení či prodloužená záruka.

4 nevýhody

Přešvihnutí lhůty vyjde draho

Pokud peníze nestihnete vrátit v bezúročném období, připravte se na »mastný« úrok. Při každé platbě si tak promyslete, jestli stihnete půjčené peníze včas vrátit.

Vysoké poplatky za výběr z bankomatu

Na bankomat zapomeňte. Poplatek za výběr bývá několikanásobně vyšší než u běžného účtu. Navíc se na něj často nevztahuje bezúročné období.

Autor: istock.com

Láká k utrácení

Kreditka často svádí k utrácení, protože peníze máte stále k dispozici. U každého placení kreditkou tak zvažte, jestli věc opravdu potřebujete.

Svádí k placení dluhů

Kreditka může působit jako snadný způsob, jak vyřešit dluhy. Jenže pokud nestihnete půjčené peníze vrátit včas, můžete do dluhů zabřednout ještě hlouběji. Berte kreditku jen jako finanční rezervu pro nenadálé případy.

Prostudujte podmínky

Různé banky nabízejí pro své kreditky různé podmínky. Než si vyberete, ptejte se, kolik zaplatíte za vystavení, kolik stojí měsíčně vedení, jak dlouhé je bezúročné období i jak vysoký je úrok za jeho překročení.

Ztracenou zablokujte

„Kreditku hlídejte jako oko v hlavě a chraňte. Jde o cenný majetek, který láká zloděje. V případě ztráty nebo odcizení proto kreditní kartu ihned zablokujte sami v elektronickém či mobilním bankovnictví nebo přes Helpdesk své banky, jehož číslo si uložte do mobilu,“ doporučuje Michaela Lhotková, výkonná ředitelka ČSOB pro platební řešení a inovace.

 

Video
Video se připravuje ...

„Přijít, vymačkat a vyhodit.“ Koalice s Babišem se podle Kubáčka příliš nevyplácejí Markéta Volfová, Lukáš Červený