První zaznamenaná půjčka na světě byla určená zemědělcům

První dochovaná zmínka o půjčce pochází z Mezopotámie a je stará více než 4 000 let. Tenkrát lidé peníze ještě neznali, hodnotu stříbra už ano. Tehdejší zemědělci za stříbro kupovali semena rostlin. Na semena si i půjčovali – s vidinou toho, že vše vrátí, až budou rostliny plodit. Svým způsobem tedy šlo o první podnikatelský úvěr na světě. Podobně fungoval i nákup zvířat. Například krávy se splácely narozenými telaty.

Hodnotu stříbra později upravoval Chamurappiho zákoník, který uváděl i výši úroků za půjčování této suroviny. Takový počin bychom dnes možná označili za první státem upravenou úrokovou sazbu. 

Jak se v půjčkách vyznat a jaké termíny byste měli znát

1.    Půjčka na bydlení

Poté, co v roce 2018 došlo k dalšímu zpřísnění podmínek pro získání hypotečního úvěru, zájemců o tento typ úvěru ubylo. Česká národní banka totiž všem komerčním bankám doporučila neposkytovat hypotéky vyšší než 90 % hodnoty nemovitosti. Navíc přidala ještě jedno doporučení: Aby takzvané 80% a 90% hypotéky nepřesáhly 15 % celkového objemu hypotečních úvěrů, které konkrétní banka poskytuje. Jak tedy situaci vyřešit, když nemáte našetřeno? Pokud nedisponujete vlastními zdroji, nebo vám chybí značný finanční obnos, pak mezi další častá řešení patří kombinace hypotéky a spotřebitelského úvěru na bydlení nebo úvěru ze stavebního spoření. V tomto případě ale buďte obezřetní: Jakmile úspěšně dosáhnete na úvěr ze stavebního spoření nebo spotřebitelský úvěr, ale banka vám následně neschválí hypotéku, první zmíněný typ úvěru již stejně musíte splácet podle stanovených pravidel.

2.      Konsolidace půjček

Konsolidace půjček umožňuje sloučit několik úvěrů do jednoho a ušetřit peníze. Se správně zvolenou konsolidací můžete zkrotit splátky, které vám přerůstají přes hlavu. Vždy se ale zajímejte o podmínky a pravidla. Jak funguje konsolidace půjček a pro koho se hodí? Při konsolidaci půjček získáte nový úvěr s novou úrokovou sazbou. Z toho se zaplatí vaše stávající pohledávky a vy splácíte dluhy jedné bance. Konsolidace je vhodná zejména pro lidi, kteří mají více úvěrů u různých finančních institucí. Velmi výhodná bývá například konsolidace nebankovních půjček, kde lze konsolidací u banky dosáhnout výrazně nižších úrokových sazeb, než které nabízejí nebankovní společnosti.

3.      Debetní a  kreditní karta

 Debetní karta

• Máte na ni nárok automaticky, vystavuje se k běžnému účtu

• Platby se strhávají z běžného účtu, obvykle tedy z vašich vlastních peněz, kterými skutečně disponujete

• Když vám finance na účtu dojdou, s kartou už dál nemůžete platit

• Úroky hradíte jen tehdy, když máte k běžnému účtu i kontokorent, tedy možnost jít do záporného zůstatku. Úroky na kontokorentu se účtují ihned ode dne jeho využití.

Kreditní karta

• Musíte o ni požádat banku, která vyhodnotí, zda splňujete potřebná kritéria

• Platby se nestrhávají z vašeho běžného účtu, ale z účtu kreditního, tedy z peněz, které si tím pádem půjčujete

• Máte dostupnou finanční rezervu, i když je váš běžný účet na nule

• Pokud čerpanou částku nevyrovnáte v bezúročném období, začnete platit bance úroky

4.   Půjčka a kreditka. Co se kdy vyplatí?

Pokud patříte ke spolehlivým plátcům všech závazků, může pro vás být kreditka příjemnou oporou. Pozor ale dávejte na včasné splacení. Pokud si chcete půjčit a víte, že celou využitou částku určitě nesplatíte v bezúročném období, zvažte raději běžnou půjčku. Nicméně stále platí, že v případě nenadálých situací je kreditka jednou z nejjistějších finančních rezerv, která vás okamžitě podrží.

5.     Autoúvěr

Pořízení vozu nemusíte odkládat, i když na něj zrovna nemáte dostatečně našetřeno. Existuje více možností, jak nákup financovat. Pokud uvažujete o autoúvěru, pak například  v Hello bank! získáte půjčku na auto s úrokem od 4,7 %. Vše vyřídíte online a oproti leasingu se stanete vlastníkem vozu ihned po nákupu. Automobilem nikde neručíte, takže ho můžete kdykoliv prodat.

Jako bonus dostanete 3 kódy zdarma na ověření historie auta u společnosti Cebia. Pomocí VIN kódu tak snadno prověříte tři ojetá auta, která si vyhlédnete. A budete-li chtít, spolu s úvěrem vám v Hello bank! také zdarma zařídí kreditní kartu, díky které můžete měsíčně dostat zpátky až 500 Kč jako odměnu za její aktivní používání třeba při nákupu pohonných hmot.