Z pohledu rychlosti poskytnutí peněz a jednoduchosti realizace vítězí právě ty nebankovní. I u nich byste ale měli být maximálně obezřetní a myslet na mnohá důležitá kritéria při výběru některé konkrétní. O jaké aspekty by se mělo jednat a kterou konkrétní nebankovní půjčku zvolit? Nepřestávejte číst, na obě otázky vám odpovíme v tomto článku.

Půjčí vám, když stále někomu dlužíte?

Pokud aktuálně máte všechny závazky uzavřené, s největší pravděpodobností vám peníze půjčí jak banky, tak i nebankovní společnosti. Jako záruka jim nejčastěji bude stačit potvrzení o aktuálním příjmu. Jestliže ale nemáte vaše dluhy splacené, pak se pochopitelně pravděpodobnost schválení nové půjčky snižuje.

Bankovní i nebankovní poskytovatelé si bonitu svých klientů prověřují v registrech dlužníků.  Nahlížet mohou třeba do BRKI či NRKI, případně do registru Solus a mnohých jiných. Pokud někomu dlužíte, počítejte také s poněkud vyšší úrokovou sazbou a podmínkami pro poskytnutí půjčky.

Výše RPSN, úroky a poplatky

Roční procentuální úroková sazba jednoznačně vyjadřuje, kolik peněz v ročním intervalu při splácení úvěru přeplatíte poskytovateli. Jedná se jak o vyjádření úroků, tak i ostatních plateb, jež jsou s realizací úvěru spojené. Úrok určitě nebývá jediným ukazatelem. Počítejte s tím, že míra RPSN v procentech se snižuje se stoupající délkou splácení půjčky. Určitě není od věci, když se přímo u konkrétní půjčky dozvíte, kolik peněz přesně přeplatíte.