Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vracíte se z mateřské nebo rodičovské do práce? Tohle jsou největší triky šéfů! A jaké výhody naopak máte?

/
  • 19. listopadu 2018 ● 09:27

    Návrat do zaměstnání po měsících na mateřské nebo rodičovské dovolené je často pro maminky malé soukromé peklo. Jejich znovuzačlenění do pracovního procesu ale upravuje zákoník práce. Podívejte se, na co máte nárok, a jaké jsou největší triky šéfů!

  • 1.

    Mám nárok na původní místo?

    „Rozdíl mezi návratem matky po mateřské, nebo rodičovské dovolené je především ohledně nároku na původní pracovní místo,“ říká JUDr. Barbora Pospíšilová z pojišťovny právní ochrany DAS. „Pokud se zaměstnankyně vrací do práce hned po mateřské dovolené, musí ji zaměstnavatel vrátit zpět na stejné pracovní místo, ze kterého na mateřskou dovolenou odcházela, tzn. její původní práci a pracoviště,“ dodává. Na »stejnou židli« ale není nárok po rodičovské dovolené. „Po skončení rodičovské dovolené vás musí zaměstnavatel zařadit na pracovní místo dle pracovní smlouvy,“ objasňuje JUDr. Pospíšilová. Záleží tak na tom, jak přesně máte pracovní pozici ve smlouvě specifikovanou.

     

    Autor: istock.com

  • 2.

    3 největší triky šéfů

    Každý šéf není lidumil, který se těší na návrat matky s malým dítětem. Triků, které někteří zaměstnavatelé zkouší uplatnit, je hned několik.

     

     Zkouší změnu smlouvy

     

    Zaměstnavatelé se často snaží uzavřít s čerstvě navrácenou maminkou změnu pracovní smlouvy na méně výhodnou. „Je vhodné dát si pozor na to, jaké vám zaměstnavatel při návratu předloží dokumenty k podpisu,“ radí právnička Pospíšilová. Pokud se změnou nesouhlasíte, nic podepisovat nemusíte a platí smlouva původní.

     

    Tvrdí, že nemá práci

     

    Někdy se šéf snaží tvrdit, že pokud nebudete souhlasit se změnou smlouvy, nebude pro vás mít práci. Pak jde ale o překážku v práci na straně zaměstnavatele a musí vám podle zákona vyplácet náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku po celou dobu, kdy vám práci nepřiděluje.

     

    Chce se vás zbavit »dohodou«

     

    Pokouší se vás šéf zbavit výpovědí, nebo dohodou? Nemusíte na to přistoupit. Zbavit se vás může jen z několika důvodů, které určuje zákoník práce, například pro nadbytečnost. Většinou pak ale máte nárok na odstupné, což u »dohody« neplatí.

    Autor: istock.com

  • 3.

    Na »dovolené« vyhazov nehrozí

    Máte strach, že vás šéf vyhodí během mateřské nebo rodičovské dovolené? Nebojte se, nacházíte se v tzv. ochranné době, kdy vám zaměstnavatel standardně nemůže dát výpověď ani s vámi okamžitě zrušit pracovní poměr. Jediné, co může zkusit, je rozvázání pracovního poměru dohodou. S tím ale musíte souhlasit.

    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Rodičovskou si můžete prodloužit

    Jak dlouho předem máte plánovanou délku mateřské nebo rodičovské dovolené v práci oznámit, zákoník práce neříká. Pokud to ale zaměstnavateli vůbec neoznámíte, bere se za to, že máte v plánu čerpat maximální rozsah. „V případě, že se nemůžete rozhodnout, zda jít např. na dvou- nebo tříletou rodičovskou, je lepší zaměstnavateli nahlásit 2 roky a případně před jejich uplynutím požádat o prodloužení rodičovské do 3 let věku dítěte,“ radí právnička. Zaměstnavatel totiž tomuto požadavku musí vyhovět. Naopak, pokud zaměstnavateli první nahlásíte delší dobu čerpání rodičovské dovolené a pak ji budete chtít zkrátit a vrátit se dřív do práce, nemusí vám vyhovět.

    Autor: istock.cz

  • 5.

    Návrat nahlaste v práci včas

    Dlouze hloubat, jestli po mateřské dovolené nastoupit na rodičovskou dovolenou, se nevyplácí. Pokud před koncem mateřské nepožádáte zaměstnavatele o rodičovskou dovolenou, bude počítat s vaším návratem hned po jejím skončení. Dobrou zprávou ale je, že na rodičovskou můžete nastoupit po skončení mateřské dovolené kdykoliv, popř. nastoupit, přerušit a vrátit se do práce a pak zase zpět nastoupit, a to až do 3 let věku dítěte. „Po dosažení 3 let věku dítěte je možné požádat ještě o čerpání náhradního volna bez nároku na mzdu, avšak zaměstnavatel vám nemusí vyhovět. Vše záleží jen na dohodě,“ objasňuje JUDr. Pospíšilová.

    Autor: Shutterstock

     

  • 6.

    6 výhod pro matky malých dětí

     Můžete si vybrat dovolenou

     

    Pokud před skončením mateřské dovolené zaměstnavatele požádate o poskytnutí řádné dovolené za kalendářní rok tak, aby bezprostředně navazovala na mateřskou dovolenou, je povinen vám vyhovět. 

     

    Ošetřování dítěte má přednost před prací

     

    Ze zákona je zaměstnavatel povinen omluvit vaši nepřítomnost v práci po dobu ošetřování dítěte. Potřebu ošetřování musí potvrdit dětský lékař. 

     

    Nemusíte jezdit na služební cesty

     

    Pečujete o dítě mladší 8 let? Pak vás šéf nesmí vyslat na pracovní cestu mimo obvod pracoviště nebo bydliště bez vašeho souhlasu. U osamělých rodičů je to dokonce do 15 let věku dítěte.

     

    Můžete požádat o kratší pracovní dobu

     

    Při péči o dítě mladší 15 let můžete požadovat kratší pracovní dobu nebo vhodnější týdenní rozložení práce a zaměstnavatel vám musí vyjít vstříc. Výjimkou jsou jen vážné provozní důvody.

     

    Šéf vám nemůže nařídit práci přesčas

     

    Pokud pečujete o dítě mladší než 1 rok, nesmí vám zaměstnavatel nařídit práci přesčas.

     

    Máte nárok na přestávky na kojení

     

    V případě, že jste se vrátila do práce a ještě kojíte, musí vám zaměstnavatel poskytnout kromě přestávek v práci zvláštní přestávky ke kojení.

     

     

    Autor: iStock

    Více o návratu do práce po rodičovské dovolené čtěte ZDE

Dnešní horoskopy