Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Problémy s řemeslníky? Možná za to může špatná smlouva!

/
  • JUDr. Barbora Pospíšilová důrazně doporučuje dbát na sepsání smlouvy a vystavení faktury.
    8. října 2018 ● 10:17

    Sháníte řemeslníka na opravu střechy nebo rekonstrukci koupelny? Pokud se bojíte, abyste nenaletěli, uzavřete s nimi smlouvu a vyžadujte fakturu. Ulehčí vám to život v případě soudního sporu.

     

  • 1.

    Do smlouvy si dejte sankce

    Ať už od řemeslníka chcete drobnost za pár stovek, nebo se chystáte na velkou předělávku za desetitisíce, vždy trvejte na smlouvě i na vystavení faktury. Pečlivě sepsaná smlouva může předejít problémům. Například s tím, abyste na řemeslníka nečekali půl roku nebo aby neodešel od rozdělané práce. Vyplatí se tedy trvat na tom, aby ve smlouvě byl uveden i termín dokončení a sankce za porušení smlouvy.

    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Bez faktury levněji?

    Po dokončení práce trvejte na vystavení faktury. Nenechte se ukolébat slibem, že „bez faktury to bude levnější“. Faktura totiž neslouží jen k tomu, abyste věděli, komu a kdy musíte zaplatit. „Faktura je v případě ústně uzavřené smlouvy často i jediným dokumentem, který prokazuje, že mezi vámi a řemeslníkem existuje či existoval závazkový vztah a čeho se týkal,“ vysvětluje JUDr. Barbora Pospíšilová z pojišťovny právní ochrany DAS. „V případě, že pak dojde mezi vámi a řemeslníkem ke sporu ohledně obsahu závazku, může být faktura a její obsah jedním z důkazů v rámci soudního sporu,“ dodává. Kromě toho může faktura sloužit i jako doklad k reklamaci.

    Autor: archiv Blesku

  • 3.

    Peníze jen proti podpisu

     

    I dnes, v době internetových plateb, dává řada řemeslníků přednost hotovosti. Pokud s tím nesouhlasíte, měl by být způsob předání peněz součástí smlouvy. „Je důležité, na čem jste se s řemeslníkem na začátku dohodli,“ potvrzuje právnička a dodává, že částky převyšující 270 000 Kč lze převést pouze bezhotovostně.


    Rada právníka: Pokud řemeslníkovi hradíte za odvedenou práci částku v hotovosti, vždy si od něj nechte vystavit potvrzení o tom, komu a kolik jste uhradili, kdy a za co přesně to bylo. Pokud je to možné, nechte si do potvrzení i uvést, že se jedná o celkovou platbu, popř. přesně jaké části závazku se platba týká.

    Autor: pujcka.co

  • 4.

    Doklad stačí v elektronické podobě

    Nečekejte, že vám fakturu přinese řemeslník vytištěnou a podepsanou. „Ani zákon o účetnictví již nevyžaduje, aby byl účetní doklad v písemné podobě. Stačí elektronická podoba,“ říká právnička.

     

    Autor: Profimedia

  • 5.

    Faktura je výzva k zaplacení

    Nedomluvili jste si s řemeslníkem, dokdy mu za odvedenou práci zaplatíte? Tak si počkejte na fakturu. „Z právního hlediska lze na fakturu nahlížet jako na typ výzvy k zaplacení v případě, kdy není ve smlouvě stranami stanoveno, kdy má být vzniklý závazek uhrazen,“ vysvětluje JUDr. Pospíšilová. Z faktury podle ní musí být zřejmé, že věřitel žádá dlužníka o uhrazení dluhu za dodání zboží, služby nebo díla.

    Autor: Shutterstock

  • 6.

    Závazky plaťte včas

    Není na faktuře uvedeno, dokdy máte zaplatit? Rozhodně to nenechte »vyhnít« a platbě se nevyhýbejte. „Záleží na dohodě stran. Splatnost závazku je vždy vhodné upravit písemně smlouvou,“ radí JUDr. Pospíšilová. Počítejte ale s tím, že pokud fakturu nezaplatíte, můžete se dostat do prodlení. V takovém případě po vás věřitel mimo uhrazení samotného závazku může požadovat také zákonný, popř. smluvní úrok z prodlení, eventuálně smluvní pokutu, náklady na právní zastoupení atd.


    VIDEO: Dostal fakturu na půl milionu za mobil.

  • 7.

    Termín stvrďte písemně

    K zaplacení zakázky vás může řemeslník vyzvat i ústně. Pro obě strany je ale výhodnější mít kvůli případnému sporu na vše nějaký doklad. Se smlouvou v ruce se snáze vyhnete třeba tomu, že po vás řemeslník chce platbu dříve, než jste se domluvili. „V případě, že máte splatnost závazku stanovenou písemně ve smlouvě a je jiná, než jak vám ji řemeslník vystavil na faktuře, je vhodné na doručenou fakturu reagovat, se stanovenou lhůtou nesouhlasit a požadovat uvedení do souladu s uzavřenou smlouvou,“ radí právnička.

     

    Autor: Shutterstock

  • 8.

    Mlčení je ošemetné

    Neděláte si s placením zakázky těžkou hlavu, protože jste se s řemeslníkem o způsobu placení nebavili? Tak pozor! Jste povinni svůj závazek zaplatit na výzvu řemeslníka coby věřitele. „Ten tak může učinit ihned po vzniku závazku a vy jste pak povinni závazek zaplatit bez zbytečného odkladu,“ objasňuje JUDr. Pospíšilová.

    Autor: Zuzana Zelenková

Dnešní horoskopy