V první řadě nedávejte zlodějům informace zadarmo

I zloději se digitalizují a například facebook je pro ně neuvěřitelným zdrojem informací. Nejenže zjistí, že nejste doma, ale ještě mohou odhadnout, co se u vás dá ukrást.

Dříve museli chudáci obcházet lokality a tipovat, jestli je někdo doma, kam se dá vlézt ze zahrady nebo kam si přinést žebřík.

Dneska se stačí podívat na váš profil na Facebooku, projít veřejné rejstříky a pak se na Googlu podívat, jestli se dá do třetího patra vašeho domu vylézt po balkónech.

Zážitky sdílejte jen s těmi, kterým věříte

Takže rozhodně nepište na sociální sítě, že někam jedete, a když jste na dovolené, nedávejte na Facebook fotky s popiskem „ještě 14 krásných dní“.

Respektive je tam dávejte, ale ujistěte se, že je mohou vidět pouze vaši přátelé, a ne každý, kdo má doma počítač s internetem. Lze to poměrně jednoduše změnit v nastavení Facebooku. To samé platí pro všechny ostatní sociální sítě, na kterých zveřejňujete příspěvky.

Taky pomůže, pokud máte souseda, který k vám chodí zalévat kytky a během zalévání roztáhne nebo naopak zatáhne záclony. Nebo si můžete koupit jednoduché zařízení, které v náhodných intervalech rozsvěcí a zhasíná světla v bytě.

Zařiďte si pojištění z pohodlí domova

Ve druhé řadě si sjednejte pojištění domácnosti. Pokud již nějaké máte, zkontrolujte, co přesně obsahuje a jaké má limity. Slušné pojištění, které vás bude krýt proti základním rizikům jako je odcizení a živly, vyjde pro průměrný byt na vyšší stokoruny ročně.

Naštěstí nejen zloději jdou s dobu. Pojištění domácnosti nebo nemovitosti si můžete pořídit za několik minut přes internet nebo i z mobilu. Pojištění platí hned a ani nemusíte nic podepisovat. Smlouva vám přijde emailem a stačí, když ji zaplatíte.