Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Topná sezóna je v plném proudu: Jak ušetřit za teplo?

/
  • Topná sezóna je v plném proudu: Jak ušetřit za teplo?
    30. září 2017 ● 08:00

    Počasí už je chladné a nejen jedna domácnost už začala topit. Za teplo ročně zaplatíme ohromné částky! Podle průzkumu stavební spořitelny Raiffeisen více než polovina z nás ročně za teplo zaplatí 24 000 korun. Přinášíme vám proto tipy, jak za energie ušetřit.

  • 1.

    Větrejte krátce a intenzivně

    Nenechávejte otevřené okno jen na ventilaci. Zbytečně tak ochlazujete vnitřní stěny, které pak musíte znovu draze vytápět. Raději otevřete okno dokořán a udělejte průvan. Okno nechte otevřená tak pět až deset minut. 

    Topná sezóna je v plném proudu: Jak ušetřit za teplo?
    Autor: Profimedia

  • 2.

    Snižte teplotu na termostatu

    Snažte se nepřetápět. Automatická regulace vám může uspořit pět až sedm procent nákladů, navíc když v nějaké místnosti snížíte teplotu o jeden stupeň, ušetříte pět až šest procent energie. V dětském a obývacím pokoji by mělo být 20 až 22°C, ale kupříkladu v kuchyni může být o dva stupně méně a na chodbách teplota ještě nižší. Pro spaní je v hodných 17 °C. Když odcházíte z domova, topení nevypínejte. Stěny chladnou a na opětovné vyhřátí spotřebujete mnohem více energie. 

    Topná sezóna je v plném proudu: Jak ušetřit za teplo?
    Autor: Profimedia

  • 3.

    Utěsněte okna a dveře

    Pokud máte stará okna a nestihli jste je v létě vyměnit za nová, pořiďte si alespoň kvalitní těsnění, kterým utěsníte spáry v oknech. Dobrým pomocníkem jsou i venkovní žaluzie, které omezí příchod studeného vzduchu zvenčí. Zkontrolujte i vstupní dveře, jestli pod nimi nebo kolem futer neuniká teplo a nevzniká průvan. Pokud ano, pomůže vám speciální práh s těsněním a nalepovací těsnící páska. Ověřte i těsnosti dveří do sklepa a na půdu, aby vám teplo z obytných místností zbytečně neutíkalo. Těsnění okolo stokoruny. 

    Topná sezóna je v plném proudu: Jak ušetřit za teplo?
    Autor: Profimedia

  • 4.

    Starejte se o radiátory

    Radiátory důkladně čistěte od prachu a pravidelně odvzdušňujte. Stačí jen povolit ventil, ze kterého by po odvzdušnění měla plynule odtékat voda. Jinak radiátory špatně topí a spotřeba se zvyšuje až o čtvrtinu. Nezakrývejte je také dlouhými závěsy a záclonami ani nábytkem. Zabraňuje to proudění teplého vzduchu do prostoru. 

    Topná sezóna je v plném proudu: Jak ušetřit za teplo?
    Autor: Profimedia

  • 5.

    Odrážejte teplo

    Teplo je záření a vy ho můžete směrovat. Kupříkladu instalací odrazných desek za radiátory. Ty mohou ušetřit 0,5 až 1 °C v místnosti díky tomu, že teplo nepohltí stěna, ale odrazí se zpět do místnosti. Fólie stojí okolo 52 Kč za m2.

    Topná sezóna je v plném proudu: Jak ušetřit za teplo?
    Autor: Shutterstock

  • 6.

    Jak vysoké mají být penze? Politici se v debatě pohádali o důchodové reformě

    Fotogalerie
    5 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

gonzalezandresloan:  Dobrý den, Jste podnikatel nebo žena? Pokud se ocitnete v nějakém finančním nepořádku nebo potřebujete peníze na zahájení podnikání? Potřebujete úvěr na zaplacení dluhu? Máte-li nízké kreditní skóre a banka / ostatní místní finanční instituce mají potíže získat úvěry? Osobní půjčka, obchodní expanze, podnikání a školení, konsolidace dluhu, půjčky na pevné peníze. No, potřebujete půjčku nebo financování z jakéhokoli důvodu. Poskytují půjčky s nízkou úrokovou mírou 2%, kontaktujte nás se stálým společníkem úvěru prostřednictvím tohoto; Gonzalez Andres finanční společnost; E-mail: gonzalezandresloan@gmail.com Webová stránka: gonzalezandresblog.wordpress.com Pan Gonzalez J. Andres

(30. 09. 2017 18:58)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy