Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zahraniční e-shopy nabízejí širší sortiment a nižší ceny: 6 věcí, na které si dát při nákupu pozor!

/
  • Nakupovat přes eshop se musí umět.
    26. listopadu 2016 ● 10:00

    Možná si nemůžeme dovolit předvánoční výlet do Vídně či Paříže, s pomocí internetu ale hravě zvládneme navštívit zahraniční e-shopy a nakoupit dárky doma z gauče. Zdá se, že Češi a Češky mají ještě z těchto druhů nákupů trochu strach, ale pomalu se otrkávají. Často je zláká představa nižší ceny a většího výběru. Ovšem na pár věcí bychom při nákupu online z ciziny neměli zapomínat, abychom nezplakali nad výdělkem.

  • 1.

    Co se může stát?

    Češi mívají občas tak trochu problém s cizími jazyky, a tak se na zahraničním obchodu na internetu orientují hlavně podle obrázků. Jiným zase angličtina nedělá problém, ale pro změnu nemají chuť si pročíst dlouhé obchodní podmínky a pak se často diví, když přijdou na buben.

    Nemusí se hned jednat o podvodný e-shop, ale další rizika spočívají v tom, že kupující neví, jak dlouhá bude dodací lhůta, nedokáže si spočítat drahé poštovné či zapomene, že je při převozu přes hranice nutné zaplatit clo. Také reklamace produktu se může posléze proměnit v noční můru. Jak se takovým problémům vyhnout?

    Nakupovat přes eshop se musí umět.
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Zjistěte si vše o produktu

    Nenakupujte ve spěchu, vyčleňte si tolik času, abyste mohli v klidu a pozorně pročíst vše, co obchodník o produktech na webu píše. Prohlédněte si samozřejmě také fotografie a obsah balení. Alespoň tak nebudete překvapení, až balíček otevřete. Zkontrolujte také hodnocení prodejce, a pokud je na něj hodně stížností, transakci ještě zvažte.

    Při nakupování po internetu má zákazník svá práva.
    Autor: profimedia.cz - ilustrace

  • 3.

    Sledujte cenu kvůli clu

    Při objednávání balíčku ze zahraničí je nutné myslet i na různé poplatky. Chcete-li se vyhnout platbě cla i DPH, nesmí hodnota zásilky přesáhnout 22 €, tedy asi 600 Kč. Pokud bude cena vyšší, zaplatíte ještě 21% DPH. Pokud hodnota přesáhne 150 € (4050 Kč), čeká vás ještě povinnost zaplatit cca 15% clo.

    Balíček
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Pozor na pozdní doručení

    Počítejte s tím, že vyřízení objednávky a putování k vám domů nějakou dobu potrvá. Měli byste proto zahraniční e-shopy využít k nákupu s dostatečným předstihem, jinak by se vám také mohlo stát, že pod stromečkem bude pusto a prázdno a dárek dorazí až v lednu. Dodací lhůta se někdy pohybuje v rozmezí týdnů, například balíček z USA nebo Číny dojde zhruba za dva až tři týdny.

    Doručení zásilky
    Autor: shutterstock.com

  • 5.

    Evropa rychlejší i dražší

    U asijských e-shopů sice nemusíte platit poštovné, pokud ale nakupujete až na poslední chvíli, porozhlédněte se raději po Evropě. U německých či francouzských internetových obchodů činí dodací lhůta zboží většinou jen týden a méně. Ovšem zase si připlatíte za poštovné, a to přibližně 150 Kč.

    Nakupovat přes eshop se musí umět.
    Autor: profimedia.cz

  • 6.

    Potíže s reklamací mimo EU

    Zboží není v pořádku? „Pro řešení problémů je velmi důležité, v jaké zemi jste nakupovali,“ upozornil pro Aha! Michal Mička, ředitel společnosti Incomming ventures. „Pokud je e-shop v Evropské unii, platí pro ochranu spotřebitele stejná pravidla jako u nás. Lišit se však může záruční doba nebo uplatnění vad,“ doplnil. Důležité je ovšem to, odkud se zboží posílá, ne odkud je e-shop, ze kterého nakupujete.

    Nakupovat přes eshop se musí umět.
    Autor: profimedia.cz

  • 7.

    Plaťte raději převodem

    Máte strach, že vám hacker přes platební kartu vysaje účet? „Pokud máte pochybnosti, vyhledávejte obchody, které nabízejí možnost platit za zboží převodem, a vyhnete se tak přímému zadávání údajů z vaší karty na internet,” poradil Jiří Paták ze společnosti Chytrý Honza.

    Platba kartou
    Autor: profimedia.cz

  • 8.

    Uložte si do mobilu kontakty na banku

    V případě jakéhokoliv problému, kontaktujte vaši banku. Číslo na zákaznickou linku je pro tyto případy dobré mít uložené v telefonu. Operátoři se vám v co nejkratším čase pokusí pomoci s řešením potíží.

    Telefon
    Autor: Profimedia

    Fotogalerie
    8 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy