Co je vlastně anonymní vkladní knížka?

Anonymní vkladní knížka je tzv. vkladní knížka na doručitele, která může či nemusí být chráněná heslem.

Proč tyto vkladní knížky končí?

O jejich ukončení rozhodl zákon, který je zrušil k datu 21. 12. 2002. Od této chvíle tam peníze, které si majitelé ještě nevybrali, jen »leží« a nijak se neúročí.

Do kdy si musím peníze vyzvednout?

Vybrat peníze ze své anonymní vkladní knížky si můžete nejpozději 31.12.2016. V tento den budou mít otevřeno jen některé pobočky České spořitelny. K vyzvednutí peněz si pak určitě nezapomeňte kromě vkladní knížky vzít i občanský průkaz.

Kolik knížek tohoto druhu existuje?

Česká spořitelna eviduje 2,5 milionů anonymní knížek. Na těch je dohromady uloženo 1,89 miliardy Kč. Na velké většině z nich jsou uloženy jen menší částky, které nepřesahují 5000 Kč. Na některých je dokonce méně než 50 Kč.

Jaký je rozdíl ve vkladní knížce na jméno a na doručitele?

Ve vkladní knížce na jméno je vepsán nebo natištěn, případně razítkem uveden text NA JMÉNO. Dále se v ní nachází jméno a příjmení klienta, adresa a datum narození, resp. rodné číslo. Tyto vkladní knížky nadále platí. Pokud však některý z uvedených údajů chybí, a stačí pouze jediný z nich, jde o vkladní knížku NA DORUČITELE, ne o vkladní knížku na jméno.

Kolik zaplatím za výběr?

Za výběr peněz v hotovosti musíte zaplatit 100 korun. Ale pokud si vkladní knížku na doručitele necháte převést na vkladní knížku vedenou na jméno, neplatíte nic.

Kde je možné si peníze vybrat nebo nechat převést?

Se starou vkladní knížkou můžete přijít na jakoukoli pobočku České spořitelny.

Co se stane s penězi, když si je včas nestihnu vyzvednout?

Nevyzvednuté peníze převede Česká spořitelna do Nadace Depositum Bonum, kterou založila. Jedná se o nadaci, která se zaměřuje na zlepšení úrovně vzdělání, a to hlavně v technických a přírodních vědách.

Co mám dělat, když si nepamatuji heslo, kterým je knížka zabezpečena?

„V případě, že jste majitelem vkladu na vkladní knížce na doručitele a neznáte její heslo, je třeba nejprve prokázat, že skutečně majitelem jste,“ říká Kristýna Havligerová, mluvčí České spořitelny. Takové prokázání vlastnictví probíhá např. porovnáním podpisů na dokladu, na který jste heslo uvedli. V případě, že se vám vlastnictví nepovede prokázat, nezbývá nic jiného, než se obrátit na soud.

Co mám dělat v případě, že má anonymní vkladní knížku děda, který už do banky už nedojde?

Majitelem vkladu na vkladní knížce na doručitele je ten, kdo vkladní knížku v bance předloží a zná k ní i případné heslo. Děda tak nemusí do banky sám, ale stačí, když výběrem peněz pověří osobu, které plně důvěřuje.

Jak postupovat v případě, že jsme našli vkladní knížku po babičce, která však již nežije?

Ve výběru peněz není žádný problém, pokud znáte případné heslo. Vybrat peníze pak může kdokoli. Pokud však heslo neznáte, je nutné opětovně otevřít dědické řízení. V rámci dědického řízení pak není třeba k výběru vkladu z vkladní knížky heslo znát.

Fotogalerie
4 fotografie