To snad ne! Doprava v centru Prahy, kterou v lednu naprosto ochromila havárie vodovodního řadu v Sokolské ulici, může za pár týdnů opět zkolabovat! Protože opravu vozovky po havárii dělníci s ohledem na kolaps v dopravě provedli rychle, může se stát, že magistrálu bude nutné znovu překopat! Potvrzují to i odborníci. Řidiči se děsí! "Stačilo mi těch několik dní, kdy se přes magistrálu jet nedalo. Všude to stálo, lidi byli nervózní. Nechtěl bych, aby se to opakovalo," říká Jiří Řehák, který musí přes centrum každý den několikrát. A proč by Sokolskou zase rozkopali? Důvodem je skutečnost, že oprava byla prováděna v mrazivém období a nikdo teď neví, jak se tehdy promočené podloží s koncem zimy zachová! "Na přelomu března a dubna bude nutné provést kontrolu. Doufáme, že to nápor vydrží, ale v době opravy byly podmínky naprosto nevhodné pro provádění takových prací," potvrdil problém šéf firmy DAP Petr Ondrášek. Podle něj je ale celkem pravděpodobné, že se nová část vozovky »pohne«! "Materiály za mrazu rychle tuhnou a pak hůře plní svoji funkci," konstatoval Ondrášek. Stačí prasklina a magistrála pak bude zase stát! Voda ale poškodila i velkou část přilehlých chodníků. "Na jaře je budeme opravovat," přislíbil mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek. Rekonstrukce za několik miliónů uhradí Pražské vodovody a kanalizace, které nehodu způsobily.


Kudy by se jezdilo? Tisíce aut by se opět přelily do už takhle zatížených míst metropole. Podle doporučení, která byla vydána hned po lednové havárii, jsou nejpravděpodobnější tyto tři trasy: * Využít Jižní spojku a tunely Zlíchov, Mrázovka, Strahov * Mezibranskou - Vinohradskou - Škrétovou a Bělehradskou * Mezibranskou - Žitnou - Myslíkovou - Masarykovým nábřežím
S oteplením bude hůř! Obavy o stav magistrály jsou oprávněné. S oteplením totiž hrozí ještě větší počet havárií vodovodních rour. Při oblevě hrozí další kalamity. "Půda začne pracovat, takže na mnohých místech může dojít k haváriím," potvrdila nebezpečí mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Marcela Dvořáková. Půda se totiž při zvláště rychlém rozmrzání začíná "hýbat" a mnohdy desítky let staré trubky tenhle nápor nevydrží a budou praskat.