*Systém pomoci v hmotné nouzi tvoří tři různé dávky: příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc.

*Na peníze ze systému nemají lidé nárok automaticky. Zákon určuje, že se musí posoudit sociální a majetková situace žadatelů a další podmínky.

*příspěvek na živobytí

*Nárok na něj má člověk nebo rodina, kterým po odečtení přiměřených nákladů na bydlení od příjmu nezůstane na živobytí. Kolik peněz ale na to živobytí potřebují, se vypočítává individuálně.

*doplatek na bydlení

Je určen pro osoby v hmotné nouzi, kterým příspěvek na bydlení nepokryje veškeré náklady nebo těm, kteří nemají nárok na příspěvek na bydlení, protože nejsou vlastníkem nebo nájemcem bytu nebo domu nebo v obývané nemovitosti nemají trvalé bydliště. Vyplácí se ale jen těm, kteří berou příspěvek na živobytí.

*o mimořádnou okamžitou pomoc

Pomáhá lidem postiženým mimořádnými událostmi, které není možné zvládnout vlastními silami (záplavy, požáry, zemětřesení). Maximálně je možné získat 51 150 Kč (patnáctinásobek život. minima). Na nákup nebo opravu předmětů dlouhodobé spotřeby (lednice, pračka apod.) je možné získat od státu až 34 100 Kč ročně.

Peníze ale můžou získat i lidé, kteří se vracejí např. z vězení nebo léčebny drogově závislých nebo odchází z dětského domova (maximum je 13 640 korun ročně).