Některé bývalé hvězdy ODS, které seděly se současným prezidentem Václavem Klausem ve vládě, se o víkendu přijely podívat na kongres ODS do Prahy. Co dělají teď muži, kteří rozhodovali o osudu naší země?


Karel Dyba (64), ministr hospodářství (1990 - 1996) Čím se živí: "Poradenstvím a učím na Vysoké škole ekonomické." Chtěl by se vrátit do politiky: "Takovou otázku už si nekladu, ale na druhou stranu nikdy neříkám nikdy. Manželka by z toho ale nadšená nebyla." Co říká tomu, že se v ODS od "jeho" doby úplně vyměnilo vedení: "To je přece logické. Stejní lidé nemohou být ve svých funkcích věčně." Cítíte se být pořád lvem salónů: Jsem sice trochu opelichaný lev, ale cítím se jím být pořád. A samozřejmě mi lichotí, když se tak o mně někdy někdo zmíní.
Ivan Kočárník (60), ministr financí (1992 - 1997) Čím se živí: "Věnuji se pojišťovnictví. Jsem předseda dozorčí rady v České pojišťovně." Chtěl by se vrátit do politiky: "Těch sedm let mi bohatě stačilo a žádné touhy tohoto druhu už nemám." Co říká tomu, že se v ODS od "jeho" doby úplně vyměnilo vedení: "To, že přišla nová krev, je jen dobře. Alespoň nedojde ke stagnaci. Jsem rád, že se podařilo Petru Nečasovi zvítězit ve volbě 1. místopředsedy. Byl to můj favorit." Nestýská se vám po politice: "Po té vrcholné v žádném případě. Jsem v kontaktu s mnohými politiky ODS a odstaven si nepřipadám."
Miroslav Macek (60), místopředseda federální vlády (1992), místopředseda ODS (1996 - 2001) Čím se živí: "Mám poradenskou firmu, která už dvanáct let naštěstí prosperuje." Chtěl by se vrátit do politiky: "Když jsem jednou řekl, že z politiky odcházím, tak jsem to myslel vážně. Na druhou stranu jsem pořád v kontaktu. Publikuji svoje názory na internetu." Co říká tomu, že se v ODS od "jeho" doby úplně vyměnilo vedení: "Je to dobře. Když je člověk v politice dlouho, tak kdyby byl zlatej svatej, tak se omrzí. Jestliže se říká, že ryba nebo host třetí den smrdí, tak politik, který je ve funkci dlouho, zapáchá zrovna tak." Kdo ho v ODS nahradil v roli "playboye": "Já myslím, že v této funkci jsem nenahraditelný a také žádnou náhradu nevidím."
Jindřich Vodička (52), ministr práce a sociálních věcí (1992 - 1997) a ministr vnitra (1997 - 1998) Čím se živí: "Pracuji jako náměstek generálního ředitele ve společnosti Pražské přístavy. Kromě toho jsem jednatelem developerské společnosti. Jestli beru více peněz než v politice? To nebudu komentovat. Dříve znal moji výplatu každý, teď do toho nikomu nic není." Chtěl by se vrátit do politiky: "To ne, ale u televize v obýváku si někdy na politiky zanadávám." Co říká tomu, že se v ODS od "jeho" doby úplně vyměnilo vedení: "Když byl předsedou ODS Václav Klaus, tak autorita a respekt vůči němu, to bylo bezmezné. Změna vedení byla riskantní, ale vyšlo to." Nechává si růst dlouhé vlasy, je to nová image: "U holiče jsem byl před čtrnácti dny. To bylo to háro ještě větší. Na rockový koncert s tím ale nepůjdu."