Peníze ulité před partnerem přitom často nejsou žádné malé částky. U každého desátého muže nebo ženy je tahle tajná rezerva vyšší než tři měsíční příjmy! Zbývajících 22 procent pak má skryté úspory do výše tří platů.

Peníze, se kterými se partnerovi nechlubí, mají nejčastěji mladí do 30 let a pak lidé po padesátce. Vyplynulo to z průzkumu ING Bank Svět spoření.

„O tom, co vede české muže a ženy k vytváření tajných finančních rezerv, můžeme jen spekulovat,“ říká Libor Vaníček z ING Bank. Podle něj budou důvody asi u každého velmi individuální.

„Nejčastěji pravděpodobně půjde o pocit svobody a finanční nezávislosti, schopnost dopřát si osobní věci či prožitky bez vědomí partnera nebo naopak o touhu partnera při výročí překvapit nějakou nečekanou pozorností,“ domnívá se Vaníček. Pokud ale rodina finančně nestrádá a úspory, o kterých oba partneři vědí, by dostatečně pokryly neočekávané výdaje, nevidí na tajných úsporách odborníci nic špatného.

Tajným úsporám nahrávají oddělené účty

A jak se vlastně lidem podaří ulít si bokem nějakou tu sumičku? Snadno! Stačí mít oddělené účty a pak to jde skoro samo.

Podle průzkumu ING Bank přitom oddělené účty přiznává 41 procent domácností. Dalších 39 procent pak má pouze společný účet s partnerem a necelá pětina dotazovaných má společný účet s partnerem a zároveň i vlastní účet.

Osobní »tajné« konta
Autor: ING

Ale k tomu, aby rodinné finance spravovali účelně a efektivně, by měli mít oba partneři přehled o celkových příjmech i výdajích domácnosti. A o všech větších položkách by měli rozhodovat společně. „Pokud má rodina o každodenním toku financí dobrý přehled, je větší šance na to, že dokáže více ušetřit. Tyto peníze pak může odkládat stranou, například na spořicí účet, a úspory využít třeba na krytí výdajů na společnou dovolenou,“ doplňuje Vaníček.

Fotogalerie
1 fotografie