Bláto, louže stojaté vody a do toho teplo - to jsou ideální podmínky pro přemnožení komárů. Kromě toho, že budou štípat a lidem - už takhle zkoušeným - otravovat život, mohou také přenášet nebezpečné choroby, například lymskou boreliózu. Pokud vás komáři štípnou a šípanec bude natýkat, nebo se rozlézat, rozhodně navštivte lékaře!

Co je lymská borelióza?

Prvním příznakem onemocnění je šířící se červená skvrna s blednoucím středem v okolí kousnutí. Objevuje se horečka, bolesti svalů, únava. Tyto chřipku připomínající příznaky se však nemusejí objevovat ve všech případech. Pokud onemocnění zůstává neléčeno, tak postihuje nervovou soustavu, srdce či klouby.

Jak bojovat s komáry?

Kromě nejrůznějších repelentů můžete vyzkoušet i babské rady:

  • Ve 100 ml alpy vyluhujte lžičku hřebíčku a po týdnu použijte jako mazání
  • Potřete rámy oken a dveří česnekem. Komáři jeho pach nesnášejí a proto nebudou létat dovnitř
  • Svědění zmírníte, pokud štípanec natřete cibulí nebo citronem

Jste zpátky ve vytopeném domě? Zavolejte statika a dezinfikujte!

Vrátili jste se po opadnutí vody do svých domovů postižených povodněmi a nevíte, kde začít? Úplně nejdůležitější je obytné prostory nechat zkontrolovat statikem a pokud nejsou poškozeny začít vysoušet, uklízet a dezinfikovat.

Zkontrolujte vodu: Je pitná nebo ne?
Komáři mohou přenášet lymskou boreliózu
Autor: profimedia.cz

Při povodních se často voda v obecních vodovodech kontaminovaná a nesmí se pít. Pokud máte studnu vlastní, ani tak nemáte vyhráno. Nechte si svou vodu laboratorně otestovat. Kde? Poradí vám na obecním úřadě. Jistotou je voda balená.

Někdy jsou zaplaveny i kanalizace a čističky vod. Proto šetřete vodou, myjte se v malém množství a splachujte záchod, pokud je to opravdu nutné.

Zaplavené potraviny? Vyhoďte je!

V žádném případě nejezte potraviny, které nebyly hermeticky zabaleny ve skle a plechu. Ale i konzervy je však nutné před použitím očistit a dezinfikovat. Všechno ostatní vyhoďte!

Čištění konzerv:

  • Umyjte konzervu v čisté vodě se saponátem, poté v roztoku dezinfekčního prostředku a opláchněte pitnou vodou
  • Zlikvidujte konzervy, jestliže mají narušený nebo obal, zvlhlý obsah, silně znečištěný uzávěr
  • Zlikvidujte chlazené nebo mražené potraviny, jestliže byly ponechány nad teplotou 6° C déle než 4 hodiny

Ovoce a zelenina ze zahrádky

Nekonzumujte zaplavené plodiny z polí a zahrádek, považujte je za zdravotně závadné! Vodou ze zaplavené studny ani nezalévejte! Zemědělské plodiny, které nebyly zcela zatopeny a dále rostou, se doporučují využívat až po hygienické kontrole, nejdříve po třech týdnech po skončení záplav.

Co s uhynulými zvířaty

Uhynulá zvířata můžete odstranit dvěma způsoby. Za prvé prostřednictvím asanačního podniku a za zahrabáním na vlastním pozemku. Tímto způsobem se nesmí odstranit zvíře, které je přežvýkavec nebo prase, také zvíře nemocné nebo podezřelé z nebezpečné nákazy. Mrtvolku zahrabte na vhodném místě do hloubky nejméně 80 cm s použitím desinfekčního prostředku (např. chloramin).