Nemocenská a důchod

*Jsme na neschopence, ale doklady mi uplavaly. Co mám dělat?

Pokud jste kvůli povodním přišli o doklady, které potřebujete (například Potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti), musíte lékaře požádat o vyhotovení náhradního dokladu.

*Beru důchod, ale teď kvůli povodním bydlím u příbuzných. Jak dostanu peníze?

Jestli jste mimo místo svého bydliště (evakuace, pobyt u příbuzných), požádejte telefonicky pobočku vaší pošty o doslání výplaty důchodu na pobočku pošty v místě, kde momentálně pobýváte.

*Pošta je kvůli vodě zavřená a já nevím, kde si vyzvednout důchod?

Své peníze dostanete na jiné pobočce pošty. Pokud si nevíte rady, zavolejte na informační linku České pošty 840 111 244

*Peníze dostávám složenkou. Tu jsem ale při evakuaci ztratil. Co mám dělat?

Jestli jste přišel o poukázku k výplatě, obraťte se na pobočku pošty. Tam to s vámi začnou řešit.

*Přišel jsem o občanský průkaz. Bez něj mi na poště peníze nevydají. Co teď?

Na poště se můžete prokázat i jiným dokladem, např. cestovním pasem. Jestli nemáte ani ten, požádejte příslušný obecní úřad o vydání náhradního dokladu totožnosti.

*Mám složenku na nemocenskou, ale nestihnu si jí vyzvednout včas. Nepřijdu o ni?

Nepřijdete. Pokud si nemocenskou nevyzvednete včas, bude vrácena na účet ČSSZ. Ta vám ji pak může poslat na stejnou nebo novou adresu, podle toho o jako změnu požádáte.

*Během povodní přišel můj zaměstnavatel o doklady důležité pro mé nemocenské pojištění. Jak to vyřešit?

Ztrátu nebo zničení dokladů kvůli povodním musí zaměstnavatel sdělit okresní správě sociálního zabezpečení. Vy, jako zaměstnanec, nárok na dávky neztratíte, ale nejspíš dostanete peníze se zpožděním.

*Jsem na nemocenské, ale voda mi zaplavila dům, a tak jsem teď u příbuzných. Komu to mám nahlásit?

Přechodné bydliště, kde se momentálně zdržujete, nahlaste lékaři, který vám vystavil neschopenku. Pro jistotu změnu oznamte i příslušné okresní správě sociálního zabezpečení. V prvních třech týdnech pracovní neschopnosti musíte změnu pobytu nahlásit také zaměstnavateli.

Volno na odklízení škod

*Uklízím po povodních, mám nárok na nějaké volno v práci?

Odstraňování následků povodní na vlastní nemovitosti je důležitou osobní překážkou v práci. Máte nárok na neplacené volno. Se šéfem se můžete domluvit i na tom, že si zameškanou pracovní dobu »napracujete«.

*Babička žije v zaplavené oblasti. Musím jí jet pomoct. Mám na něco nárok?

Pokud pomáháte někomu jinému, jde o tzv. překážku v práci na straně zaměstnance z důvodu výkonu občanské povinnosti. Máte nárok na neplacené volno na nezbytně nutnou dobu a musíte prokázat, že jste opravdu pomáhali.

*Voda mi vyplavila chatu. Můžu si vzít dovolenou, abych mohl uklízet následky?

Pokud tomu nebrání vážné provozní důvody, měl by vám šéf vyhovět.

Problémy v práci

*Naše firma byla vytopená a já nemám kde pracovat. Dostanu mzdu?

Pokud musel váš zaměstnavatel kvůli povodni přerušit práci, měl by vás (pokud je to možné), převést na jinou práci. To může i bez vašeho souhlasu, ale jen na dobu nezbytně nutnou. Když vás na jinou práci nepřevede, pak jde o překážku v práci na straně zaměstnavatele a vy máte nárok na náhradu mzdy ve výši nejméně 60 % průměrného výdělku.

*Povodně se naší firmě vyhnuly, ale kvůli zavřené silnici nedorazil potřebný materiál. Máme nárok na výplatu?

Když vám šéf nemůže přidělovat práci, protože jsou pozastaveny dodávky surovin, energie apod. a ani vás nemůže převést na jinou práci, jde o překážku z důvodu prostoje. Máte nárok na náhradu mzdy ve výši nejméně 80 % průměrného výdělku.

*Nedostal jsem výplatu, prý má šéf jiné starosti. Co mám, dělat?

Zkuste se s ním dohodnout. Pokud vám ale nevyplatil mzdu do 15 dnů od uplynutí splatnosti, můžete s ním okamžitě zrušit pracovní poměr.

*Zaměstnavatel kvůli povoním nemá peníze a byl na něj vydaný insolvenční návrh. Jak mám postupovat?

Obraťte se na příslušnou krajskou pobočku Úřadu práce České republiky (popř. její kontaktní pracoviště) podle místa sídla zaměstnavatele. Tam vám poradí v dalším postupu.

Zavřená škola nebo školka

*Kvůli vodě máme zavřenou školku a já nemám hlídání. Co mám dělat?

Pokud je zavřená škola nebo školka a vy pečujete o dítě mladší než 10 let, máte nárok na ošetřovné. Potvrzení pro zaměstnavatele dostanete od pověřené osoby ve škole nebo školce.

*Ve škole není nikdo, kdo by mi vystavil potvrzení. Co mám říct v práci?

Zaměstnavateli nahlaste, že začínáte čerpat ošetřovné a potvrzení dodáte později. Škola nebo škola vám ho musí vydat, jakmile jí to provozní možnosti umožní.

*Jak dlouho můžu být kvůli zavřené školce doma?

Ošetřovné můžete čerpat maximálně 9 kalendářních dnů (včetně soboty a neděle). Osamělí zaměstnanci matky samoživitelky apod.) až 16 kalendářních dnů.

*Dostanu ošetřovné za každý den, kdy jsem s dítětem doma?

Ano, ošetřené se platí už od prvního dne.

*Ve škole jsem dostala formulář, ale nevím, co s ním?

Do tiskopisu, který jste dostali, doplníte potřebné údaje a potvrzení pak předáte zaměstnavateli. Tím uplatníte nárok na čerpání ošetřovného.