Opravdu to jde. Ale musíte využít veškeré slevy na dani a odečíst si všechno, co stát dovoluje. Darovali jste vloni krev? Šup s tím do daňového přiznání. Díky svému dobrému skutku si totiž můžete snížit základ daně o 2000 korun. A to za každý odběr!

Stejně tak můžete využít své štědrosti (dary nadacím, ekologickým sdružením apod.) nebo své touhy po klidném a zajištěném stáří (penzijní připojištění, úroky z hypotéky). Na druhou stranu ale nemá smysl hnát se za slevami střemhlav bez jakékoliv rozvahy. Snaha ušetřit za každou cenu by vám totiž v některých případech mohla přinést více škody než užitku.

Slevy na dani a daňová zvýhodnění

* Tyto slevy a zvýhodnění se odečítají už od vypočtené daňové povinnosti. Nesnižují tak základ daně, ale přímo výslednou daňovou povinnost (tedy částku, kterou musíte státu odvést).

* Pokud je daňová povinnost nižší než slevy na dani, je daňová povinnost nulová a vy nemusíte platit nic. Ale s výjimkou daňového zvýhodnění na dítě vám stát případný rozdíl nevrátí.

Jaké slevy můžete uplatnit:

* Odečtěte sami sebe aneb sleva na poplatníka

Základní sleva na dani, kterou může uplatnit každý daňový poplatník. Odečíst můžete 24 840 Kč.

Ještě vyšší částku si ale můžete odečíst, pokud jste navíc invalida a pobíráte invalidní důchod, nebo pokud studujete. U studia je ale podmínkou určitý věk. Nesmí vám být více než 26 let, nebo 28 let v případě doktorandského studia. Pokud jste invalidní a studujete, tak se částky sčítají.

Kolik si můžete odečíst, když:

dávka odečet
berete invalidní důchod 1. či 2. stupně 2 520 Kč
berete invalidní důchod 3. stupně 5 040 Kč
máte průkaz ZTP/P  16 140 Kč
studujete 4 020 Kč

* Odečtěte chudého partnera, aneb sleva na manželku (manžela)

Můžete ji uplatnit jen v případě, kdy manžel(ka) nemá vlastní příjem vyšší než 68 000 Kč ročně. Tedy, kdy je například jeden z manželů na rodičovské dovolené. Odečíst si můžete 24 840 Kč.

V případě, že je manžel/ka zároveň držitelem průkazu ZTP/P, je možné odečíst dvojnásobnou částku, tedy 49 680 Kč.

* Ušetřete za potomka aneb daňové zvýhodnění na dítě

Dítě si stejně jako chudou manželku nebo manžela můžete odečíst z vypočtené daňové povinnosti. Na rozdíl od slevy na partnera ale za dítě můžete od státu dostat peníze. Když je totiž daňová povinnost po slevách na dani nižší než daňové zvýhodnění na děti, stát vám rozdíl peněz vyplatí. Rozdíl ale musí být vyšší než 100 Kč. Maximálně vám stát zaplatí 60 300 Kč.

Za dítě si můžete odečíst 13 404 Kč. Pokud má vaše dítě průkaz ZTP/P, tak si můžete odečíst 26 808 Kč.

Připravil Petr Zámečník, šéfredaktor Fincentrum Media