Služba poplatkyzpet.cz nabízí klientům získání neoprávněně účtovaných poplatků a navíc ruší jejich placení do budoucna. Stačí k tomu jen plná moc klienta k zastupování.

Každý klient je kontaktován prostřednictvím e-mailu nebo SMS zprávy, že byla jeho plná moc obdržena a zpracována. O svém případu je pak průběžně informován a všechny právní kroky schvaluje.

„Když to půjde dobře, budeme mít typové příklady pro jednotlivé bankovní domy. To se pak rozloží na různé druhy úvěrových produktů. Na konci budou větší skupiny klientů, kteří budou mít stejné podmínky. To nám urychlí a zjednoduší další práci,“ vysvětlil advokát služby Poplatkyzpet.cz Petr Toman. Průměrná částka vymáhaných poplatků je nyní takřka 7000 Kč na klienta.

Velký zájem

„Zájem je mimořádný. Jasně to ukazuje dlouhodobou nespokojenost a naštvanost lidí s chováním českých bank. Každý den chodí téměř tisíc nových plných mocí,“ dodává patronka služby Pavlína Danková. Možnost zažádat si o vrácení poplatků má až milion osm set tisíc Čechů!

Soud rozhodl

Banky argumentují tím, že poplatek účtují v souladu s českým právem a lidé s ním při podpisu hypotéky či úvěru souhlasili. V Německu loni soud vyřkl, že poplatek vybíraný bankami za správu a vedení úvěrového účtu je neplatný. U nás byl jedním z prvních iniciátorů navrácení peněz zpět advokátní koncipient, který se svou žádostí uspěl.