1. PROSTUDOVAT SMLOUVU Nepodepisovat smlouvy na předváděcích akcích, ani když se jedná o takzvanou výhru. Téměř vždy vás smlouva totiž zaváže k nákupu nějakých výrobků, které nejsou zrovna levné.

2. UTAJENÉ LICHVÁŘSTVÍ Pozor na konsolidaci půjček, přeplatíte velké peníze. U půjček za 55 tisíc korun přeplatíte přes 30 tisíc!

3. UZENINY PLNÉ PEŘÍ Superlevné uzeniny jsou sice za směšné ceny, jejich obsah ale s masem nemá nic společného. Většinou jsou v nich semleté kosti, kůže a dokonce i peří.

4. CHEMICKÉ LIMONÁDY Vyhýbejte se levným limonádám a raději si načepujte vodu z kohoutku. Výrobce na limonádách za pár korun musí také něco vydělat, takže je v nich nulový podíl ovoce, samé chemikálie a umělá sladidla. Pro zdraví nic dobrého.

5. ČOKOLÁDA BEZ KAKAA Levné kakaové pochoutky nemají s čokoládou nic společného. Obsah kakaa v nich je minimální a místo něj je v nich sója, tuky, cukry a další náhražky.

6. NEVĚŘTE VĚTĚ CHCETE UŠETŘIT? Na supervýhodné nabídky telefonních operátorů reagujte opatrně. Lákavé věty typu »Chcete ušetřit?« nejsou většinou na místě. Ušetříte totiž pouze tehdy, pokud budete více volat a psát SMS. Ve výsledku tedy ušetříte v průměru za hovor, měsíčně ale zaplatíte víc.

7. SÝR NENÍ SÝR Pozor na potraviny, které se tváří jako sýry, ale sýr neobsahují. Jedná se o různé tavené plátky vyrobené z rostlinného tuku

8. PROŠLÉ ZBOŽÍ Ve večerkách mají většinou předražené zboží. Pokud tam narazíte na nějakou slevu, mějte se pořádně na pozoru. Zboží už je většinou prošlé nebo má jiné vady.

9. PLATÍTE ZA SMS Pozor na podvodníky v internetových diskuzích. Někteří nabízí IQ testy, jiní zase něco jiného. Ve výsledku se ale jedná o službu, která má za cíl z vás vytáhnout peníze prostřednictvím prémiové SMS.

10. POŠTOVNÉ ZDARMA? OMYL! Při nakupování na internetu nabízí hodně obchodů poštovné zdarma. Malým písmem někde na okraji stránky je však zmíněno, že pouze při nákupu nad určitou částku, například 2 tisíce korun.

11. ZLODĚJNA JMÉNEM COUVERT V některých restauracích vám donesou účet, na němž bude částka od 5 do 30 Kč a vy nebudete vědět za co. Je to couvert. Poplatek za použití soli, pepře, octu a dalších omáček. Proto je lepší si vždycky dobře prolistovat jídelní lístek a podívat se, kolik couvert vlastně stojí, abyste nakonec nebyli nemile překvapeni.

12. ŠPATNÉ VÍNO ZA CENU DRAHÉHO V některých restauracích si můžete objednat kvalitní víno a číšník vám sice donese láhev s etiketou vína, které chcete, ale uvnitř může být o nápoj s kvalitou o několik tříd horší. Proto si vždy vyžádejte, aby číšník otevřel láhev před vámi.

13. KUŘE PLNÉ VODY V mnohých supermarketech prodávají kuřata, která jsou napuštěna vodou, tzv. jsou křehčena, aby při zmrazení nebyla vysušená. Čtěte pozorně etikety. Když je na mase napsána hmotnost 1000 gramů a obsah masa 750 gramů, znamená to, že 250 gramů je pouhá voda. U ryb tvoří voda až 40 procent hmotnosti.

14. AKCE NEPLATÍ Když u pokladny zjistíte, že máte za zboží platit víc, než hlásá akční nabídka u zboží na prodejně, hajte své zájmy. Máte právo nakoupit za akční nižší cenu. Prodávající je povinen zboží zřetelně označit.

15. VĚŘTE NÁLEPKÁM Při koupi nafty je třeba kupovat u čerpacích stanic s nálepkou »pečeť kvality« nebo tam, kde máte dobré zkušenosti. Jenom u nich můžete mít jistotu, že pohonná hmota je kvalitní. Jinak se může stát, že nakoupíte sice levně, ale nekvalitně, zničíte si motor a nakonec vlastně proděláte.

16. 5X DRAŽŠÍ VÝBĚR Výběr hotovosti v bankomatech jiné banky je pouze pro ty, kterým na nějaké té koruně nezáleží. V cizím bankomatu je totiž poplatek za výběr hotovosti až 5x vyšší.

17. NEBOJTE SE OHNOUT Chcete ušetřit? Tak vybírejte zboží z nižších regálů. Nejdražší zboží v obchodech je většinou umisťované do úrovně očí, protože to jsou nejlukrativnější místa, která si fi rmy platí.

18. DELŠÍ TRVANLIVOST JE VZADU Chcete-li výrobek s delší dobou trvanlivosti, většinou ho najdete v zadních prostorách regálu.

19. JEDNA PLUS NULA ZDARMA U akcí 1+1 zdarma musí být druhý kus skutečně zadarmo. Někdy se ovšem stává, že je produkt účtován, což byste si neměli nechat líbit.

20. OMLAZOVÁNÍ AUTA Zaplatit za auto můžete zbytečně víc peněz, když ho prodejce vydává za mladší, než skutečně je. Stává se tak hlavně u vozů ze zahraničí. Na rozdílu jednoho roku se dají vydělat desetitisíce korun. Je nutné proto důkladně prověřit rok výroby.

21. PŘETOČENÉ TACHOMETRY Nejčastějším problémem při koupi ojetého vozu jsou najeté kilometry. Na trhu je asi 30 procent vozů s přetočeným tachometrem, někdy až z 250 na 60 tisíc kilometrů. Nejlepší je proto chodit nakupovat se zkušeným mechanikem.

22. INVESTUJTE S ROZUMEM Zhodnotit našetřené peníze tím, že je svěříme společnosti, která nabízí nejvyšší výnos, nemusí být úplně ideální. Mnoho lidí takhle o ně přišlo. Proto je dobré si vždycky zjistit co nejvíce informací a poradit se se zkušenými investory.

23. V LETADLE PIJTE, CO HRDLO RÁČÍ Pokud letíte na dovolenou, nikdo vás neupozorní na to, že si v letadle můžete dávat nealko nápoje opakovaně zdarma. Tak se neostýchejte.

24. AKCE NEMUSÍ BÝT VÝHODNÁ To, že je nějaký výrobek v akci, ještě nemusí znamenat, že se prodává za nižší cenu. Pouze se kolem něho dělá větší rozruch.

25. I NULOVÉ NAVÝŠENÍ SE MŮŽE PRODRAŽIT Pokud někde nabízí zboží na splátky s nulovým navýšením, dejte si na to pozor. Aby to bylo opravdu bez navýšení, musíte odmítnout pojištění proti neschopnosti splácet, které může i půjčku bez navýšení podstatně zdražit.

26. SNÍŽENÁ SPOTŘEBA MOTORŮ Nenaleťte různým levným vylepšovákům na snížení spotřeby motoru v automobilu. Většinou se totiž jedná jen o leštěné prdy, které většinou potřebu vůbec nesníží, a ještě mohou motor poškodit.

27. 30DENNÍ LHŮTA Pokud reklamujete elektroniku, musí být vše vyřízeno do třiceti dnů. Jestli se vám do té doby nestihne zboží vrátit, zažádejte zpět o své peníze. Obchodník vám je pak musí vyplatit.

28. NEBEZPEČNÉ E-MAILY E-maily, které vám oznamují krkolomnou češtinou milionové výhry a požadují po vás osobní údaje, okamžitě vymažte. Pokud byste na e-mail odpověděli, mohlo by se stát, že z vašeho účtu do pár dnů zmizí všechny peníze.

29. NEKVALITNÍ MOBILY Při nákupu telefonu přes internetový inzerát si raději vyjednejte osobní setkání a telefon vyzkoušejte. Často se totiž v internetové inzerci objevují levné čínské kopie, které vypadají úplně přesně jako originál, ale mají mnohem horší funkce.

30. RUČENÍ NEMUSÍ BÝT MUČENÍ O ceně povinného ručení se dá smlouvat! Pokud se vám zdá příliš drahé, zavolejte do pojišťovny a řekněte, že u konkurence to mají mnohem levnější.

31. SLEVA NA MASO MŮŽE SMRDĚT Pokud mají v obchodě maso zlevněné o značnou sumu, například o 50 procent, podívejte se na jeho barvu a čichněte si k němu. Pokud zapáchá nebo je jeho barva nazelenalá, ruce pryč!

32. TELESHOPPING O věcech z teleshoppingu by se dal napsat samostatný článek. Horst Fuchs vám sice slíbí nůž a k tomu dalších 50 nožů s bruskou zdarma, ve skutečnosti však zákazník zaplatí za všech těch padesát nožů pochybné kvality, a to mnohdy ještě přemrštěnou částku.

33. PŘEDRAŽENÉ HOVORY Pozor na různé infolinky s netradiční předvolbou. Než na nějakou infolinku zavoláte, nejprve si zjistěte, kolik tam hovor stojí. Cena za minutu hovoru totiž může být pěkně přemrštěná.

34. BEZVÝZNAMNÁ PÍSMENKA Zkratky jako HD nebo 3D dneska frčí. Objevují se však i na jiných výrobcích, než jsou televize, mobily či počítače, které se zmíněnými zkratkami nemají vůbec nic společného a jejich jediný cíl je nalákat platící zákazníky, kteří si HD či 3D leštěný prd koupí.

35. PROČ MÍT ZDARMA, CO SI MOHU KOUPIT V místech, kde je veřejný vodovod, není nutné kupovat balenou vodu. Jsou to vyhozené peníze. Většina balených vod je vyráběna z vody vodovodní.

36. VZÁCNÁ VODA Když si chcete dát vodu z kohoutku v restauraci, tak se nejdříve zeptejte, kolik za ni, pokud vám ji číšník vůbec donese, bude chtít. Někde se její cena může vyšplhat až na 25 Kč. Z prostého důvodu. Aby si ji každý neobjednával.

37. LEVNÁ OCHRANA U slunečních brýlí nám záleží na tom, jestli jsou schopny ochránit naše oči před UV zářením. Někdo si kupuje drahé brýle, protože chce mít jistotu, ale je to zbytečné. Výrobní cena slunečních čoček již klesla natolik, že i levné brýle odvedou stejnou službu jako ty drahé.

38. PODMÍRÁK Pivo v restauracích pod míru. Platíte za půl litru piva, proto byste si v těchto případech měli říct o nápravu.

39. LEVNÉ JENOM NA OKO Při výběru banky si dejte dobrý pozor. Většina bank dobře ví, že klient se bude zaměřovat na poplatek za vedení účtu a na další do očí bijící poplatky. Proto banky tyto služby prodávají velmi levně a profi tují tam, kde by to klient nečekal. Je třeba si tedy vše důkladně pročíst.

Pilulky ani masti prsa nezvětší

40. ČÍM DRAŽŠÍ, TÍM LEPŠÍ? Vyšší cena znamená zákonitě kvalitu. Ale je tomu skutečně tak? Dámy si kupují dražší šampony, muži drahé hodinky, ale přitom nemají žádný důkaz, že je produkt opravdu kvalitnější. Proto je lepší si kupovat věci, u kterých sami kvalitu skutečně poznáte. Například že nerozbitné hodinky se skutečně rozbít nedají.

41. KLAMAVÝ VÝNOS Banky vydělávají také na termínovaných vkladech. Slibují lidem třeba i 4,5 % úrok, ale za období delší než jeden rok. Pak se dozvíte, že jde o vklad na dva roky, a tím pádem se peníze zhodnotí pouze 2,25 % za rok.

42. FALEŠNÝ KUPEC Chcete prodat nemovitost? Bacha. Může vám zavolat makléř, který ještě nemovitost neviděl, a říct vám, že už má kupce. Vy se tedy s ním a s kupcem sejdete ve svém bytě, a když vidíte kupcův velký zájem, podepíšete s makléřem exkluzivní smlouvu k prodeji bytu. Jenže klient byl nastrčená fi gurka a vy jste obětí makléře. Proto exkluzivní smlouvu podepisujte, pouze když v něm bude fi gurovat jméno konkrétního zájemce.

43. VĚTŠÍ, MLADŠÍ A CHUDŠÍ Mast na zvětšení prsou a penisu. Zázračné tablety a pilulky, nejrůznější zeštíhlující a zkrášlující mastičky. Za ně jsou ženy i muži ochotni dát horentní sumy, ale výsledky se prakticky nedostavují.

44. OPRAVUJTE I U CIZÍCH Jezdíte ve své oblíbené značce auta, a když se vám s ním něco stane, musíte jet na opravu do autorizovaného servisu. Ten ale často má astronomické ceny. Proto kvůli drobným problémům je lepší se porozhlédnout po jiných autoopravnách.

45. LÉČÍ SE ZISKEM, NE S PÉČÍ Když vám lékaři předepíšou drahé léky, je dobré si ověřit ještě u několika odborníků, zda tyto léky skutečně musíte brát, nebo zda se jedná pouze o prášky, které se doktorovi hodí předepsat.

46. NÁKUPNÍ LÍSTEK Napište si doma, co chcete koupit, a potom jděte do obchodu. Tam kupte pouze to, co jste si napsali. Mnoho lidí se kvůli strategicky rozmístěnému zboží v supermarketech vrací s dvojnásobkem věcí, než původně chtěli.

47. CENA S HVĚZDIČKOU V obchodech se můžete setkat s prodejní akcí, kdy na poutači je cena 200 Kč a malá hvězdička. U hvězdičky dole je napsáno, že cena je za jeden kus při koupi minimálně dvou kusů. Pokud si koupíte jeden výrobek, je cena 300 Kč. To je klamavá reklama.

48. HOTEL, O KTERÉM JSTE NESNILI Když si kupujete dovolenou, na fotkách vidíte krásný hotel a azurové moře. Realita ale bude jiná a vy s tím nic nebudete moci udělat. Jezděte raději tam, kde vám to doporučí známí.

49. ÚMYSLNĚ DLOUHÉ HOVORY Jistě se vám již stalo, že někam voláte a dispečer na druhém konci linky záměrně prodlužuje hovor, abyste volali co nejdéle. V takovém případě raději zavěste.

50. MAXI CENY S TAXI Sednete si do jejich auta, necháte se odvézt tam, kam potřebujete, a pak málem dostanete infarkt, když se od taxikáře dozvíte cenu. Lze tomu předejít. Stačí se předem zeptat, kolik bude stát, když vás odveze na vámi určené místo.

51. NASTRČENÝ ZÁJEMCE Pan Roman dal auto do bazaru a čekal, až se mu ozvou. Ozval se mu kupec, který tvrdil, že by rád auto koupil, ale protože nevěří bazarům, tak by se rád domluvil rovnou s panem Romanem. Řekl mu, že mu vyplatí, to co je na cenovce, a že se mu tedy vyplatí auto z bazaru vyzvednout a zaplatit bazaru deset tisíc pokutu. Pan Roman auto vyzvedl a pána už nikdy nepotkal. Bazar tak vydělal deset tisíc.

52. PSYCHOLOGICKÉ SNIŽOVÁNÍ CENY Na ulici vás zastaví obchodní zástupce s parfémem za 1500. Poví vám, že ho můžete mít za polovic, ale protože jste mu sympatičtí, tak vám z té poloviny sleví ještě polovinu. Jedná se o psychologický tah, zástupce snižuje cenu levné voňavky, kterou vydává za luxusní vůni, a vy máte pocit, že to je výhodná koupě.

53. OBSLUŽNÉ Když je v restauraci hodně lidí u jednoho stolu a obsluhuje vás jeden číšník, může se stát, že se na účtě objeví částka, kterou si nedokážete k ničemu zařadit. Jedná se o obslužné. Číšník si účtuje to, že se vám věnoval. Když se vám to stane, nemusíte to platit.

54. VÝMĚNA SPOLEČNOSTI Na internetu si objednáme zboží a oni nám napíšou, že si ho máme vyzvednout v nějakém kamenném obchodě. My si ho tam tedy vyzvedneme, ale když produkt přebíráme, nevšimneme si, že na kupní smlouvě je napsaná jiná společnost, než která byla psaná na internetu. Proto automaticky přicházíme o právo vrátit při nespokojenosti zboží do čtrnácti dnů.

55. MÍSTO OPRAVY KRÁDEŽ Porouchá se nám věc a my ji doneseme do opravny. Tam nám řeknou, že to je jen maličkost a že si pro ni můžeme přijít druhý den. Nedají nám ovšem zakázkový list, ale my, protože jsme důvěřiví, odejdeme, a když si druhý den pro věc přijdeme, řeknou nám, že jsem jim nikdy nic nedali a my nemáme žádný důkaz. Proto je třeba si vždy vyžádat zakázkový list.

56. POŠKOZENÉ BANKOVKY Při placení se může stát, že dostanete poškozenou bankovku, kterou vám již jinde nechtějí vzít. V bance vám ji samozřejmě vymění, ale záleží na míře poškození. Když je pomalovaná nebo z ní chybí méně než jedna třetina, tak vám dají celou novou. Když předložíte bankovku, které chybí polovina až tři čtvrtě plochy, tak vám banka vyplatí pouze polovinu nominální hodnoty. Čtvrtinu dostanete, zbývá-li z bankovky méně než polovina, ale více než čtvrtina plochy.

57. PARAGON JE ZÁKLAD Když si nevezmete paragon, přicházíte o možnost zboží reklamovat.

58. DOKLAD BEZ DATA Někdy se stane, že na paragonu není datum. Tato fi nta vás může také připravit o možnost využití záruční doby.

59. POUŽITÉ ZBOŽÍ U některého zboží je uvedeno, že je ve zvláštním režimu. Nejedná se ale o nic výjimečného. Znamená to, že je již použité.

Módní obuv nelze reklamovat

60. NENÍ VADA JAKO VADA Výrobek nelze reklamovat, protože byl prodán se slevou. S touto větou se prodejce může ohánět, jen pokud byste chtěli reklamovat vadu, kvůli které byl výrobek zlevněn.

61.BOTY, V NICHŽ SE NEDÁ CHODIT V obchodech můžete narazit na boty, kterým se říká módní obuv. Když si je ovšem koupíte a vyrazíte v nich do práce, může se stát, že se vám hned rozpadnou. Reklamaci uplatnit nemůžete, protože se jedná o módní obuv, a ne o obuv na každodenní nošení. Čtěte důkladně, co si kupujete.

62. NEPŘÍSLUŠNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ Někteří prodejci autopříslušenství, zejména v e-shopech, uvedou na výrobku, že je povinné schválení (homologace) ministerstvem dopravy, bez něhož nemůžou být užívány pro provoz na pozemních komunikacích. Ovšem to zjistí kupující až po dodání výrobku… Což je přinejmenším k zlosti.

63. NEPLAŤTE ANI ZA NOVOU Při výměně vadné a již opotřebované součástky jsme vám instalovali úplně novou součástku, a proto nám ji musíte doplatit. I takové argumenty někdy používají prodejci. Prodávající ale nemá právo na náhradu ani tehdy, došlo-li výměnou k zhodnocení věci.

64. VĚTŠÍ DOSTANETE AUTOMATICKY Pozor na McDonalda! Začalo tam platit nové pravidlo, že pokud chce zákazník menší menu, musí si o něj říct, jinak mu zaúčtují automaticky velké, dražší menu.

65. JAHODOVÉ NÁHRAŽKY Různé levné cukrovinky se značkou obchodního řetězce se na první pohled tváří jako levnější verze dražších »značkových« pamlsků. Podobný jev je vidět například u nanuků, konkrétně u jahodových dření. A zatímco tradiční dřeně jsou plné jahod a chutnají výborně, levnější verze obchodních řetězců obsahují více umělé příchuti a je to chuťový propadák.

66. OŠIZENÝ DŽUS V obchodě pozor na levné pomerančové nektary. S džusem toho mají společného málo, a pokud se v nich objeví alespoň zlomek pomerančové šťávy, je to úspěch.

67. PLATÍTE ZA NEPOZORNOST Sedíte v hospodě s větší společností? Ideální příležitost pro číšníka, aby vám na závěr dopsal položku za několik stovek, kterou jste ani neměli. Jelikož už máte popito a platíte celkem třeba 5000, tak vám to ani nedojde.

68. DOKUD NEŘEKNETE DOST Když si na mobilu s kreditním tarifem předplatíte nějakou týdenní službu, mějte na paměti, že ji operátor bude každý týden automaticky prodlužovat a strhávat peníze. Pro odhlášení ze služby je nutné poslat další příkaz.

69. MASTNÁ KULTURA Pokud chcete jít na koncert a koupit si lístky až na místě, dobře se podívejte, kolik tam budou stát. Někdy se stane, že jsou citelně dražší, než kolik byla cena avizovaná na reklamních letácích.

70. TRŽNICOVÉ ZBOŽÍ Česká obchodní inspekce zabavila v letošním prvním čtvrtletí celkem 6652 padělků značkového zboží v odhadované ceně originálů převyšující 20 milionů. Koupit si většinou na tržnici levně značkové triko, obuv či hodinky nemusí vždycky znamenat, že ušetříte.