1. Budou ministři dál sedět ve Sněmovně jako poslanci?

Ne. Ministr spravedlnosti chce zavést takzvaný klouzavý mandát. Poslance, který je jmenován ministrem, by ve Sněmovně zastoupil náhradník z kandidátky strany.

2. Zpřísní se kontrola hospodaření různých institucí?

Ano, ministr spravedlnosti chce, aby Nejvyšší kontrolní úřad nově prověřoval také zákonnost hospodaření krajů a obcí.

3. Budeme volit prezidenta přímo?

Podle navrhované novely ano. Jak by přímá volba probíhala, na to zatím existují různé varianty. Kandidovat by mohl každý občan, který dosáhl 18 let s podporou 50 tisíc občanů a musí složit kauci. Kandidáta mohou navrhovat i skupiny 20 poslanců nebo 10 senátorů.

4. Udělá se něco s korupcí při zadávání zakázek?

Podle plánů ministerstva pro místní rozvoj by se měl snížit na polovinu či třetinu limit zakázek malého rozsahu. Dnes nemusí být výběrové řízení u zakázky do 2 milionů, což je o hodně víc než v jiných zemích.

5. Jak se zabrání tomu, aby výběrová komise při veřejných zakázkách nebyla podplacená?

Uvažuje se o tom, že by do těchto komisí bylo nominováno víc lidí a až těsně před výběrem by se losovalo, kdo v komisi konkrétně bude.

6. Zpřísní se kontroly obcí i krajů?

Ano. Nejvyšší kontrolní úřad mohl dosud prověřovat hospodaření pouze státních institucí, jako jsou například ministerstva. Nově bude smět kontrolovat i obce, kraje, Českou televizi a další veřejné instituce.

7. Zpřísní se tresty za korupci?

Ano. Vládní strany se shodly na novele trestního zákona, v němž chtějí zásadně zpřísnit tresty za korupci u úředníků. Kromě zákazu činnosti jim bude hrozit i propadnutí majetku.

8. Zruší se poslancům a senátorům imunita?

Ano. Nově by měla imunita zákonodárců platit pouze po dobu trvání poslaneckého mandátu.

9. Bude možné »sesadit« vládu?

Vláda chce zavést tzv. vyslovení konstruktivní nedůvěry vládě. Měla by tak být odvolána v případě, že se rýsuje varianta nové vlády, která bude mít v parlamentu dostatečnou podporu.