Tax free by se do češtiny dalo přeložit jako »bez daně«. Vše spočívá v tom, že si v zahraničí nakoupíte zboží, u pokladny vyplníte formulář a na letišti nebo v Česku si necháte vrátit daň. Těchto služeb můžete využívat v zemích, které nejsou členy EU a mají zákony umožňující vrátit daně.

Službu tedy využijete například v Chorvatsku, ale v USA nebo Thajsku se žádného vrácení peněz nedočkáte. Proces není tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát. Blesk vám proto přináší pár rad, jak bez daně nakupovat.

Pozor na limity

Chytne-li vás v cizině nákupní horečka, vyhledejte obchod s označením TAX FREE. Nakupte a u pokladny žádejte příslušný formulář. Stačí, když řeknete tax free (tex frí).

Formulář by měl obchodník sám vyplnit a vypočítat částku, která vám bude vrácena. Čím více utratíte, tím více se vám vrátí zpět. Ale pozor na limity. Cena vašeho nákupu totiž musí přesahovat minimální hodnotu, kterou má každá země jinou. Zkuste proto nakupovat ve více lidech a daně si pak rozdělit.

Každá země má navíc určenou i lhůtu na vývoz zboží. Třeba ve Švýcarsku na to máte jenom měsíc od zakoupení. Budou- li to měsíce dva, daně už zpět nedostanete.

Zastávka na celnici

Při výjezdu ze země se musíte stavit u celníků. A to buďto na hranicích, nebo na letišti. Předložíte jim formulář, účtenku a zakoupené zboží. Pozor! To musí být nepoužité a ve stavu, v jakém jste jej koupili, tedy se všemi štítky. Celník vám dá razítko a vy můžete k okénku, kde vám peníze vydají.

Zajděte si pro peníze

Pokud cestujete letecky, máte to s vrácením peněz jednodušší, než když cestujete autem nebo autobusem. Na každém větším letišti je přepážka, u které vám peníze vyplatí na ruku. Pokud tedy jedete z Norska, na tamním letišti vám vrátí daně a vy své ušetřené peníze můžete utratit třeba v Duty free shopu – obchodu na letišti, kde se žádné daně neplatí.

Tohle okénko je i na letišti v Ruzyni, takže si peníze můžete vyzvednout i u nás. Existují i jiné možnosti. Buďto formulář odešlete na adresu, která je na něm napsaná, a necháte si poslat peníze na účet, nebo navštívíte pobočku Global Blue v pražské Vodičkově ulici, kde dostanete peníze v hotovosti.

Země sazba DPH výše minimálního nákupu doba, dokdy se musí zboží vyvézt
Chorvatsko 23 % 740 HRK = cca 2665 Kč 3 měsíce
Norsko 14 % a 25 % 315 NOK = cca 1000 Kč 1 měsíc
Śvýcarsko 7,60 % 300 CHF = 5500 Kč 1 měsíc
Turecko 8 % a 18 % 100 TRY = cca 1300 Kč 3 měsíce