V restauracích, jídelnách a prodejnách rychlého občerstvení se denně stravují milióny lidí. Nevědí, jak blízko přitom mají nebezpečným infekčním nákazám od "obyčejných" průjmů po závažná poškození zdraví. Získat zdravotní průkaz nezbytný při práci s potravinami totiž není dnes žádný problém! Vyhláška, která u nás platila od 50. let, byla v minulých letech zrušena. Všem pracovníkům v potravinářství nařizovala pravidelné vyšetřování krve, stolice a nosohltanu. Absolvování preventivních kontrol bylo podmínkou pro prodlužování platnosti zdravotních průkazů. "Dnes ten, kdo zdravotní průkaz jednou získá, vyhledá lékaře až na výjimky pouze při potížích," potvrdil pražský městský hygienik Jaromír Sobota. "Své zdravotní problémy je povinen hlásit zaměstnavateli," dodává. Stává se ale, že lidé nad zdánlivě banálními zdravotními potížemi mávnou rukou. Dokud nezajdou k lékaři, můžou přitom při práci nakazit spousty lidí! Stejné podmínky platí i pro cizince. Ještě nedávno byli všichni migranti, kteří k nám přijížděli na delší dobu, povinni podrobit se mimo jiné i parazitárnímu vyšetření. To proto, aby se zjistilo, jestli netrpí škrkavkami nebo tasemnicí. Nyní se tato vyšetření povinně neprovádějí, a to ani tehdy, chtějí-li si u nás přistěhovalci otevřít restauraci. Podmínkou k vydání zdravotního průkazu je pouze návštěva lékaře, který sám určí, jaké vyšetření je nutné. "Plošné prohlídky se provádějí jen v uprchlických táborech. Právě tady se ale prokázalo, že výskyt parazitů je u některých komunit cizinců vysoký," potvrdila Věra Tolarová z parazitologického oddělení pražské hygienické stanice. Věra Keilová