S listopadem by měly banky uhradit větší část škod, než je tomu dnes, a neměly by od vás chtít peníze za blokaci karty. V praxi to znamená, že pokud vám zloděj pomocí ukradené karty vybral peníze z účtu, měla by vám banka nahradit škodu nad 150 eur, tedy 4000 Kč – a to i v případě, že byl váš účet vybrán pár dní předtím, než jste ztrátu karty nahlásili.

Ovšem vždy s podmínkou, že k tomu nepoužil váš PIN. Jako majitel karty máte totiž povinnost kód hlídat a zajistit mu ochranu. Pokud to porušíte, nemáte vůči bance možnost nárokovat náhradu škody za vlastní chybu.

Výjimkou by měly být případy, kdy k němu zloděj přišel organizovaným podvodem s kopírováním karty nebo snímáním PIN kódu na bankomatu. V těchto případech ale banky vrací peníze už teď. Ostatně některé banky už teď platí i škody, které vznikly před nahlášením ztráty – Česká spořitelna například 48 hodin.

Blokace bez poplatku

V případě, že přijdete o kartu dnes, bude po vás chtít banka peníze za její blokaci – podle druhu karty a banky to jsou stovky, ale i tisíce. Za ty vám dává jistotu, že od chvíle blokace je váš účet pro zloděje nedobytný. Pokud by přece jen z účtu nějaké peníze vybral, uhradí vám automaticky ztrátu.

Nově by to mělo vypadat ale pro klienta daleko lépe – banka kartu zablokuje zdarma a ještě se bude podílet na úhradě ztrát před nahlášením zcizení. Do listopadu je ale daleko – proto se už dnes vyplatí pojistit se pro případ ztráty karty. Za pár desítek korun měsíčně si »koupíte« jistotu, že vám banka uhradí ztráty i před blokací karty.


CO SE OD LISTOPADU MŮŽE ZMĚNIT?

Pokud by zákon prošel a byl opravdu schválen, znamenalo by to od listopadu pro banky a klienty následující:

■ Při zneužití karty by banky měly nahradit ukradenou částku nad 4000 korun) – i za platby předtím, než ztrátu karty nahlásíte.

■ Pokud nahlásíte ztrátu platební karty, a přesto s ní bude provedena neautorizovaná platba, musí banka nahradit celou škodu, která vám vznikla. To bude platit i pro platby přes telefon provedené po zcizení mobilu poté, co jste jeho ztrátu nahlásili bance.

■ Bude zrušen poplatek za blokaci karty. Dnes je to od několika stokorun do několika tisíc - podle banky a druhu karty.

Nabídka kreditních karet je dnes opravdu velká.
Autor: PROFIMEDIA.CZ


PLATEBNÍ KARTY V ČÍSLECH:

■ V ČR je 8,93 milionu platebních karet

■ Loni jsme v obchodech kartou platili ve 169 milionech případů, výběrů z bankomatů bylo 155,5 milionu

■ Z bankomatů jsme si vybrali asi 587,5 miliardy Kč, tedy skoro třikrát tolik, než jsme zaplatili kartami v obchodech

■ V ČR je 3500 bankomatů