Summit o udržitelném rozvoji v jihoafrickém Johannesburgu má velmi pikantní nádech. Pět tisíc delegátů ze 189 zemí si před diskusemi o hladomoru a chudobě pochutnává na horách kaviáru, ústřic a humrů v místních luxusních hotelech.
Podle šéfkuchaře Desmonda Morgana z pětihvězdičkového johannesburského hotelu Michelangelo, kde nocují hlavy států a další významní účastníci konference o záchraně planety, je k dispozici na 5000 ústřic, více než 500 kilogramů humrů a dalších korýšů, kbelíky kaviáru a spousta husí paštiky. Kuchaři se chystají připravit přes 2000 kilogramů steaků a kuřecích prsíček, více než 200 kilogramů lososa a 500 kilogramů slaniny a klobásek. "Ať chtějí ruský kaviár, husí jatýrka nebo slaninové sendviče - všechno máme přichystané," říká Morgan a dodává: "Podle mé zkušenosti se hlavy států rozhodují až na poslední chvíli, co vlastně chtějí jíst a pít. Takže musím mít po ruce všechno, co by si případně mohly přát." Z celého světa byla dovezena ročníková vína i typický tvrdý alkohol. Obrovské náklady zaplatí z velké části daňoví poplatníci zúčastněných národů.
Summit zaměřený na boj proti hladomoru, chudobě a znečištění životního prostředí se koná na bohatém johannesburském předměstí Sandton. Zdejší ulice lemují drahé restaurace, oplocené vily a nablýskaná nákupní centra. Ironickou shodou okolností byly kvůli ekologickému summitu vykáceny stovky stromů kolem konferenčního centra, aby umožnily snadný přístup kolonám limuzín.
Dnes má na summit do Jihoafrické republiky odletět ministr životního prostředí Libor Ambrozek, vedoucí české delegace, místopředseda vlády Petr Mareš a poslanec Unie svobody František Pelc.
Humři, ústřice, kaviár na summitu o hladomoru

(autor: )
Zpět
na
Před diskusemi o chudobě si delegáti dopřávají nejvybranější pochoutky v luxusních hotelích.