Proti euru koruna posílila na 26,94 Kč/EUR.

Koruna se tak dnes obchoduje vůči dolaru o více než dvě koruny silnější než na počátku března. Tehdy byl kurz koruny dokonce 22,40 Kč/USD.

"Sílící spekulace o začátku nákupu státních dluhopisů se potvrdily a Fed (pozn. - americká centrální banka) navíc překvapil agresivitou svého přístupu," uvedl analytik serveru Patria Online Tomáš Vlk. Fed tak hodlá nadále nakupovat dluhopisy, čímž se pokusí dodat hospodářství další nové peníze, konkrétně 1,2 bilionu dolarů.

Navíc jde podle Vlka o zprávu která dál podporuje chuť investorů na riziková aktiva ve víře, že tento krok pomůže úvěrovému trhu, a tím i oživení největší světové ekonomiky. "Obojí je pro kurz dolaru negativní," vysvětlil. Dolar tak oslabil od středečního večera o tři procenta na současnou hladinu blízko 1,35 USD/EUR.

Proti euru středoevropské měny posilují, i když podle Vlka koruna méně výrazně. Za posílením stojí menší obava investorů z případných rizik. Během dne by podle Vlka mohla koruna ještě posílit. "Z domova dnes ale žádné podstatné zprávy nemáme," dodal.