Pokusil se někdo otrávit slovenského prezidenta Rudolfa Schustera? Podle slovenských lékařů a agentů tajné služby však »existují velmi vážné indicie«, že byl Schusterovi podán jed.
"Toxická látka se do organismu prezidenta dostala na devadesát procent prostřednictvím nápoje," prohlásil dokonce zástupce ředitele Úřadu pro ochranu ústavních činitelů Ján Patka. Je ale opravdu možné otrávit hlavu státu? Pokud ano, nemohlo by se náhodou něco podobného stát českému prezidentovi Václavu Havlovi?
"Neočekávejte víc podrobností, nikdo vám neposkytne návod, jak otrávit prezidenta," vzkázal včera Blesku prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Podle něho by ale samozřejmě, je-li to možné, měla ochranná služba před konzumací jídla hlavou státu prověřit čistotu a stav kuchyně, kde se jídlo pro prezidenta připravuje. "Ovšem i chráněné osoby žijí jako obyčejní lidé, chodí do restaurace, na návštěvy, vaří si doma. Tam je kontrola stravy přirozeně obtížná, někdy nemožná. Zaleží také na chráněné osobě, jak k režimu přistupuje," doplnil Špaček, podle kterého má ochrana ústavních činitelů několik stupňů. Počítá se i s takzvanou ochranou hygienickou. Měl tím snad mluvčí na mysli prezidentského »ochutnávače pokrmů«?
I v případě prezidenta Václava Havla může tudíž nastat situace, že by mu byl podán jed, jako tomu mohlo být u slovenského prezidenta. Někdejší první muž Slovenska Michal Kováč, kterému ochranka testovala i vodu v bazéně, než se šel koupat, oponoval: "Ochranka z našeho Úřadu pro ústavní činitele kontroluje všechny potraviny, které se dostanou k prezidentovi." Výjimkou jsou podle něho jen »specialitky«, které si hlava státu uvaří ve vlastní kuchyni a sní je bez dozoru ochránců...
Politolog Zdeněk Zbořil se však domnívá, že ani ochranka nemusí takovému atentátu zabránit, naopak: "Pokud se někdo rozhodne spáchat atentát na státníka, je pro něho jednou z cest začlenit se mezi ochranku..."
Pane prezidente, pozor na traviče!

(autor: )
Pokusil se někdo otrávit slovenského prezidenta Rudolfa Schustera?