Informovala o tom mluvčí centrální banky Pavlína Bolfová. ČNB snižuje sazby podle analytiků kvůli letos očekávané nízké inflaci a vývoji ekonomiky, který hraničí s recesí.

Úrokové sazby se dnešním krokem ČNB vrátily na úroveň z dubna až října 2005; tehdy základní sazbu ČNB snížila na dosud nejnižší hodnotu 1,75 procenta. Sazby by ovšem podle analytiků v průběhu roku měly ještě dále klesat, dno pak někteří z nich vidí až na jednom procentu.

Dnešního jednání se zúčastnilo šest členů bankovní rady, viceguvernér Mojmír Hampl chyběl. Tisková konference po jednání bankovní rady má být v 15:30.
Centrální banka snížila úrokové sazby naposledy v polovině prosince, a to podle očekávání o půl procentního bodu. Pro snížení úrokových sazeb o půl procentního bodu tehdy hlasovali čtyři členové bankovní rady; viceguvernér ČNB Miroslav Singer hlasoval dokonce pro snížení sazeb o jeden procentní bod, viceguvernér Mojmír Hampl pak o tři čtvrtě procentního bodu.

Od sazeb centrální banky se normálně odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky na bydlení. V současné době to ovšem neplatí. Tržní úrokové sazby na mezibankovním trhu kvůli zvýšenému riziku příliš na pohyb sazeb centrální banky totiž v poslední době nereagovaly.

Navíc banky i zpřísnily podmínky pro poskytování úvěrů, což podnikům komplikuje činnost. Vláda se nyní v rámci protikrizového plánu snaží trh s bankovními půjčkami podpořit.