Belgická KBC původně předpovídala, že bude mít ve čtvrtletí zisk 639 milionů eur. Teď musela přiznat obří ztrátu. Jak mateřská KBC, tak i česká ČSOB ale tvrdí, že jejich »kapitálová pozice je dál silná«. Belgická banka přesto připouští, že v případě nutnosti využije státní pomoc.

Mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek pak uvedl, že finanční krize způsobí, že ČSOB bude mít nižší zisk, než plánovala.

Koho potápí Island

Každý dluží 5 milionů korun

Unikátní fauna i flóra a gejzíry, tím byl dosud známý ostrov Island. Teď ale proslul spíš jako první stát, který možná zbankrotuje. Po »islandském zázraku«, který k investicím zlákal kde koho, přišel pád. Vnější dluh země už přesahuje bilion korun. Na každého Islanďana tak připadá neuvěřitelná »sekera« pět milionů korun.

Ohlodaná islandská koruna

Jako utržená ze řetězu se chová také islandská koruna. Centrální banka se sice snažila »zabetonovat« její kurs na 131 korun za euro, ale na mezibankovním trhu vylétl až na závratných 400 korun za euro. Přesnou hodnotu lze nyní těžko určit. Jeden s islandských deníků to vtipně vyjádřil ohlodanou rybou na minci.

Lidé a obce v Británii

O své peníze se bojí 300 tisíc Britů, kteří měli v islandských bankách otevřený účet, ale i britské obce, které tu mají uloženo asi 17,2 miliardy Kč.

Město Hradec Králové

Město investovalo do dluhopisů insolventních islandských bank a nyní mu hrozí ztráta kolem 74 milionů korun. Majitelé České spořitelny Prste Bank, která vlastní Českou spořitelnu oznámila, že má expozici vůči Islandu 7,5 miliardy Kč. Případné ztráty mohou ovlivnit její hospodaření.

Majitele ČSOB

Belgická banka KBC, která v Česku vlastní ČSOB včera oznámila, že po pádu mj. islandských bank, bude muset odepsat asi 40 miliard Kč. Podílové fondy Konzervativní peněžní fondy, v nichž mají Češi uloženo přes 60 miliard korun, tratí na Islandu přes miliardu. Největší fond Sporoinvest České spořitelny podle odhadu odepsal přes 350 milionů. »Zlatí chlapci« »Zlatí chlapci« finančního světa ze Sydney, kteří žijí z akcií, a ty islandské patřily k nejvýnosnějším, teď prý hromadně prodávají svá ferrari. Jsou jen symbolem milionů hráčů na burze po celém světě... Evropa navrhla další záruky Vklady jištěné až do 2,5 milionu korun