Co by se muselo stát, aby Česká republika zbankrotovala:

1.Slabá ekonomika bez rezerv

Čím menší země, tím křehčí ekonomika a tím i větší pravděpodobnost státního bankrotu. V malé zemi je zpravidla jen několik málo finančních institucí a stát často nemá dostatek finančních rezerv k záchraně domácí ekonomiky.

2. Banky v ohrožení

Pokud jsou krachujícími společnostmi banky a pojišťovny, je nebezpečí mnohem větší, než u jiných podniků. Finanční instituce disponují obrovskými sumami.

3. Záruka vlády

Vláda se zaručí za krachující finanční instituce. Někdy tím sice může zajistit překlenutí krizového období, ve větším měřítku ale riskuje, že stát zůstane bez prostředků.

4. Panika

Po krachu části finančních institucí dostanou bankovní klienti strach ze ztráty svých financí a začnou hromadně vybírat své úspory. I do té doby fungující banky se ocitnou bez financí, což může i u nich vést ke krachu.

5. Ztráta důvěry

Stát se stane ekonomicky nedůvěryhodným. Investoři se bojí ztráty hodnoty měny a snaží se jí vyprodat, čímž hodnota národní měny skutečně klesne. Státu je zmrazen přístup k půjčkám kvůli obavám, že je nebude schopen splácet. Pokud někdo státu v této situaci půjčí, pravděpodobně to udělá z neekonomických, například politických důvodů.

Autor: 

Zdroj: Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance, s.r.o.

www.nextfinance.cz



Koho by v Čechách nejvíce postihl státní bankrot?

Podle finančních expertů jsou při zhroucení státní ekonomiky nejohroženější skupinou lidé ekonomicky neaktivní, kteří jsou zcela závislí na státní podpoře - například starobní a invalidní důchodci, sociálně slabé rodiny, nebo nezaměstnaní.

Profese, které by se při státním bankrotu mohly obávat propouštění:

* Skláři
* Zaměstnanci textilek
* Zaměstnanci keramiček
* Autodopravci
* Dělníci ve strojírenství
* Dělníci v elektrotechnice
* Zaměstnanci v automobilovém průmyslu
* Zaměstnanci stavebních firem
* Zaměstnanci v cestovním ruchu
* Zaměstnanci bank a finančnictví


Pět věřitelů, od kterých by si mohlo bankrotující Česko půjčit

1. Rusko

Někdejší 'bratrský národ' a spojenec by České republice potřebnou finanční injekci jistě rád poskytl. Podmínkou by ale bylo odmítnutí amerického radaru, vystoupení z Nato a změna Česka na ruskou federativní republiku.

2. Spojené arabské emiráty

Ropná velmoc by po Česku za půjčku požadovala konvertování obyvatel k Islámu a zavedení arabštiny jako úředního jazyka. České ženy by chodily zahalené, zatímco čeští muži by si začali do práce nosit modlitební koberečky.

3. Bill Gates

Do své sbírky by nejbohatší sběratel umění na světě jistě s radostí zařadil Pražský hrad a několik menších českých památek.

4. Čína

Pokud by nám půjčku poskytla sílící východní velmoc, museli bychom se připravit na příliv pracovitých asijských imigrantů. Díky jejich početní převaze by se Češi a Moravané záhy stali jedněmi z nejmenších národnostních menšin v zemi.

5. Radovan Krejčíř

I kontroverzní český podnikatel by jistě mohl českému státu finančně vypomoci. Jeho požadavkem by ale bylo nejen zastavení trestního stíhání, ale i jmenování na místo šéfa České národní banky.