Říká chladnokrevně generální ředitel největší tuzemské banky, České spořitelny, Gernot Mittendorfer (44).

V exkluzivním rozhovoru pro Blesk také radí našim čtenářům, jakým způsobem v této době naložit se svými penězi či zda se změní ceny nemovitostí. "Rozumím tomu, že jsou lidé nejistí, není se co divit, když se dovídají dramatické zprávy o tom, co se děje v jiných zemích. Jsou opatrní a mají řadu otázek, což je naprosto v pořádku a za daných okolností je to zcela pochopitelné," říká Mittendorfer.

Ve svých odpovědích několikrát ujišťuje o jediném: Česká spořitelna je v dobré kondici a její klienti se nemusí ničeho obávat! Přesto se najdou lidé, kteří si raději peníze vyberou z účtu a uloží je doma... "Teď bych peníze určitě nevybíral. V této zemi není důvod k nedůvěře v banky. Spořící vklady, stavební spoření nebo i běžné účty jsou zcela bezpečné," vzkazuje jim s jistotou Gernot Mittendorfer.

Finanční trhy po celém světě se v minulých dnech otřásly v základech. Pocítí to i Češi? Jak moc? Mají se obávat o své peníze? V exkluzivním rozhovoru pro Blesk na to odpověděl Gernot Mittendorfer, generální ředitel České spořitelny, banky s největším počtem klientů v zemi.

Jak byste vůbec vysvětlil, že došlo ke krizi?

"Rozpoutal ji způsob, jakým v Americe některé firmy poskytovaly hypotéky. Prakticky ji dostal kdokoli. Lidé pak ale své závazky nedokázali splácet, což ovlivnilo stabilitu firem, které peníze půjčily. Vedle toho, do těchto úvěrových firem některé jiné banky investovaly své prostředky, ale ani ty je pak nedostaly zpět. Vlna nestability nakonec způsobila, že některé banky jsou dnes v situaci, kdy jim stát nebo další banka musí dát finanční injekci, aby přežily. Ale žádná, kromě investiční banky Lehman Brothers, nepadla. Nic z toho se však přímo netýká ČR."

Opravdu je Česko izolované od vlivů americké krize? Nemůže se jí dotknout nepřímo?

"Dopad na Českou republiku bude ve zpomalení ekonomiky. Pokud jde o bankovní trh, banky, včetně té naší, mají jiný obchodní model než banky v USA. Nikdy jsme nešli do rizikových obchodů a oblastí, nikdy jsme nepůjčovali rizikovým klienůtm a nikdy jsme nepůjčovali více, než jsme si mohli dovolit s ohledem na výši vkladů, které u nás mají klienti uloženy. Mimo jiné se v našem modelu nyní pozitivně promítá i tolik kritizovaná poplatková politika."

To znamená?

"My nabízíme produkty, za které vždy účtujeme konkrétní poplatky: žádné skryté poplatky, žádné podbízení, žádný 'supervýhodný' úrok u úvěrů s cílem hlavně prodat, co nejvíc, jedno komu a jedno jak. Krize ukázala, že i riziko má svou cenu."

Přesto, co by se stalo, kdyby se hypoteticky dostala do potíží vaše mateřská banka?

"To je opravdu naprosto hypotetická otázka, protože Erste Bank je ve vynikající kondici. Je tu jedna skutečnost, na kterou je Erste Bank nesmírně hrdá: existuje od roku 1819 a i v dobách, kdy se ekonomice nedařilo, jak tomu bylo ve 20. století několikrát, i po dvou světových válkách, žádný z jejích klientů nepřišel o své peníze."

Zpřísnili jste nějak podmínky pro úvěry např. pro developery, jak to udělaly i jiné banky? Má někdo jiný teď těžší přístup k úvěrům než dřív?

"Neměnili jsme podmínky. Naše strategie byla vždy opatrnější než strategie zbytku trhu. Však jsme za to také v minulosti sklízeli kritiku. Teď se ukazuje, že to byla správná volba."

Nebude tedy ani v budoucnu těžší získat hypotéku nebo úvěr?

"Podmínky pro poskytnutí hypoték nebo úvěrů měnit nebudeme. Naše postoje v tomto směru jsou stálé."

Zaznamenali jste už jistou nervozitu mezi bankéři, kdy si prý už i české banky nechtějí půjčovat peníze?

"České banky mají velmi dobrou pozici a nemění postoje k mezibankovním transakcím."

A mezi klienty? Vyskytly se už nějaké nestandatní výběry vkladů?

"Rozumím tomu, že jsou lidé nejistí. Na druhou stranu: v podmínkách českého trhu se opravdu nemáme čeho obávat. Banky jsou stabilní a zdravé, mají bezpečnou likvidní pozici a jejich politika je konzervativní a obezřetná, mnohem obezřetněšjí, než je politika některých amerických a britských bank."

Je v této situaci pro Českou republiku výhodou, nebo nevýhodou, že nemá euro?

"Je to spíše výhodou, protože ČNB může reagovat mnohem flexibilněji a adresněji. ČNB tedy není omezena při snižování a zvyšování úrokových sazeb a nemusí brát ohled na vývoj ve všech zemích eurozóny."

Gernot Mittendorfer
Autor: Foto pro Blesk – Česká spořitelna

Kolik přibližně prodělají lidé, kteří peníze investovali do podílových fondů? Vyplatí se člověku nyní investovat do akcií? Respektive, kdy podle vás se dostane akciový trh do normálu?

"Vložit peníze do investičního fondu, to je vždy dlouhodobá investice. Výnos neposuzujeme v řádu týdnů nebo měsíců, ale v řádu let. Investiční fondy vyvažují rizika investic tak, aby v případě, že na trhu dojde k turbulencícm, byly co nejlépe chráněny. Říci nyní, kdy se situace vrátí do normálu, je obtížené. Turbulentní situace na trhu už trvá 14 měsíců a ještě asi pár měsíců trvat bude. Jen lidé, kteří rozumí zákonitostem trhu a mají pevné nervy by nyní měli jít do investic do akcií. V hodnotě akcí uvidíme totiž ještě výkyvy - to s sebou sice nese hodně příležitostí ale také velká rizika."

Jak moc by při případné krizi byly ohroženy vklady u penzijního připojištění, které nejsou ze zákona pojištěny?

"Penzijní připojištění je investice na dlouhou dobu. Penzijní fond je ze zákona omezen v možnostech investování. Investuje hlavně do dlouhodobých a jistých aktiv. Penzijní fond dozoruje Česká národní banka a uplatňuje na něj stejně přísné standardy jako na bankovní sektor včetně dohledu. Není tedy důvod k obavám."

Co mají udělat lidé, kteří u vás mají víc, než by jim pokrylo pojištění vkladů? Mají si peníze raději rozdělit do několika bank?

"Z ostatních zemí víme, že zájmy všech vkladatelů byly chráněny nad rámec limitů, které udává zákon. Nikdo nepřišel ani o euro, dolar nebo libru."

A kdyby si přece jen pro jistotu chtěli peníze vybrat a raději si je schovat doma?

"Určitě bych teď peníze nevybíral. V této zemi není důvod k nedůvěře v banky. Spořící vklady, stavební spoření nebo i běžné účty jsou zcela bezpečné. Mít peníze doma takzvaně v polštáři, to je ta nejhorší varianta, protože se tím vystavujete řadě zbytečných rizik."

Doporučil byste lidem, aby spíše peníze utráceli a nakupovali, nebo šetřili?

"Určitě bych nedoporučil bezhlavě utrácet. Doporučil bych obezřetné zacházení s penězi. Vždy je dobré mít něco stranou pro horší časy: nemoc, ztrátu zaměstnání atp."

A poradil byste volné peníze v současné situaci spíš uložit v bance nebo investovat třeba do zlata, nemovitostí nebo něčeho jiného?

"Pokud máte volné prostředky, vložte je na jakýkoli konzervativní spořící nebo vkladový účet."

Může mít současná světová finanční krize dopad i na cenu nemovitostí v Česku?

"Vývoj cen nemovitostí bude určitě odlišný od toho, jak jsme jej viděli v posledních letech. Nicméně, trh poroste dál, díky pokračující poptávce."

Kdo zaplatí ztráty bank, které ztratily na burzách větší část své hodnoty?

"Ztráty jsou přímo na účet investorů, tedy akcionářů. V krátkodobém horizontu se jejich majetek sníží. Ale klientů se snížení ceny akcií nedotkne. Nikdo z klientů za to neplatí."

Nejsou v rozporu vysoké platy, odměny a zlaté padáky bankéřů s výsledky bank?

"Otázka výše platu je relativní. Samozřejmě, že někdo, kdo dovedl svou banku ke krachu, by si neměl odnášet další bonus, ale měl by nést zodpovědnost za situaci své banky, za kterou je spoluodpovědný. Dokud banky fungují, všichni si myslí, že bankéři jsou přepláceni. V době krize však každá vláda volá po schopných a zodpovědných bankéřích, kteří na jedné straně ochrání vklady věřitelů a na straně druhé zajistí pracovní místa pro desítky tisíc zaměstnanců."

Jak se změní finanční svět po současné krizi - co bude za rok, za pět, za deset let?

"Určitě uvidíme více pravidel a regulací ze strany EU. Zároveň, bankovní trh se přerozdělí. Některé banky, které se dostaly do potíží, zachrání jejich někdejší konkurenti. Uvidíme také, že náš obchodní model, postavený na zodpovědném, obezřetném a férovém přístupu, bude obecně přijímán a kopírován i jinými bankami. Krize pomůže i v tom, že zmizí některé rizikové oblasti obchodu a vůči správě financí zavládne zodpovědnější přístup."