Uzavřít penzijní připojištění je dnes možné na pobočkách penzijních fondů, u externích zprostředkovatelů nebo na poštách. Je ale potřeba si pospíšit. „Klienti by neměli otálet, dá se očekávat zvýšený nápor v našem klientském centru a také výrazně vyšší vytížení finančních poradců,“ říká Jiří Rusnok, z ING Penzijního fondu.

Smlouvu je možné si stáhnout i ze stránek jednotlivých penzijních fondů. Dnes to bude možné do půlnoci. Formulář je potřeba vytisknout, vyplnit, podepsat a odeslat poštou. Většině fondů přitom stačí, když dopis s formulářem dorazí v prvních prosincových dnech.

Tip Blesku: Penzijní připojištění si můžete ještě dnes sjednat i na www.bleskovapenze.cz. Navíc za to můžete získat bonus až 3 000 Kč.

Kde dnes ještě uzavřít penzijní spoření?

Blesk zjišťoval, co doporučují zájemcům o penzijní připojištění »last minute« jednotlivé penzijní fondy.

* AEGON penzijní fond

Penzijní připojištění je možné sjednat jak přímo v sídle společnosti Aegon, tak u externích zprostředkovatelů. Datum podpisu musí být nejpozději k 30. 11. 2012. Klienti si musí dát pozor, aby počátek smlouvy nebyl sjednán na později než 1. 12. 2012. Do Aegonu musí být smlouva, která tyto dvě podmínky splňuje, doručena nejpozději 14.12. 2012.

* Allianz penzijní fond

Většinu obchodních míst Allianz mají na starosti obchodní zástupci. Pokud uvidí zájem klientů, budou přítomni v kanceláři, nebo se vydají do terénu i mimo pracovní dobu. Kontakty na ně jsou na www.allianz.cz. Kromě toho je 30.11. také naposledy možné si stáhnout formulář z internetových stránek Allianz, vyplnit, vytisknout, podepsat a odeslat poštou.

* AXA penzijní fond

„Doporučujeme, aby se v tento poslední možný den zájemci o penzijní připojištění obraceli přímo na AXA penzijní fond,“ řekla Eva Šebestová z AXA. Nejrychlejší a nejpohodlnější je sjednání smlouvy online na našich webových stránkách www.axa.cz. Uzavření smlouvy je možné také na kterékoli z více než 90 poboček AXA po celé ČR.

* ČSOB Penzijní fond Stabilita

Smlouvu lze uzavřít na pracovišti penzijního fondu a na kontaktních místech, kterými jsou pobočky ČSOB, pracoviště České pošty, kanceláře Českomoravské stavební spořitelny a pobočky ČSOB Pojišťovny. „Také online smlouva musí být sjednaná do 30. listopadu a doručená tak, abychom mohli zaslat akceptaci do konce roku klientovi,“ uvedla mluvčí Pavla Hávová.

* Generali penzijní fond

Pracovníci a obchodní zástupci na pobočkách jsou připraveni v případě zájmu prodloužit otevírací dobu. Ideálně po předchozí telefonické domluvě. Kontakty na všechny pobočky včetně telefonních čísel jsou k dispozici na www.generali.cz. Penzijní připojištění je možné sjednat i po internetu na www.generalipf.cz. Formulář zde bude k dispozici už pouze dnes.

* ING penzijní fond

Klientské centrum ING na pražském Andělu je i v pátek otevřeno do 18 hodin. Až do 19 hodiny se zájemci dovolají na klientskou linku. „Ideální je  sjednat si produkt přes klientský portál na www.ingpenze.cz, který bude nové smlouvy registrovat až do půlnoci 30. listopadu,“ řekl Jiří Rusnok z ING Penzijního fondu.

* Penzijní fond České pojišťovny

„Pracovníci na pobočkách jsou připraveni v případě zájmu v pátek prodloužit otevírací dobu,“ řekl mluvčí Petr Brousil. Nejsnazší je podle něj sjednat penzijko na přepážce ČP, na poště nebo po internetu. „Na způsobu nezáleží tolik jako na času, rozhodně by to zájemci neměli odkládat. Smlouva musí být uzavřena (vyplněna a klientem podepsána) do 30.11. a poté doručena do sídla fondu nejpozději do 14.12.,“ dodal Brousil. 

* Penzijní fond České spořitelny

Klienti si mohou smlouvy uzavřít ve všech pobočkách ČS podle standardní otevírací doby, samozřejmě je též možné se obrátit na externí partnery, se kterými je možné se individuálně domluvit na uzavření smlouvy.

* Penzijní fond Komerční banky

„Dnes budou všechny pobočky Komerční banky v provozu ve standardních otevíracích hodinách,“ řekla Monika Klucová, mluvčí Komerční banky. Smlouvy penzijního připojištění je podle ní možné uzavřít až do pátku 30. 11. 2012 na všech pobočkách KB a u smluvních prodejců Penzijního fondu KB a Modré pyramidy stavební spořitelny.