Rozhodčí doložky, které stanovovaly, že spor dvou stran rozhodne „nezávislý rozhodce“, mají své zlaté období už za sebou. Podle finančních odborníků jich ale stále má uzavřeno přibližně 200 tisíc Čechů.

Byly obvyklé především u společností poskytujících spotřebitelské úvěry – například u finančních predátorů, kterým rozhodce přiznal nejen enormní úroky u úvěrů, ale také nemorální smluvní pokuty. Rozhodce totiž v mnoha případech nerozhodoval spor objektivně, ale jednal jen v zájmu podnikatele či firmy.

Varovná jsou především data Člověka v tísni, která vypovídají o tom, že rozhodce nikdy nedal za pravdu dlužníkovi (spotřebiteli). „Za celou dobu našeho působení v oblasti dluhového poradenství jsme se nesetkali s jediným rozhodčím nálezem, který by nárok věřitele, byť jen zčásti, zpochybnil,“ uvádí organizace.

Lidé, kteří mají doložky, ale mohou svou situaci řešit. Nejvyšší soud totiž potvrdil, že pokud vznikne exekuce na základě rozhodčí doložky, pak musí být zastavena. Je tedy nutné se obrátit na právní pomoc a exekuce zastavit.

Pomoci vám může například Poradna při finanční tísni, která vám poskytne odborné rady, jak se této rozhodčí doložky zbavit. Svého hlavního dluhu se tím sice nezbavíte, ušetříte ale na nákladech za exekuci, advokátech či za nemorální smluvní pokuty – celkově se tak může jednat i o poloviční nebo vyšší úsporu. A že to funguje, dokládají také další data – právníkům se celkem podařilo už zastavit stovky exekucí.

Od 1. 12. 2016, kdy platí nový zákon o spotřebitelském úvěru, jsou rozhodčí doložky ze strany podnikatelů vůči spotřebitelům neplatné. Pokud jste například uzavřel jako spotřebitel úvěrovou smlouvu nebo si koupil zboží a ve smlouvě byl uvedený rozhodce, pak je tato doložka neplatná.

Dobře tedy zvažte, od koho si půjčku berete. Seriózní a důvěryhodná instituce si takové jednaní, spočívají v rozhodčích doložkách, nemůže dovolit. Poškodila by si tím reputaci. A konec rozhodčím doložkám také nařizuje zákon.

Rádi byste se dozvěděli více rad a tipů, jak nenaletět podvodníkům? Čtěte zde.