Spousta studií a odborných rad dokazuje, že kvůli hubnutí není třeba trápit se hladem, nebo něčím, na co zrovna nemáme vůbec chuť. Stačí jen pár změn ve stylu života a kila půjdou dolů.

Nemusíme si ani odpírat oblíbené pochutiny, pokud se naučíme opravdu je jen vychutnávat a nepřejídat se. Že se někdy dá jen těžko odolat? K tomu stačí osvojit si pár základních návyků.

Například jíst z menších talířů, nebo před každým jídlem vypít velkou sklenici vody. Proč? Jde jen o jednoduchou psychologii. Čtěte dál, protože takových triků známe víc.

Dodržujte těchto 10 základních pravidel:

1. Jídlo si dávejte pouze na malé dezertní talířky
Studie cornellské university potvrdila základní fakt. Pokud si nandáte určitou porci jídla na velký talíř, máte pocit, že máte jídla málo. Jestliže si dáte stejnou porci na malý talíř, je ho dostatek a cítíte se dřív přejedeni, tedy toho sníte méně. Jednoduchý optický a psychologický klam.

2. Používejte velké příbory
Přesný opak talířů. Z italského průzkumu vyplývá, že ti lidé, kteří jedli špagety malými vidličkami, jich snědli o hodně víc, než lidé, kteři jedli stejné jídlo velkými vidličkami. Vysvětlení je, že ti s malými vidličkami pomaleji uspokojili svůj hlad, tedy potřebovali víc sníst.

3. Jezte v přítomnosti mužů

Tento trik možná ani nemusíme vysvětlovat a potvrzovat psychologickými studiemi. Ale je to tak, ženy toho nikdy moc nesní, pokud stolují v přítomnosti mužů. S malými porcemi jídla si prostě připadají atraktivnější.

4. Čtěte přebaly jídla
Ti, kteří si zjišťují nutriční skladbu potravin, sní běžně o 5% tuku méně, než ostatní, kterým je to jedno. V dietním  jídelníčku se ale každé procento nepozřeného tuku počítá.

5. Před jídlem pijte vodu
Tříměsíční studie 48 obézních lidí na nízkokalorické dietě potvrdila, že ti, kteří vypili dvě sklenice vody před každým jídlem, zhubli o dvě kila víc, než ti, kteří vodu před jídlem nepili.
Také jde o nejsnazší ošizení žaludku, tedy pocitu hladu. S plným žaludkem vody toho pak tolik nesníte.

6. Nesviťte dlouho do noci
Nejde tu jen o světlo, ale i o sledování televize, či pozdní vysedávání u počítače. Světlo povzbuzuje organismus a tím i chuť k jídlu. Vzpomeňte si, jak často si ještě v jedenáct večer jdete pro "něco malého k zakousnutí”.
Studie účinku jasného světla na myších navíc zjistila, že při stejné spotřebě jídla ty na světle přibraly o 50 % víc, než myši, které byly potmě.

7. Odstraňte z dosahu nebezpečné pochutiny
Jsou věci, které by vás ani nenapadlo sníst, kdybyste na ně znenadání nenatrefili. Je dokázáno, že během práce u počítače, či při sezení u televize sníme cokoliv, co nám přijde pod ruku. Proto si lednici, či kuchyňskou skříňku vybavte zdravými pochutinami, které nenatropí takovou škodu, když na vás přijde "mlsná". Pokud doma budete mít místo čokolády sušené ovoce, chuť na sladké zaženete zdravěji a dietněji. Navíc ho nikdy nesníte tolik jako právě čokolády.

8. Pozor na jídlo s přáteli
Pokud máme podporu, sníme toho vždy víc. Podle studie už malé děti snědí o mnoho víc jídla mezi svými kamarády, než když sedí s neznámými dětmi.
Důvod je, že mezi přáteli se cítíme dobře, necháme se k jídlu povzbudit a snadno strhnout i ke kalorickým bombám (prý jen pro tentokrát).

9. Pozor na hubeňoury, co můžou sníst cokoliv

Pokud jdete na oběd se štíhlou kamarádkou, která toho hodně sní, máte zaděláno na průšvih. Jeden z průzkumů prokázal, že pokud sedíte s obézním kamarádem, který má chuť k jídlu, rozhodně toho nepozřete tolik, jako když sedíte s hubeňourem se stejným apetitem. Proč? Protože máte pocit, že vám množství jídla nemůže ublížit, jako v opačném případě.

10. Vyhněte se jídlu, když někdo jiný cvičí
Nejhorší je při jídle sledovat právě sport, protože o to více toho sníme. Při stolování proto vynechejte jakékoliv sportovní programy, reklamy a dokonce debaty o cvičení. Studie totiž prokázala, že apetit se zvyšuje i pokud se o sportu jen bavíte.