ONLINE CHAT
Dobrý den psala jsem dotaz ohledně přetrvávajího zarudnutí na prsu a odpověd se nikde neukázala. Děkuji(monika)
Foto
Už jsem odppovídala, byl to ten pupínek, měla jsem 113 otázek.....
Dobrý den, mojí babičce sebrali prso kvůli rakovině a teď jí tam našly znova. Chci se zeptat jestli mám nárok na vyšetření sonem zdarma a pak jsem slyšela o genetických testech a na ten bych měla také nárok zdarma když máme rakovinu v rodině? Děkuji za odpověd.(Lucie)
Foto
Na vyšetření sonem nárok zdarma z preventivních důvodů nemáte. Gentické testy ve Vašem případě pojišťovna neuhradí. Preventivní vyšetření na ultrazvuku stojí 300 až 400 korun, jednou za rok to není velká částka, upřednsotňujete jistotu, že jste v pořádku.
Dobrý den, má matka prodělala rakovinu prsu. Mám toto sdělit svému gynekologovi? Děkuji za odpověď(Jana S.)
Foto
Určitě mu to sdělte, je to důležitý údaj do kolonky rodinná anamnéza.
Dobrý den, jsem po ozařování krku a hrudníku (35 Gy), patnáct frakcí. Je mi dvacet let a lékaři mi doporučili jít na kontrolu prsou (sono)až za deset let. Přijde mi to hrozně pozdě. Hrozí po ozařování větší riziko karcinomu prsu? A za jak dlouho by se mělo chodit na preventivní vyšetření prsu po ozařování? Případně stačí jen sono? DĚKUJI moc za odpověd(Sandra)
Foto
Bohužel, po léčebném ozařování hrudníku je riziko vzniku rakoviny prsu zvýšené, ale skutečně spíše až po 10 letech.Pokud chcete, můžete na UZ prsů chodit i dříve, ale lékař Vám asi žádanku nenapíše. Zkuste to , pro Váš klid, ale nemusíte ihned.
Dobrý den paní doktorko, na levém prsu se mi udělal pupínek, který jsem trochu zmáčkla a více se podebral. Bylo to někdy v listopadu loňského roku. Poté se hojil, ale stále je vidět červený flíček, který úplně nezmizel. Mám na prsou strie, myslím že tím se to i zviditelňuje. Mám se obávat, když je to pořád viditelné? Píšete i o změnách na kůži. Nic jsem si nenahmatala, na ultrazvuku jsem byla v létě preventivně, teď jsem objednaná až na srpen zase jako samoplátce. je mi 32 let. Děkuji(Monika)
Foto
To se jedná jen o jizvičku po drobné furunklu, toto nejsou změny nádorové. Běžte v klidu v srpnu na ultrazvuk a užijte si léta.
Vážená paní doktorko. Rakovina prsu se u nás v rodině vyskytla ve dvou případech - u babiček z obou stran (jedna zemřela již ve 30i letech, druhá ve stáří). Je mi 30 let a pravidelně navštěvuji Mamma Centrum Zelený Pruh a nechávám se 1x ročně vyšetřovat ultrazvukem. Uvažuji o genetických testech, ale obávám se výsledku - pokud by byl negativní, že by mě do budoucna psychicky ovlivnil. Zatím nemám děti. Pokud bych se pro testy rozhodla, jsou už tyto 2 diagnozy v rodině dostačující, aby testy hradila pojišťovna? Doporučujete mi je podstoupit nebo vyšetření 1x ročně považujete za dostatečná? Děkuji za odpověď.(Kateřina (Praha))
Foto
ultrazvuk 1x ročně je dostačující. Myslím, že genetické testy by Vám pojišťovna neuhradila. Záleží, zda to chcete vůbec vědět.
Dobrý den, moje babička zemřela na karcinom prsu, moje matka je 4 roky po totální mastektomii pravého prsu. Já jsem podstoupila 2 stimulace IVF. Zatím jsem absolvovala jen UTZ vyšetření prsou před druhým IVF. Je mi 37 let. Chtěla bych se zeptat, jestli stačí UTZ sledování (a jak často) a kdy podstoupit mamograf. Je možné genetické vyšetření na BRCA1? Děkuji za odpověď.(Jarča)
Foto
Dostačující UZ vyšetření prsů, po 40 letech mamograf. Při potížích ihned. Pokud Vaše příbuzné onemocněly pod padesát let, tak máte riziko poněkud zvýšené, přesné výpočty může určit genetik, který pak rozhodne, zda absolvovat i vyšetření genové mutace.
Moje maminka onemocněla rakovinou kůže v 67.letech. Hrozí mi zvýšené riziko rakoviny prsu nebo kůže? Děkuji za odpověď.(Edita)
Foto
Máte lehce zvýšené riziko rakoviny prsu, kůže v podstatě stejné, jako ostatní populace.
Dobrý den paní doktorka, chtěla bych se zeptat jaké příčiny může mít deformace bradavky na jednom prsu? Začalo se mi to projevovat cca před 3 lety. Bradavka se při ztvrdnutí jakoby vtáhne dovnitř. Děkuji za odpověď(Roaman)
Foto
POkud opět vyvstane nad povrch kůže, tak bych se tím neznepokojovala, pokud se nevrací, zajděte si na ultrazvukové vyšetření. Může to být vazivovými nebo púrazovými změnami pod bradavkou. Ale je potřeba vyloučit, že tam není ložisko.
dobrý den, jsem rok po operaci odstranění žláz v pravém prsu a vynětí rakovinového nádoru. v lékař. zprávě mám napsáno 70!!!!progresivita. co to znamená? může se nádor objevit i někde jinde než na vaječnících?gen. vyšetření je v běhu, výsledky zatím nemám. (Ivana )
Foto
Musím říci, že nevím, co 70 progresivita znamená. Nádor se může objevit leckde, ale vy jste po léčbě, je to rok, a doufýám, že se Vám dobře daří. Držím palce, ať jste v pořádku. Výsledek genetky Vaší léčbu nádoru prsu neovlivní.
Dobrý den paní doktorko, mohla bych se prosím zeptat, jestli je nutné absolvovat genetické testy v případě, že byl 3x u matky diagnostikován nádor prsu, léčba proběhla vždy úspěšně. Je mi 38 let, pravidelně docházím na preventivní kontrolní ultrazvukové vyšetření a v rodině se rakovina objevuje, ale nádor prsu byl diagnostikován pouze u matky?(Jitka)
Foto
Myslím že to není nutné. Na prevenci chodíte, děláte to správně.
dobrý den, paní doktorko, jak je to s rakovinou prsu u mužů, mají ji taky? jak se liší? děkuji za odpověď(josef pavel)
Foto
Mají ji vzácně, průběhem se neliší, a a ni léčbou.
Dobrý den paní doktorko, prosím o radu, rakovina se v naší rodině vyskytla v podstatě v rodině obou rodičů s tím, že minimálně jednou se jednalo i o rakovinu prsu. Je mi nyní 34 let a zajímalo by mne jaká vyšetření bych ideálně v rámci možné prevence měla absolvovat, případně požadovat po svém lékaři. Potíže žádné nemám, před přibližně 10lety jsem absolvovala odrtanění cysty na vaječníku ale prevenci jsem v posl. letech dost zanedbala. Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den.(Janina)
Foto
Doporučuji každý měsíc samovyštření prsů a každý rok ultrazvuk prsů. A nezanedbávejte se! Mějte se pěkně.
Dobrý den, moje babička (tatínkovo maminka) zemřela na rakovinu prsu v 80 letech. Bere se to jako genetické riziko vzniku nádoru?(Vendula)
Foto
Riziko není významně zvýšené, babička byla již staší, por Vás běžný prměr rizika 5 až 8 %.
Dobrý den, je možná souvislost vzniku rakoviny prsu s IPL (fotoepilací) epilací podpaží? (petra)
Foto
Nejsou na to výzkumy, ale myslím si, že fotoepilace by neměla mít na rakovinu prsu vliv.
Dobrý den, paní doktorko. Slyšela jsem, že když se cysty odsají, tak zase vzniknou nové. Děkuji za odpvěd.(Edita)
Foto
To mohou vzniknout nově, tak se zase odsají, riziko nádoru z nich není.
Dobry den ,mam 13 let implantaty a mam mastopatie v prsou .Jsem ohrozena nadorovym onemocnenim vice ? Vek 35 let .Kontrola UZ 1x rocne. Dekuji hezky den Zdenka(Zdenka)
Foto
Více ohrožena nejste, kontroly dostačující.
Dobrý den,je mi 59 let, před 13 lety jsem prodělala ablaci prsu a pak ještě postupně dvě recidivy s následnou léčbou Herceptinem. Mám 39letou dceru, kterou si zvou na kontrolu pouze 1x do roka, rakovina prsu je v mém rodě dědičná. Je tato kontrola 1x za rok dostačující? Dcera má velká prsa, dvouletého chlapečka a bojím se, aby pak náhodou nebylo pozdě. Má strach z bolesti a sama od sebe by na vyndání žláz a zmenšení prsou nešla i když má problémy s krční páteří. Co by jste doporučila. Děkuji.(Dagmar)
Foto
Myslím, že jednoroční interval je dostačující. Ve 40 už MG. Pokud by byla s ohledem na pozitivní rodinou anemnézu ve vysokém riziku vzniku rakoviny prsu, tak by mohla absolvovat i magnetickou rezonanci. Toto riziko určí genetik, a podle toho následují kontrolní vyšetření.
Dobrý den, chci se optat, ve včerejším Blesku je rozhovor s genetiky o možnosti nechat si otestovat na specializovaném pracovišti,zda je pravděpodobná možnost výskytu rakoviny v těle, pokud byla rakovina v rodině.Jak postupovat? Je třeba si nechat napsat nějaké doporučení od obv. lékaře či gynekologa nebo se rovnou na těchto pracovištích objednat? Nebo doporučení třeba u Vás(shodou okolností na mammo chodím k Vám na Zelený pruh) Děkuji za odpověď. (Ilona F..)
Foto
Doporučení na Zeleném pruhu dostanete na Onkochirurgii. V Praze je několik genetických pracovišŤ, KAM SE MŮŽETE OBRÁTIT.
Dobrý den mám dotaz jsem 2 roky po lečbě karcinomu prsu bohužel jsem kuřák jak je škodlivost kouření co se týče mého onemocnění je větší riziko navratu léčba proběhla uspěšně .děkuji(Martina hrubá)
Foto
Tak přestaňte kouřit, škodí to zdraví a leze to do penez. Investujte je radši do ovoce a zeleniny, a k tomu pohyb.
Dobry den, pred dvacetinama jsem podstoupila zvetsen i prsou. Uz je to 2 roky - mam zvysenou pravdepodobnost rakoviny kvuli plasticke operaci?(Romana Nováková)
Foto
Kvuli operaci ne.
Pro deník BLESK: moc mne Vaše chaty s odborníky zklamaly, pokaždé je na chatu 30% stejných otázek, proč nevybíráte otázky tak, aby jsme se co nejvíce dověděli? Já jsem třeba za poslední týden nedostala jedinou odpověď na moji otázku ani na očkování ani na problém s očima. Už pochybuji, že se na mne dostane dnes.... pro paní doktorku: Dobrý den, cituji německého lékaře Rüdigera Dahlkeho, můžete se k tomu prosím vyjádřit? Svým posluchačům zcela klidným hlasem prozrazuje i některá jiná „tajemství“, jež se ne a ne dostat k uším veřejnosti. „Například očkování proti rakovině děložního čípku je zcela nesmyslné, přesto je zavedené. Máme rovněž dostatek studií, že mamograf je příčinou rakoviny prsu. Je mi velice trapné, že tohle říkám, protože jsem také lékařem, ale je to tak. Když se na jedné přednášce ptali gynekologů, kdo z nich by poslal svou ženu na mamograf, nepřihlásil se ani jeden.“ (Linda)
Foto
Co člověk, to názor. Gynekologové své ženy na mamograf posílají, to je moje zkušenost. Nikdo Vás k tomu ale nenutí. a očkování také není povinné, ale já mám o něm jiné informace.
Dobrý den, mohu se zeptat, pokud matka i babička měli rakovinu prsu, je možné, že jí já, nebo sestra budeme mít také? Je zde zvýšené riziko? Moc cěkuji za odpověď, hezký den.(Martina)
Foto
Riziko je zvýšené, záleží na věku, kdy onemocněly. Doporučuji prevenci.
Okolo bradavky může strhavat chloupky,není problém? Nesouvisí s rakovinou? (Evinka)
Foto
V žádném případě.
Dobrý den, mám v jednom prsu několik cyst a fibroadenom, při pravidelném - ročním preventivním vyšetření (SONO, 1x za 5 let mammograf) mi lékař nedoporučuje hormonální výkyvy... Je mi 39, mám revmatoidní artritidu, HA neužívám, zatím bezdětná... Je příp. těhotenství rizikovým faktorem pro zvýšení rizika vzniku zhoubného bujení? Děkuji za odpověď.(Lena, 39 let)
Foto
FA ani cysty nevadí. Těhotenství není riziko, pokud přirozeně otěhotníte. Máte nejvyšší čas.
Před 6 lety mi byl vyoperován hraniční phyloidní nádor. Chodím na pravidlené kontroly - UTZ 1x za 2 roky, mamograf 1x za 2 roky. Je frekvence kontrol dostatečná? V blízké rodině rakovina prsou nebyla, maminka však trpí non-hodkinským syndromem, dědeček zemřel na rakovinu střeva. Mělo by smysl podstoupit genetické testy? Děkuji.(BáraK)
Foto
Testy bych neřešila. Prevence je dostačující. Buďte ráda, že je útvar pryč.
Dobry den,dřiv jsem jmela bradavičky na prsu,ted se mi udelali 2 černi skvrnky.dekuji.(Natalie)
Foto
Pokud máte černé skvrnky, zajděte si na kožní nebo na plastiku.
Dobrý den,chci se Vás zeptat.Poslední dobou mě pobolívá v podbříšku,a pod pažemi,nic jsem si nenahmatala.Může to nějak spolu souviset.Může to mít jedno s druhým nějakou souvislost.Dneska už jsem se objednala na gynekologii,kde jsem byla naposledy před 3roky.Děkuji Karolína(Karolína)
Foto
Gynekologiecké vyšetření je pro Vás nejlepší řešení. POod pažemi může bolet z mnoha důvodů, těžko na dálku posoudit.
Dobrý den, jak se správně samovyšetřovat? V jaké poloze, jaký den je nejlepší u žen před menopauzou a po ní?Děkuji(Magda)
Foto
V leže nebo ve stoje ve sprše, pold kvendrantů nebo krouživě od dvorce do periferie. Před menopauzou po menstruaci, po menopauze si stanovte nějaké datum v měsíci, a to dodržujte.
Dobrý den. Paní doktorko, chtěla jsem se zeptat zda bych si měla nechat udělat genetické testy, když má matka měla rakovinu vaječníků a babička mé matky rakovinu prsa. Jsem více ohrožena?(Šárka)
Foto
ZÁLEŽÍ TAKÉ NA VĚKU KDY ONEMOCNĚLY, ALE NEVÍM JESTLI SI NEBUTETE V TOMTO PŘÍPADĚ KREVNÍ TESTY MUSET zaplatit. Ale i bez testů choďte na prevenci.
Vážená paní doktorko, v rodině rakovina prsu není, já byla poprvé na mamografu ve svých 46 letech. Vyšetření dopadlo dobře. Chci se zeptat, můj otec měl rakovinu prostaty. Vyléčil se. má i toto nějaký vliv na mě nebo hlavně na mojí dceru, které je 20 let ? Děkuji za odpověď. S pozdravem. Jana(jana fliglova)
Foto
Vaše dcera není nijak významněji ohrožena nežli ostatní ženy v populaci.
Dobrý den, před rokem a půl, tehdy šestnáctiletá dcera si našla v prsu bulku. Po vyšetření u genekoložky, následovalo vyšetření ultrazvukem v mamocentru. Lékař určil, že se jedná o tukovou bulku celistvého tvaru cca 0,5 cm a kontrolu po 1 roce, v případě potíží dříve. Po roční kontrole ultrazvukem bylo zjištěno zvětšení bulky cca na 1,5 cm s tím, že doporučuje bulku nechat v prsu a pouze hlídat, kontrola opět za 1 rok. Při poslední gynekologické prohlídce gynekoložka doporučovala bulku odstranit. Je tedy vhodné bulku odstranit nebo ji nechat a hlídat?Děkuji za odpověď.(Pavlína Nováková)
Foto
Pokud doporučuje bulku odstranit, a bulka se zvětšeuje, tak ji dejte odstranit.
dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli muži mohou mít rakovinu prsu a jak se eventuálně liší od ženské(kterej)
Foto
U mužů je rakovina prsu extrémě vzácná, ale může se objevit.
Dobrý den, jsem ráda že mohu takto položit dotazy, moc děkuji....V rodině máme rakovinu prsa / i rakovinu žaludku a střev/,ale teď mě hlavně zajímá prsu, měla ji sestra mojí maminky, o prso přišla, a pak nemoci podlehla, jak by to bylo s maminkou nevím,protože zemřela na infarkt,a tak nevím zda nemoc by propukla i u ní....chci se zeptat, je mi 42let, od 31let jsem po operaci prsu, naštěstí nadorky byly tukového charakteru.Co mohu udělat proto abych zjistila jaké procentuální riziko je u mě,jaká je šance že zákeřná nemoc postihne i mě, kde mohu podstoupit genetické testy, nebo jakékoliv testy ke zjištění tak závažného onemocnění jaké je i v naší rodině...děkuji za odpověď. Sledováná jsem, prevenci nezanedbávám.(Renata)
Foto
Pokud onemocněla sestra Vaší maminky, tak máte zvýšené riziko, ale ne vysoké, také ale záleží na věku, kdy onemocněla, čím mladší, tím vyšší riziko. Ale genetické vyšetření si butete muset nejspíše uhradit sama, protože v rodině uvádíte jen jednu ženu s rakovinou prsu. Dobře, že prevenci nezanedbáváte.
Dobrý den paní doktorko, po jaké době může česká žena podstoupit plastiku prsou po preventivní mastektomii? Děkuji.(Jiřina)
Foto
Myslím že je to po několika měsících.
Chtěla bych se zeptat, jsem po o ablaci prsa je mi 55 let. Za jakou dobu je možné jít na plastiku,když jsou výsledky dobré a při užívání Apoanastrozolu. Hradí pojišťovna obě prsa? Předem moc děkuji za odpověd.Hezký den(INKA.ch)
Foto
Intervla určí Váš onkolog podle nálezu. Operaci hradí pojišťovna.
je to opravdu 100%(Alice)
Foto
Myslíte-li Angelinu Jolie, tak je 5 až 8%, což je podstaně nižší nežli původní rizoko 87 %.
Mám v prsou mnohačetné, objemné cysty, největší až 5 cm. Je mi 52 let. Je to nebezpečné pro vznik karcinomu prsu? Děkuji za odpověď. (Alena)
Foto
Nebezpečné to rozhodně není. Cysty, pokud jsou velké, se dají odsát.
Vážená paní doktorko, na kontroly chodím již 7 let, jednak jsem měla zvětšené uzliny v podpaží, cystu v prsu a navíc babička v 80 prodělala rakovinu prsu. Je mi 43 let, 4 roky jsem chodila na ultrazvuk a od 40 chodím každoročně na mamograf. Letos mi paní doktorka z mamografu řekla, že vzhledem k mému věku bych měla příští rok jít spíše na ultrazvuk než na mamograf. Co je tedy pro můj věk lepší? Pozná ultrazvuk více než mamograf? Děkuji za odpověď a popřeji Vám hodně zdraví. Irena(Irena)
Foto
Běžte podle dopručení lékařky, příští rok UZ, pak MG. Metody nejsou nadřazené jedna nad druhou, vzájemně se doplňují.
Dobrý den, je mi 23 let a chci se zeptat, když si chci nechat vyšetřit prsa mamografem, budu si toto vyšetření muset sama hradit? Pokud ano, jaká je finanční částka za toto vyšetření? Děkuji Vám moc.(Eva123)
Foto
Mmaograf se Vás v tomto věku z preventivních důvodů neprovádí, jděte na ultrazvuk.
Vážená paní doktorko,při pravidelné kontrole na sonu mi bylo objeveno podezřelé ložisko.Byla jsem odeslána do Motolské nemocnice,kde mi byla provedena již 2 x biopsie s negativním výsledkem,že se jedná prý snad o FA Minulý týden jsem byla opět na sonu, kde mě vyšetřoval jiný lékař,který mi řekl,že to ložisko je divné a vypadá opravdu podezřele.Jsem z toho na nervy,cotam vlastně mám.Existuje i jiná metoda než biopsie?Děkuji.(Jitka)
Foto
Dejte si ložisko odstranit, ať máte klid.
Dobrý den, letos mi bude 40let. Moje babička měla rakovinu prsu. Ptala jsem se své doktorky, zda bych nemohla na mamo o něco dříve, než za 5 let, ale ona mi ho nedoporučila, že se jedná o ozáření, které také není zrovna zdravé. Co mi doporučujete vy?(jitka)
Foto
U nás mamografii ve 40 ob rok doporučujeme na úhradu klientky. Je to sice záření, ale v případě mamografu přináší více užitku nežli škody.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda na testy (brca 1,2)může jít i osoba, která v rodině výskyt rakoviny prsu nemá. Pokud vyjde výsledek negativní, je tady jistota, že rakovinou prsou a vaječníků neonemocním? Pokud by to tak bylo, byla by to velmi dobrá prevence. Děkuji za odpověď.(komárová)
Foto
Na vyšetření může jít, ale je to zbytečné, musíte to zaplatit a nositelkou genu s největší pravděpododbností nebudete. I při negativním výsledku rakovinou prsu můžete onemocnět, jako každá jiná žena, a to s rizikem 5 až 8 %.
Dobry den,moje matka zemrela v 55letech na rakovinu prsou.Me je 66 let,jsem sledovana mamografem,nyni mam delsi dobu potize s nadymanim a bolesti bricha,docetla jsem se,ze to mohou byt priznaky nadoru vajecniku.Sice mam operovanou kylu na jicnu,obcas potize se zazivanim jsem mela,ale posledni dobou i bez dietni chyby mam vyse uvedene potize a unavu.Gynekologa jsem zadala o doporuceni na geneticke testy,ale odmitl.Kam se mam obratit?Dekuji(liba66)
Foto
Dopročuji ultrazvuk břicha a vyšetření u praktika. Nemusí to nic znamenat. Genetické vyšetření Vám nepomůže.
Dobry den, chcem sa opytat, ci existuje nejake vysetrenie, ktore mi potvrdi, ci mi niekedy v buducnosti hrozi rakovina. Dakujem(Adrika)
Foto
To takto nelze jednoznačně stanovit, lze stanovit zvýšené riziko.
Dobrý den, již 3 roky jsem sledovaná kvůli bulce v prsu. Byla jsem asi 6x na sonu prsu. S tím, že mi bulka pozvolna roste. Při první návštěvě byla velikost cca 8x9x6, poté už 14x13x8 a při posledním měření 18x18x9. Mohla byste mi říci, zda se opravdu ničeho nemusím bát? Nebo bych si pro jistotu měla nechat udělat odběr tkáně? Děkuji. (Lenka)
Foto
Doporučuji biopsii a pak vyjmutí bulky.
Dobry den, chtela jsem se zeptat jak casto je mozne provadat mamograf? Ziji v zahranici a poslednich par let mi doktori provadeji mamograf kazdy rok vramci rocni preventivni prohlidky. Je mi 35 let a mamograf mi proveden cca 5x - nejdriv rocne, potom kazdych 6 mesicu, kdyz doktori objevili "radial scar". Muj druhy dotaz je k radial scar - bohuzel nevim jak tento termin prelozit do cestiny. Co to vlastne je a jake jsou moznosti leceni? Lekari to nejdriv asi rok pouze sledovali mamografem a ultrazvukem, potom provedli biopsii (nezhoubny puvod) a kratce pote take mamotom. Od odstraneni, ktere bylo provedeno minuly rok se uz nic noveho neutvorilo. Co muzu dal ocekavat? Dekuji za odpoved a hezky den!(Helena)
Foto
Ten termín znamená radiální jizva. My ji doporučujeme odstranit, jak se tosatalo u Vás. Mamografii do 4O let z preventivvních důvodů u nás neprovádíme. Pokud Vám jizvu odstranili, buďte ráda, mohla by se časem zmněnit. Choďte dál na prevenci, stači do 40 let UZ.
Jak poznáme,že mužeme dostat rakovinu prsou? Jsou nějaké příznaky?(Markéta)
Foto
Rakovinu dostat může každý, příznaky - hmatná bulka, vtažení kůže, sekrece z prsu a uzloiny v axile, které jsou hmatné.
Dobrý den, je mi 24 let, chtěla jsem se zeptat, zda-li mám nárok na vyšetření zdrarma mamografem, když měla matka matky rakovinu prsu. Děkuji (Andrea Suchánková)
Foto
Ve 24 letec stačí ultrazvuk, ten si jako preventivní musíte uhradit, mamografii až ve 4O letech,.
Dobrý den paní MUDr. Bílková, pokud se píše, že Angelina Jolie si nechala odstranit "obě prsa " není to správný pojem slov. Protože odstranit znamená ablace - bez prsou, a Ona je má , ikdyž za silikonové podoby. Jinak ženy pokud si nenahmatají bulku v prsu jsou v domění , že je vše o.k. Naopak u mne byla bulka 10mm , že bych to pohmatem nenašla - ale je zatím nezhoubná, kdežto lipom , jak mi říkala obv. lékařka se stal nádorem a zhoubným. Vím o čem hovořím. přeji hezký den(Daniela)
Foto
Angelina Jolie absolvovala subkutánní mastektomii a následnou rekonstrukci implantátem.Pokud máte malý nádor, nedá se nahmatat, ake odhalí ho MG či UZ. lipm je nezhobný nádor, zhoubná varianta liposarkom.
Vážená paní doktorko, obracím se na Vás se žádosti o radu ohledně genetického testování. Potřebovala bych poradit, zda bych vyšetření mohla absolvovat. V naší rodině se rakovina vyskytla v několika případech. Moje maminka zemřela v roce 2011 na rakovinu prsa v 56 letech, matka mé maminky(babička), zemřela v roce 2012 také na rakovinu prsa v 86 letech. Z otcové strany se vyskytuje rakovina u jeho dvou sester - jedna má rakovinu prsa, druhá rakovinu slinivky.Je mi 34 let, mám Crohnovu chorobu, moje sestra adrenogenitální syndrom se solnou poruchou.Proto bych Vás chtěla touto cestou požádat o Váš názor, zda je pro mě testování vhodné a jestli ho proplácí pojišťovna.(Pavla Novotná)
Foto
Ve Vaší rodině je to dost složité. Poraďte se přímo na genetice, dovedou posoudit riziko podle počtu nemocnýc příbuzných.
Dobrý den, myslíte si , že řešení Ageliny Jolie, nechat si odstranit ňadra je dobré řešení (i při jejím vysokém procentu rizika onemocnění)? Nehrozí nějaké riziko z voperovaných implantátů? Děkuji Marta(Marta)
Foto
Já myslím, že udělala dobře. Z implantátů riziko nehrozí, výrazné riziko jí hrozilo z vlastní mléčné žlázy.
Ze zdravotních důvodů-velké bolesti páteře plánuji podstoupit zmenšení prsou. V jednom z prsů mám cystu. Lékařka v mammo poradně mi operaci doporučila, přesto se operace dost bojím. Poradíte, aspoň trochu? Operaci mi budou provádět v nemocnici Na Bulovce. Děkuji(Axana)
Foto
Pokud Vás bolí páteř a máte problémy, tak se té operace nebojte, mnoho žen si zmenšovací plastiku jen pochvaluje. Cysty nejsou nic závažného. Bulovka je spolehlivá. Držím palce, ať to máte co nejdříve úspěšně za sebou.
Moje babička ze strany otce na rakovinu prsu zemřela. Je mi 56 let, kojila jsem dvě děti a jsem v pořádku. Patřím do rizikové skupiny? V Mediscanu mi to tvrdili a chodila jsem tam každý rok. Potom to přestala proplácet pojišťovna a tak najednou chodím každé 2 roky... Lékařka mi tvrdí, že do rizikové skupiny nepatřim. Co si o tom myslíte?(Zdena Gaarová)
Foto
Já si také myslím, že Vaše riziko není nikterak zvýšené. Dodržujte doporučovaný preventivní interval, pokud užíváte hormonální substituční léčbu, tak choďte každý rok.
Dobrý den, moje babička měla rakovinu prsa, dá se procentuelně říci jaká je pravděpodobnost u mě jako vnučky,že bych měla taky rakovinu? Děkuji Martina(Martina)
Foto
Pokud ji babička dostale jako starší, tak je Vaše pravděpodobnost nízká, cca do 8 %. Pokud pod 50 let, tak je Vaše riziko o něco vyšší., Choďte na prevenoi _UZ či MG.
Dobrý den, je mi 28 let a mám tři děti a poslednimu je 8 měsíců a před 14 dny jsem přestala kojit.Tak se chci zeptat kdy je čas jít na nějaké preventivní vyšetření prsou?Samozřejmě se snažím si doma dělat samovyšetření.Ale přece jen mám strach.Z otcovi strany se vyskytla rakovina u dvou sourozenců nejdříve měli jen na jednom místě a pak v celém těle a oba pak zemřeli na rakovinu.Tak se bojím jestli to nebude genetické?Moc děkuji za informaci.(Lucie )
Foto
Záleží na tom, jakou rakovinou příbuzní onemocněli. Pokud si nejste jista, tak si koncem roku zajděte na ultrazvuk, preventivní.
moje prababicka ze strany otce mela rakovinu prsu, je zde pravdepodobnost, ze rakovinu budu mit i ja? dekuji(alena k.)
Foto
Mít ji může každá žena, ale Vaše riziko je nízké jako u běžné populace. Choďte na perevnci.
Dobrý den, spise nez otazka se chci zeptat samovysetreni v leze doma nejlepe od manzela aby clovek nebyl zaujaty vuci sobe, jednou za rok vysetreni ultrazvukem a nebo si zaplatit pokud je mi 36 mamograf za 700 Kč je to tak správně z oblasti prevence???Dekuji.(Janicka)
Foto
Samovyšetření znamená vyšetření sama sobě, ale partner může pomoci. Ve Vašem věku kromě samovyšetřeníkaždý měsíc 1 x za rok ultrazvuk. Mamografii až ve 40 letech.
Nemôže mi viac ublížiť mamografia raz za dva roky?. Som po hysterektómii.(Evinka)
Foto
Mamografie Vám neublíží.
Dobry den pani doktorko, chci se vas zeptat, obcas se mi v prsu objevi naco jako bulka, trosku poboliva, pak najednou zmizi, resp. nejde nahmatat a zase se objevi. Kazdopadne misto v prsu mirne poboliva, obcas prestane bolet uplne. Muzu vas poprosit o nazor, co by to mohlo znamenat? Dekuji, je mi 36, 2 deti. Preji pekny den. (Lada 2)
Foto
Nejspíše to je jen okrsek mléčné žlázy, která se cyklicky mění s menstruačním cyklem. nejde o nic závažného, nádor by se nezmenšoval, při nejsitotě zajděte na ultrazvuk.
Dobry den,jak se da urcit ,ze mam urcite procento pravdepodobnosti rakoviny prsu.Angelina si to nechala zjistit,jak se to zjistuje pani doktorko,ze je mozne ji rict mate 87% moznost rakoviny ? Je to z krevnich testu nebo ceho? Dekuji preji pekny den(slecna ellena)
Foto
Pokud v rodině žádná žena rakovinou prsu nebo vajčníku neonemocněla, tak Vaše riziko je nízké, asi tak 5 až 8 % , jako u většiny žen. Genetické vyšetření se dělá z krve.
Dobrý den, týká se mě toto onemocnění i v případě, že skoro žádná prsa nemám? Stydím se jít na vyšetření, protože na "plochém" hrudníku není co vyšetřit. Jak se pak řeší mamografické vyšetření? Děkuji za odpověď(Eva Plzeňský kraj)
Foto
Mamografie se dělá i u žen jako jste Vy. Rozhodně se nestyďte a přijít. Každému příroda nadělila jinak a přesto jste žena, tak stud stranou. Mamografii až po 45 letech, před tím UZ.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat kde se mohu nechat vyšetřit na gen BRCA1,Je mi 43 let a na mamografu jsem byla a vše je v pořádku.Mojí mammince je 65 let a odebrali jí oba prsy -rakovina.Děkuji a přeji Vám hezký den(Lenka )
Foto
Toto lze absolvovat na genetickém poracovišti, seznam Vám dá internet Pokud je nemocná jen maminka, budete si muset genetické vyšetření sama uhradit. Ale ve Vašem případě bych od něj upustila, maminka onemocněla až po 60 letech, a pokudu Vás v rodině nejsou další ženy s rakovinou prsu, tak stačí jen preventivní vyšetření. Vaše riziko není výrazněji zvýšené.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vyšetření dědičnosti rakoviny prsu. Moje matka měla rakovinu prsu, byla jsem na genetice, chtěla jsem vyšetření, zda jsem podědila rizikový gen a bylo mi řečeno, že to vyšetření je příliš drahé a že pro mě má větší smysl chodit na preventivní prohlídky. Provádí se u nás vůbec tohle vyšetření nebo jsem se nechala zbytečně odbýt? Kolik to vyšetření vlastně stojí? Děkuji(Renata)
Foto
Pokud je v rodině nemocná rakovinou jen Vašw maminka, pak byste si musela genetické vyšetření skutečně uhradit, v rodině musí být více postižených žen nádorem prsu, aby vyšetření hradila pojišťovna. U Vás skutečně bude stačit prevence.
Dobrý den, paní doktorko,ohrožuje ženy např. alkohol, někde jsem četla názor, že ano! (popíjení vína ). Jsem žena okolo padesátky, mám v nálezu nějaké cystičky v prsou, chodím pravidelně na rengen prsou. Děkuji za odpověď ! (Zuzana Hrušková)
Foto
Popíjení vína nevadí, opíjení alkoholem není vhodné a je považované za rizikový faktor. Jinak chválím Váš přístup k prevenci.Cyst se nebojte.
Dobrý den. Pokud si nenahmatám bulku, nemám vpáčené bradavky nebo nevidím žádné změny na prsou, jak se rakovina pozná? Bolí něco a kde? Děkuji. (Sarina)
Foto
Rakovina v počátku není hmatná, a většinou nebolí. Ranné stadium lze odhalit jen vyšetřovacími metodami - sono a mamografie. Větší nález se pozná podle hmatného ložiska, změn na kůži a zvětšenými podpažními uzlinami.
Dobrý den paní doktorko,ráda bych se Vás zeptala, zda je k odhalení rakoviny prsu dostačující vyšetření ultrazvukem (sono) 1x ročně? Je mi 36 let, před dvěma lety jsem podstoupila augmentaci a pravidelně 1x ročně chodím na preventivní prohlídky.Vyšetření mamografem jsem zatím nepodstoupila, rakovina prsu se u nás v rodině nikdy nevyskytovala Předem Vám moc děkuji za odpověď a přeji příjemný den, Alice K.(Alice)
Foto
Ve Vašem věku a při augmentaci prsu stačí ultrazvuk. Děláte to správně. Mamograf až po 40. letech a ob rok UZ
Dobry den p.doktorka,chcem len poprosit o radu.Mam 32 rokov,pred rokom som absolvovala USG prsnikov,vsetko bolo v poriadku,teraz ma pobolieva sem-tam pravy prsnik,na pohmat necitim ziadnu zmenu,moze to byt priznak niecoho vazneho?Dakujem.(Romanka)
Foto
Při negativním U|Z vyšetření se jedná nejspíše jen o hormonální změny žlázy, buďte v klidu.
Je mi 60 let. Před 20 roky mi oodstranili jedno prso. Nyní jsem v pořádku. Chtěla bych implantát a zároveň upravit zdravé prso. Je to možné v mém věku a po tak dlouhé době? A kolik by to stálo? Děkuji za odpověď(Marie)
Foto
Toto je možné a měla by to hradit pojišťovna. Běžně tento zákrok ženy absolvují. Poraďte se o tom se svýmn onkologem.
Dobrý den, je mi 37 let, chodím pravidelně na sono prsou a byla jsem i dvakrát na doporučení lékařky na mamografu. Není mamograf škodlivý, když mi ještě nebylo 45 let ? V rodině rakovinu prsu nemáme, ale mám bolestivé zduřelé žlázy, tak jsem začala chodit do mamologické poradny. Děkuji za názor.(Lucie, Praha)
Foto
Ultrazvuk je dostačující, pokud jste však absolvovala 2 x mamograf, tak to bylo jistě ze závažného důvodu, záření se při této nízké frekvenci mamografu nebojte. Pokud nebudete mít problém jděte na mamograf až ve 40 letech.
Dobrý den, maminka v 64.letech měla rakovinu prsu,po deseti letech se jí objevili gynekologické problémy.Než stihla různá vyšetření měla metastázy v játrech,pánvy,tvořila se jí voda v břiše, kterou jí vypouštěly a do 4 měsíců zemřela.Je to už 8 let.Více jak 10 let chodím na pravidelné prohlídky prsů na COP Spořilov a pravidelně každých půl roku ke gynekologovi.Obavu mám ale z rakoviny vaječníků. Je mi 59 let a porodila jsem 4 děti.Jsem mamince stále více podobná a už jsem po ní "zdědila"různé nemoci.Doporučila by jste mi genetické testy z krve? Kde se provádějí a kolik stojí? Bydlím na Praze 4. Děkuji (Hana Mazurová)
Foto
Zmiňujete se, že chodíte na Spořilov do COP, kde Vám vyšetřují prsy. Absolvujete tam i mamografii, nebo jen ultrazvuk? Pokud jen UZ, tak bych doporučila mamografické vyšetření, například v našem mammacentru na Zelném pruhu, který sídlí na Praze 4. Pokud chodíte pravodleně každého půl roku ke gynekologovi, tak Vás co se týše rakoviny vaječníku ohlídá. Vaš maminka měla bohužel generalizované nádorové onemocnění, to je vždy velmi smutné. genetické testy z krve by sice konstatovaly, zda jste či nejste nositelem genové mutace, ale pokud chodíte na prevenci, tak byste stejně nic jiného neabsolvovala. Ale pokud checet genetické vyšetření absolvovat, poraďte se se svým gynekologem nebo se zeptejte v nějakém pražském genetivkém centru, co by to obnášelo.
Dobry vecer.Moje dcera ma uz 6 krat operovany prso,protoze ma 2 roky zanet prsu.Uz mela 12 antibiotik a porad se ji zanet vraci.Zanet se ji udelal 2 dny pred porodem pred 2 lety.Muze se stoho zanetu byt rakovina.dekuji(Zdena )
Foto
Jedná se o chronický zánět prsu, což je někdy dlouhodobě obtížně léčitelné onemocnění. Pokud to trvá takto dlouho, není od věci podstoupit biopsii, ale ta většinou potvrdí jen chronické zánětlivé změny. Chce to čas a trpělivost, přeji Vám, ať se dcera uzdraví.
jarypadlo@seznam.cz Nečeká mě rak.prsu,ale před lety jsem měl raka jinde.Soud tehdy nařídil výši pl.inv.důchodu,ale nikdy jsem nedostal důchod podle rozsudku.Nemohl jsem si dokupovat nařízené vitamínové kombinace ani se zdravě stravovat-je to zásah do léčby a útok na zdraví i život?Rozumějte-soud nařídil a úmyslně nekonal,měl jsem tehdy 20Kč na denní spotřebu.Už 5 let mi chybí další orgán a nyní mám nejasný nález.Ovšem nikdo nikde a nikdy údajně nepochybil.Zajímá vás tak špinavý případ?(Jaroslav Rypadlo)
Foto
Invalidní důchod pokud vím nestanovuje soud. Pokud se vyskytla u Vás rakovina na více orgánech, neznamená to pochybení, ale spíše rány osudu. Váš případ je asi dosti složitý, nelze se k němu jednoznačně vyjádřit.
Dobrý den, zajímalo by mě, zda lze opravdu předejít rakovině prsu tím že si žena nechá odstranit obě ňadra. Můžete tuto operaci doporučit vy sama jako prevenci? (Myschicka)
Foto
Po odstranění mléčných žlaz u ženy ve vysokém riziku vzniku rakoviny prsu se její riziko významně sníží, cca z 80 % na 5 až 8 %. Pokud je v rodině toto obnemocnění časté, a žena je nositelkou genové mutace, tak to riziko je opravdu velké,takévé ženě bych to asi doporučila, ale chápala bych, pokud by to neabsolvovala. Ale pokud ženy mají děti, tak kvůli nim se mnohdy k tomu odhodlají.
DObrý den paní doktorko, jsem adoptována a vůbec neznám svou rodinnou anamnézu. Měla bych svého lékaře požádat o nějaké genetické vyšetření? Mám možnost požádat o úhradu tohoto vyšetření zdravotní pojišťovnu? Děkuji (Kateřina Vítková)
Foto
To bude asi problém, aby Vám pojišťovna toto vyšetření uhradila. Doporučuji chodit na preventivní vyšetření podle věku, do 40 ultrazvuk, pak mamografie.
Babicka mela rakovinu nekdy ve 40 letech, v 70 se rakovina vratila a rok na to zemrela. Mama je zdrava, jak velke riziko hrozi me? Je mi 24.(Nikki)
Foto
Babička sice onemocněla dot brzo, ale 30 let byla v pořádku.Vaše riziko je jen lehce zvýšené. Na preventivní ultrazvuk choďte od 30 let, ale můžete tam zajít i ve Vašem věku, ať máte klid.
Dobrý den.Ja jsem po ablaci prsu 16roků. Teď mi je 60roků.Mám dcéru je ji 25roků,Je vhodné aby podstupila vyšetření genetiky,může žádat vyšetření sono,nebo mamograf. Paní doktorka jí jenom prohmatala prsa.Mám oni ako matka strach.Děkují za odpověď(EVA.Z)
Foto
Ten Váš strach plně chápu. Na genetickém vyšetření se domluvte s Vaším onkologem. Ale dcera by měla od 25 let chodit na ultrazvuk, který si bude muset sama uhradit, ale není to tak moc a Vám i dceři dobrý výsledek přiunese klid a jistotu.
Paní doktorko, pravidelně jsem sledována v poradně, každý druhý rok chodím na mamograf a v mezidobí ještě na ultrazvuk. Mám v obou prsech několik cyst, může to propuknout v rakovinu prsu? Je mi 54 let, žádné hormony neužívám, ale v mládí jsem užívala antikoncepci.(Dadula)
Foto
Vyšetřování prslů absolvujete vzorně, chválím. Cysty se v rakovinu nezmění, to buďte v klidu.
Dobry den, zajimalo by me, jak se vcas rozpozna rakovina prsu? Zdali je to jen vizualne pri prohmatani nebo je i citit nejaka bolest? Dekuji. (Radana)
Foto
V časném stadiu, když je nádor malý, se nedá nahmátnout, objeví se jen na mamografu či ultrazvuku. Pokud je nádor větší, už se hmatat dá. Přo pokročilé rakovině , která prorůstá do kůže, už je nádor na prsu i vidět, ale to je smutný případ, pokud k němu dojde. Rakovina většinou nebolí, ale naplatí to na 100 %.
Už 6 let mám cystu v prsu a rok i uzlík,v listopadu 2012 jsem si dala odstranit dělohu pro mnohočetné miomy a i vaječníky,mám se dál obávat horších změn,v prsech ač už nemám vaječníky? je mi 46 let děkuji Nová(Jiřina Nová)
Foto
Pokud nemáte vaječníky, tak nevylučujete ani ženské hormony, které mléčnou žlázu cyklicky ovlivňují. Cysta je nezávažná a popisovaný uzlík zřejmě také. Pokud nemáte vaječníky, žláza by z prsu měla postupně mizet a bude nahrazována tukovou tkání, což je normální proces. Riziko vzniku rakoviny prsu je minimální, pokud ji nikdo v rodině neměl. Ale choďte pravidelně na mamograf. momografu, tak se na něj určitě objednejte.
Byla jsem již dvakrát preventivně na mamogragu(je mi 48let) a byla mi zjištěna v levém prsu cysta,kerá se zvětšuje.Nyní mě lékař posílá na sonografii.Může to být rakovina?(Irina)
Foto
Cysta není rakovina, pokud se zvětšuje, tak ji lze snadno pod ulzrazvuke odsát a budete mít po problémech. Obsahuje totiž jen tekutinu. Sono nález jednoznačně objasní.
dobrý den,mám dotaz-je dobrá bezlepková dieta na další život v klimakteriu,tak,aby se netvořily jakékoliv problémy s prsy-pravidelně chodím na mamograf(iva oršelová)
Foto
Bezlepkovou dietu držet v klimakteriu asi nemusíte, pokud to není z jiných zdravotních důvodů. Jezte pestře, pravidlně a podle zásad správné výživy, také je důležitý pravidelný pohyb. Že chodíte pravidelně na mamograf, tak to Vás chválím.
Dobrý den, paní doktorko. Srdečně Vám děkuji za odpověď na otázku, kterou se chystám Vám položit. Před 20-i lety jsem byla operovaná, jelikož jsem měla nepatrnou bulčičku v levým prsu. Naštěstí nebyla zhoubná.Od te doby jsem sledována paní doktorkou. Před rokem paní doktorka zjistila v pravým prsu další problém. Po opakovaném vyšetřeni se dohad ne potvrdil. Nejhorší je ten fakt,že se mi zvětšuji prsa takovou rychlosti, že se obavám co bude dal. Konzultovala jsem to s lékařkou, neuměla to vysvětlit. Bojím se následků, jelikož na rakovinu mi odešla větší část rodiny, před rokem a půl i má maminka. Ještě jednou Vám děkuji za odpověď. S pozdravem,Selvina Holasová. (Selvina Holasová)
Foto
Pokud byl nález v pořádku, tak to je dobře. Prsa se Vám mohou zvětšovat, protože se třebá zvyšuje Vaše hmotnost, nebo v přechodu se někdy ženám začnou zvětšovat a není to známka nádorového onemocnění, prostě to tak je vlivem změn v ženském organismu je. Pokud jsou prsa v pořádku, tak se tím až tak neznepokojujte. Nezapomínejte na pravidelné scerrningové mamografie.
Vážená paní doktorko, prosím o odpověd.Je mi 66 r. a stále mi slzí oči. Slzné kanálky nejsou ucpané. Kupuji si různé kapky proti vysíchání oka.Prosím laskavě o odpověd.Děkuji.(slavka.vlcevova seznam.cz)
Foto
Můžete mít chronický zánět nebo alergii. Navštivte očního lékaře, pokud se léčíte sama. Pokud slzíte, tak Vám kapky proti vysychání oka asi moc nepomůžou.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co může být příčinou bolesti prsou a zda se kvůli tomu znepokojovat? Pobolívá mě občas už asi dva roky levý prs, po levé straně úplně na kraji. Je to občas dost nepříjemné. Byla jsem s tím asi před rokem u svého gynekologa, ale ten říkal, že to asi nic nebude, ale poslal mě pro jistotu na ultrazvuk. Tam mi řekli, že je vše v pořádku, ale nic víc k tomu nevím. Je mi 24 let. Díky za odpověď.(Hana L.)
Foto
Pokud je ultrazvuk v pořádku, tak je bolest nejspíše způsobená hormonálními změnami, na které vaše mléčná žláza reaguje. Také můžou bolet žebra, a to třeba od krční nebo hrudní páteře. Dost často u žen prsy podléhají cyklickým změnám při menstruaci a před ní často bolí. Netrapte se, pokud ulztazvuk byl v pořádku.
Dobrý den, mám v prsu mnohačetné objemné cysty, tudíž pravidelné vyšetření mamografem je pro mne velmi nepříjemná a bolestivá záležitost. Po tomto vyšetření prsa bolí ještě hodně dlouhou dobu. Nebyl by pro mne vhodnější pouze ultrazvuk? Je mi 50 let. Děkuji za odpověď.(Edita)
Foto
Určitě chďte na mamograf. Cysty lze jednoduše odsát, pokud Vás tlačí, to je velmi jednoduchý ambulatní zákrok. Lze ho absolvovat na některém mamografickém akreditované screeningovém pracovišti, například i u nás www.mammacentrum.cz.
Co můžu udělat proto, abych rakovinu prsu nikdy neměla?(sanci)
Foto
To bohužel nejde. Nádor lze jen zavčasu zachytit. Proto je nutná prevence.
V levém prsu v oblasti "prsním záševku na šatech" občas pociťuji bolest. Mamografie byla pře 2 a 1/2 rokem tehdy v pořádku. Doporučujete nové vyšetření? Je mi 73 roků. Děkuji. Hezký den.(Jana Kužílková)
Foto
Bolest je nejspíše podmíněná změnami krční páteře nebo zbytky žlázy. Zajděte si ale co nejdříve na mamograf, již na to máte nárok.
Po celý život mě charakterizovala slovanská postava s plnými prsy (75E-F).Nyní je mi 45 let,za měsíc podstoupím preventivní mamogr.vyšetření.Subjektivně cítím,že jedno prso není zcela v pořádku,a mohu jen doufat,že jde o cysty,které byly dříve diagnostikovány a kontrolovány.Co když ale ne?Jak se vyrovnám se ztrátou prsu,příp.obou,když jsou tolik výrazné a po celý život jsou jedním z mých "hlavních znaků"? Věřím, že chápete, co mám na mysli, a děkuji za odpověď.(yo.san)
Foto
Jestliže máte velké prsy, neznamená to, že jsou nemocná. Pokud máte pocit, že jedno prso není v pořádku, tak za měsíc se dovíte, co se děje. Pokud je u ženy objeven závažný nález v prsu, neznamená operační léčba úplné odstranění prsů, ale většinou je snaha, pokud to jde, odstranit jen nádor a jeho bezprostřední okolí. Nebuďte tak pesimistická, pokud jste měla v prsu cysty, tak tam nejspíše budou také. Uvidíte a neházejte flintu do žita!
jak to, že se někomu nabídne protonová léčba a někomu nová nejmodernější bio a někomu doktor předepíše jen starou chemoterapii? Má pacient právo léčbu odmítnout?(vosička)
Foto
Jednak, chemoterapie není stará, ale moderní účinná metoda. Protonovou léčbu předepisuje lékař, pokud to typ nádoru u pacienta vyžaduje. Biologická léčba je určena v případě raokoviny prsu pro ženy, které mají výrazně zvýšený růstový faktor, který je špatným prognostickým ukazatelem, proto lékaři nasazují biologickou léčbu. Ta se nehodí pro každého. Léčbu můžete odmítnout, ale byla byste sama proti sobě. Každý lékař by měl vysvětlit pacientovi, proč mu danou léčbu chce nasadit.
Jak se mohu objednat na genetické vyšetření pravděpodobnosti onemocnění rakovinou? Mají některé etnické skupiny větší riziko, díky zděděným genům? děkuji, M.(Marta Z.)
Foto
Genetické vyšetření bych Vám doporučila, pokud by Vaše přímé ženské příbuzné ve vyšším počtu,onemocněly rakovinou prsu nebo vaječníků. Pokud se v rodině toto onemocnění nevyskytuje, pak Vaše riziko není zvýšené. V České republice není vytipovaná etnická skupina, která by častěji rakovinou prsu trpěla.
Rakovina prsu se v rodině nevyskytla. Já mám prsa velká a nikdy jsem nerodila. Je u mě pravděpodobnost onemocnění touto nemocí?(Zdena P)
Foto
Pravděpodobnost vzniku nádoru je u každé ženy, ale u Vás, stejně jako u běžné populace žen, je riziko 5 až 8 %. Důkežité je pro každou ženu, aby chodila na prevenci. Velká prsa riziko vzniku rakoviny prsu nezvyšují.
Odkdy je podle vás dobré provádět si samovyšetření prsu? Je mi 28 a upozornila mne na to praktická lékařka, když jsem jí řekla, že mi jej gynekolog nedělá a sama se takto nevyšetřuji. Je to i v mém věku nutnost?(marge)
Foto
Samovyšetření lze provádět od té doby, co ženě narostou prsa, ale doporučovala bych ho kolem dvacítky a výše a hlavně pravidelně, každý měsíc po menstruaci.
Je pravda, že ženy, které dlouho kojí (cca do roka dítětě), mají nižší výskyt rakoviny prsu?A souvisí to také s velikostí prsou?(Vendula)
Foto
Je to pravda, ale neplatí to stoprocentně. A na velikosti prsů s ohledem na vznik nádoru prsu nezáleží.
Dobrý den, paní doktorko, je lepší nechat se vyšetřit mamografem nebo CT? Odkdy má žena na tuto prevenci nárok? Týká se to jen žen ve zralejším věku, anebo i mladších dívek?(Simi Mi)
Foto
CT není metoda k vyšetřování prsů jako takových. Preventivní mamografie je vhodná od 40 let, pojišťovna toto vyšetření hradí od 45 let jednou za 2roky. Pro maldé ženy a dívky do 4O let je preventivní metodou ultrazvuk.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, odkud se bere tuk a svaly, které slouží ke rekonstrukci odstraněných prsů?(Katka V.)
Foto
Tyto tkáne se berou z břicha nebo z přilehlé části zad.
Dobrý den! Vloni v červnu mně našli po mamografickém vyšetření fybroadenom/9mm/.Nyní po roce mám jít na kontrolu,ale nevím,jestli mám trvat na operativním odstranění tohoto nádoru nebo se nechat jen sledovat.Jaké to může mít následky?Může se to změnit na zhoubný nádor?Děkuji za odpověď.(Ema Jasná)
Foto
Fibroadenom je častý nezhoubný nádor u mladých žen. Pokud měří 9 mm a jeho velikost se po roce nezmění, nemusíte si ho dát vyopreovat, ve zhoubný nádor se nezmění.
Dobrý den, jsem 2,5 roku po odstranění prsu a po konzultaci s odborníky na plastickou chirurgii mi jednotně všichni doporučili, abych si nechala vytvořit prso z tukové zásoby na břiše. Jiná možnost prý ani není možná. Můj lékař mi tento zásah nedoporučuje, protože ta operace je poměrně náročná a tvrdí, že je to "dráždění hada bosou nohou". Co si o tom myslíte? Děkuji Vám. M.(Martina)
Foto
To rozhodnutí je na Vás. Operace je to opravdu náročná, ale znám mnoho žen, které tuto operaci podstoupily a jsou spokojené s výsledkem. Záleží také na Vašem věk a na tom,jestli o rekonstrukci stojíte.
Dobrý den, je mi 51 let, jsem 2 roky po ukončení onkologické léčby (rakovina prsu), kdy mi prso bylo odstraněno a podstoupila jsem radioterapii a v současné době užívám Tamoxifen a Zoladex. Vše vypadá, že je v pořádku, jen já jsem neustále velmi unavená, vůbec nezvládám psychickou zátěž a fyzickou jen částečnou (ač pravidelně sportuji). Můj lékař mě velmi pečlivě kontroluje, takže všechny výsledky jsou v normě. Je nějaká šance na zlepšení té soustavné únavy nebo proč vůbec jsem tak neodolná v současné době? Našla jsem si méně náročnou práci, vše se snažím rozumně plánovat, ale přesto jsem úplně jiný člověk. Děkuji Vám. Ivana(Ivana)
Foto
Možná, že u Vás velkou roli hraje psychika, ale prodělar léčbu je pro celý organismus náročné. Ženy bývají dosti často unavené, a nemusí být nemocné. Že sportujete, je velmi dobře. Zamyslete se také nad jídelníčkem, aby jste v něm měla dostetek čerstvého ovoce a zeleniny. Důležitý je také dostatečný spánek a odpočinek. Přeji Vám, ať jste v pořádku.
Dobrý den paní doktorko, zajímalo by mě, jestli jsem se nedávnou úpravou poprsí..opravdu pouze úpravou, zařadila mezi možné potenciální pacienty s rakovinou prsu? Má vůbec jakýkoliv zásah v této oblasti vliv na vznik rakovinu prsu? Děkuji Vám za odpověď Bára Svobodová.(Svobodová)
Foto
Jedná se o operaci, která Vám riziko vzniku zhoubného nádoru prsu nezvyšuje, nebojte se. Ale prevence je pro všechny, tak ji využívejte - do 40 ultrazvuk, od 4O mamografii.
Roste počet výskytů rakoviny prsu oproti minulému století?(lojza)
Foto
Počty rakoviny prsu se oproti minulému století zvýšily. Je to jednak pro to, že zhoubných nádorů celkově přibývá, což souvisí s životním prostředím a zvyšujícím se věkem populace , ale také s tím, že se častěji vyšetření prsů provádí, od roku 2002 probíhá v ČR screening nádorů prsu. Od té doby je možné sledovat nárůst nádorů nižších stadií, tedy těch, které se dají dobře léčit.
od kolika letech mám zajít na memografii,je mi 34let,ještě jsem tam ani nebyla.(Alena)
Foto
Preventivní mamografie se provádí od 45 let let, ale lze již od 40. Pokud nemáte závažné problémy, tak Vám stačí preventivní ultrazvukové vyšeteřní. Mále ješte 6 let času na preventivní mamografii.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je třeba konzultovat s lékařem výtok z bradavky. Co to způsobuje?(Nicol)
Foto
Záleží natom, jak výtok v vypadá. Nezávažný je ojedinělý, a to buď mléčný, tmavohnědý, zelený, nebo hustší bělavý.Ty zanmenají, že nejde o nic závažného. Ale pokud chcete mít jistotu, zajděte na ultrazvuk. Pokud je však sekrece krvavá, nebo stálá světle okrová, tak to už je závažný příznak a rozhodně navštivnte lékaře.
Před 6 lety jsem prodělala DCIS, low grade. Od té doby chodím na různá preventivní vyšetření. Co mě čeká za vyšetření další léta (či desetiletí...)? Je nutné sono břicha, RTG plic nebo jen odběry a mamograf? Je mi 55 let.(Kateřina Kopecká)
Foto
Váš ńádor byl ten nejméně závažný. Pokud Vám Váš lékař doporučuje chodit na tato preventivní kontrolní vyšetření, tak se jim nebraňte. Nuďte ráda, že jste sledovaná a kontrolovaná.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,zda je zvýšené riziko rakoviny prsu i v případě, že jsou v rodině jiné druhy rakoviny - lymfom, rakovina tlustého střeva. Děkuji (Martina)
Foto
U lymfomu až tak ne, ale nádor tlustého střeva lehce riziko rakoviny prsu zvyšuje.
Dobrý den paní doktorko, podstoupila jsem před 6ti lety augmentaci prsou. Chodím každé 2 roky na UZV. Je mi 39let. Jak je to s mamografem, prý na něj s augmentovanými prsy nesmím a odhalí UZV vše? Moc děkuji Linda (luki32)
Foto
Ženy po augmentaci chodí i na mamograf, a to od 40 let. Mamograf se kombinuje s ultrazvukem, podle toho, jak vypadá nález na mamografu.
Zdravím, je pravda že po operaci prsu ozařování podstupují ženy s méně nebezpečnou diagnozou nežli ti pacienti co musí prodělat velmi nepříjemnou chemoterapii? Děkuji za odpověď. (Blanka)
Foto
Kdo prodělá jen ozařování, tak jeho nádor má tzv. hodnější, nežli u toho, kdo musí absolvovat chemoterapii. Také záleží na velikosti nádoru, velký, ikdyž "hodný" vyžauduje chemoterapii také.
Jsem po náročné léčbě rakoviny prsu,nádor 22 mm bez zasažených uzlin triple neg.g 3 12 chemo,operace záchovná,33 ozářek,léčba ukončena v listopadu 2012,kontrola co 3 měsíce.začala jsem se cítit unaveně,což během léčby bylo také,ale pochopitelné,ale po jejím ukončení jsem byla plna energie a optimismu,ale ted jako bych teprve pochopila,co se vlastně stalo,také mi nedělá dobře horké poasí.myslíte,že to nemůže být návrat nebo mety ?nechovám se asi jako vzorný pacient,dělám vše jako před nemocí?(Zuzana Herníková)
Foto
Já si myslím, že únava je důsledek náročné a léčby, a samozřejmě psychika hraje také roli. Nepředpokládám, že bezprostředně po léčbě by se Vám nemoc vracela. A pokud děláte vše jako před operací a léčbou, tak to je spíše dobře, že se vracíte do normálu.