ONLINE CHAT
Je pravda, že s účinností nového občanského zákoníku budou moci i jiní než zvláštním zákonem aprobovaní hromadní poskytovatelé služeb měnit jednostranně obchodní podmínky a běžnému spotřebiteli nezbyde než se smířit s možností nepenalizovaného odchodu?(Madla Korandová)
Foto
Dobrý den, na tuto otázku nedokáži zcela odpovědět, jelikož si nyní nejsou úplně jistý, jak je to v novém občanském zákoníku přesně upraveno. Ale pokud si dobře vzpomínám, tak myslím, že máte pravdu.
Dobrý den, jak můžu odstoupit od úvěrové smlouvy, která mi vlastně nevyhovuje? Je poskytovatel úvěru nucen mojí žádosti vyhovět, anebo opravdu záleží jen na jeho ochotě?(sandra p.)
Foto
Dobrý den, zákon o spotřebitelské úvěru umožňuje od smlouvy odstoupit po jejím uzavření, pokud není dodržena lhůta, kterou dává zákon, tak je možné využít i předčasného splacení spotřebitelského úvěru. V těchto otázkách vždy doporučuji, aby se spotřebitel ovšem poradil třeba se spotřebitelskou poradnou. Pokud byste řešila takto složitý problém, můžete využít naší poradny na tel. 299 149 009. Hezký den.
preji hezky den,kdyz objevim ve schrance pozvanku na tuto akci,poslu ji na coi,je mozne,ze se na tyto akce dostanou a ziskaji tak dukazy o techto praktikach? dekuji a hezky vikend(Jarmila V.)
Foto
Dobrý den, určitě to možné je, bohužel nedokáži říci, jestli bude v kapacitách inspekce, aby skutečně jeli inspektoři na danou akci. V současné době můžete na stránce www.nesvarnik.cz tuto pozvánku vložit s popisem a upozornit všechny obyvatele ČR, že se někde koná předváděcí akce. Toto je šikovná aplikace, která dokáže varovat velké množství lidí. Případně můžete také pozvánku poslat do Blesku, aby na místo poslali svého redaktora. Hezký den.
Dobrý den, pane doktore. Naše rodina odebírá časopis dTest, jsme opravdu rádi, že v České republice existuje nezávislé sdružení, které perfektně odvádí svou práci a ulehčuje nám-spotřebitelům život. Odpusťte mi můj možná troufalý názor,ale dle fotky vypadáte dost mladě. Můžu prosím vědět, jak jste se dostal do právní poradny dTestu? :) Moc děkuji a přeji Vám mnoho úspěchů!(Liliana)
Foto
Dobrý den, musím Vás poopravit, zatím nejsem doktorem. Do poradny jsem se dostal již za studia na pražské právnické fakultě. Začínal jsem jako poradce na poradenské lince. Zde jsem vydržel velmi dlouho, protože mě tato práce bavila. Později jsem se stal vedoucí této poradny, kterou vedu již rok a půl. Mějte se hezky a děkuji za dotaz.
odkiaľ pochádzaš ?(Ivan zelený)
Foto
Nyní žiji v Praze, původem jsem ze severu Čech, přímo z České Lípy. Mějte se.
Dobrý den, co mám dělat, když moje maminka zaplatila část peněz za vysavač, možná něco podepsala... nevíme. Zítra k ní má někdo přijet pro zbytek peněz a předat vysavač.(Marcela)
Foto
Dobrý den, potřeboval bych vědět více podrobností. Obecně platí, že pokud smlouvu uzavřela doma nebo na předváděcí akci, tak od ní můžete do 14 dnů odstoupit bez uvedení důvodu a bez jakékoliv sankce. Ovšem doporučil bych Vám využívat naši spotřebitelskou poradnu na telefonním čísle 299 149 009. Naši poradci Vám určitě rádi pomohou.
Proč ty lidi ještě nezavřeli? Copak to, co dělají je legální?(Jana S.)
Foto
Dobrý den, možná by stačilo, kdyby jim nebylo umožněno podnikat tak, že si opakovaně zakládají nové a nové společnosti. Musí dojít ke zpřísnění kontrol a ukládání vyšších pokut.
Dobrý den zajímalo by mě kdo Vás v d,testu platí a z jakých příjmů jsou placeny všechny testy které děláte.jesli jste féroví tak odpovíte(Miloš)
Foto
Dobrý den, testy jsou v současné době placeny výlučně z předplatného časopisu dTest, žádné jiné zdroje na testování neplynou. Na poradenství přispívá také Ministerstvo průmyslu a obchodu jako gestor ochrany spotřebitelů. Hezký den.
Pane Zelený, vysvětlete mi jednu věc. Jak je možé, že i přes udělované pokuty ČOI, i přes nespočet exekucí vůči starým bezbranným lidem,jež se zadlužili kvůli předváděcím akcím,jsou v ČR tyto předváděčky stále POVOLENÉ?Já chápu, že někdo prodá předražené zboží. Ale vždyť je očividné, že ty firmy jsou lumpové, podvádějí, lžou. To je v ČR legální? No asi ano,soudě podle politiků. Chce se mi z toho tady zvracet. Syn žije v Německu a tam by se něco takového nestalo. Děkuju. A nashledanou. (Denisa Soukupová)
Foto
Dobrý den, předváděcí akce fungují v ČR přibližně 20 let. Praktiky a chování prodejců se postupem času stále zhoršovalo, až dosáhlo neúnosného stavu. Státní orgány měly dlouhé roky značné rezervy, které jsou konečně nyní odstraňovány a je ukazován zájem na změně. V Německu se skutečně s tímto problémem dokázali vypořádat, je to dáno ovšem i tím, že jejich vývoj v rámci tržní ekonomiky byl po několik desetilí jiný než u nás. Stejný problém jako my mají také v Maďarsku a na Slovensku.
Proc se timto vubec zabyvate??? Kazdy clovek ma pravo rict ne, at uz ma 10 nebo 80 let... Pokud to neumi tak je to jeho problem.. Nehlede na to, ze kazdy clovek ma svobodnou vuli diky niz se rozhodne, zda na predvadeci akci pujde a zda si tam neco zakoupi...Dalsi faktor je ten, ze nekteri obcane jsou ochotni zaplatit radeji vice penez a mit tak pocit, ze ziskali kvalitni vec..Cela vase petice je z meho pohledu nesmysl. Myslim si, ze spolecnost ma daleko vetsi problemy kterym by se mela venovat pozornost..(Mirek)
Foto
Dobrý den, v tomto s Vámi nesouhlasím, nemyslím si, že smluvní volnost by měla být bezmezná. A nemyslí si to ani zákonodárce, a to ani ten evropský, jelikož existuje něco jako ochrana spotřebitele. A jsem přesvědčen, že společnost by měla chránit své seniory. Ono navíc nelze mluvit o svobodné vůli seniorů, na které byl vyvíjen nátlak a manipulace. dTest se této problematice věnuje už několik let, jen v minulém roce pomáhal více jak 2 500 seniorů.
Když si koupím na předváděcí akci zboží a po návratu domů mi dojde, že jsem udělala chybu, tak jak mám postupovat? Je možné od smlouvy odstoupit?(petra)
Foto
Dobrý den, ano, je potřeba od smlouvy odstoupit (písemně) do 14 dnů.
Dobrý den, mám otazku ak dovolíte, kampaň o šmejdoch sledujem, pre zaujímavosť. Zaujímalo by ma teda, či sa do kampane a do petície oficiálne zapojila aj úverová spoločnosť. Ve´d tá vystupuje skoro v každom prípade, kedy poskytuje aj viac úverov pre jedného človeka. Aké stanovisko zaujala úveropvá spoločnosť? má záujem bojova´t proti týmto praktikám? Pretože nikde som sa nedočítala, že by sa zástupci úverovej spoločnosti k tomu vyjadrili.(Martina)
Foto
Dobrý den, do kampaně a do petice se úvěrová společnost nezapojila. Je třeba si uvědomit, že mnoho úvěrových společností z těchto obchodů značně profituje.
Dobrý den, jak muzeme odstoupit od smlouvy, kterou děda podepsal pod tlakem ze strany prodejce? Nyní musí splacet 20tisícovou půjčku. děkuji za odpověď(Kamil)
Foto
Dobrý den, do 14 dnů od podpisu smlouvy je možné od ní odstoupit. Pokud tato lhůta uplyne je situace značně složitá a v mnoha případech zcela bezvýchodná. Pokud by někdo chtěl zneplatnit smlouvu třeba z důvodu nátlaku, musel by její neplatnost dokázat, což je značně složité. Nejjednodušší je tedy odstoupení od smlouvy v oné 14 denní lhůtě.
Dobrý den, dají se nekde nalezt testy zbozi, které je prodáváno na předváděčkách šmejdů? (milan)
Foto
Dobrý den, mnoho testů neexistuje. A pokud už testy byly udělány, tak z nich vyplynulo, že prodejci lhali - přesně toto je zachyceno i ve filmu Šmejdi.
dobrý den,podle mého názoru je problém v "socialistickém" myšlení seniorů. Prostě chtějí výlet a večeři zadarmo. Těžko chápou, že jakmile se něco tváří že je zadarmo, cena je mnohdy vysoká. Myslím, že to neplatí jen pro předváděcí akce a seniory. Jaký je Váš názor? (Čížková)
Foto
Dobrý den, určitě máte právdu v tom, že myšlení a vnímání seniorů je ovlivněno tím, že svůj produktivní věk prožili v předrevoluční době. Opravdu se dříve nesetkávali s předváděcími akcemi, uzavíráním smluv po telefonu, tudíž nevědí, že mají být obezřetní a dávat si na tyto "podnikatele" velký pozor. Navíc s příbývajícím věkem jsou lidé méně opatrní a více důvěřiví. Když se toto spojí, jsou ideální potenciálním nákupčím předraženého zboží.
Byl jsem na předváděcí akci. Zboží jsem platil v hotovosti (odvezli mě k bankomatu),žádné potvrzení o zaplacení jsem ale nedostal. Prý mě přijde i se zbožím. Teď když čtu články v Blesku tak si myslím, že jsem asi udělal chybu. Chtěl bych ale varovat ostatní. Je povinnost prodejce dát doklad o zaplacení?(richard)
Foto
Dobrý den, opravdu dát peníze bez jakéhokoliv potvrzení je chybou. Setkávám se s velkým množství případů, že si prodejci nechali zaplatit zboží v hotovosti a nevystavili doklad a nakonec přijetí peněz zapřeli. Vždy je třeba trvat na vystavení dokladu o zaplacení, zejména takto velkých částek.
a proč si nepozvete důchodce a neřeknete jim to sami?? no jo oni by stejně nepřišli ...nedostali by nic zadarmo ..(Eva Hlaváčková)
Foto
Dobrý den, už v loňském roce jsme pořádali velké množstí besed a přednášek pro seniory a sám jsem byl překvapen, že se jich účastnilo velké množství seniorů. A i nyní na projekce Šmejdů chodí opravdu velké množství seniorů - prakticky 40 % diváků tvoří osoby starší 65 let. Takže i ze strany seniorů je vidět velký zájem.
Dobrý den a co dělat, když už jsme naletěli..tedy naše babička..(hanka)
Foto
Dobrý den, pokud dojde k uzavření smlouvy na předváděcí akci, je možné od ní odstoupit, ovšem v relativně krátkém čase. Bohužel nevím přesně, kdy byla smlouva uzavřena.
Když naši zákonodárci o tomto problému věděli již dávno, proč proti tomu nic doposud nedělali? To se do toho museli napřed opřít a kritizovat tu všivárnu novináři, aby se naši (velmi dobře placení) poslanci teprve začali probouzet ze zimního spánku, nebo nějaké jiné letargie a konečně proti tomu něco tačali dělat???? Jediný způsob jak se těchto šmejdů zbavit je,bez pardonu a bez náhrady jim zabavit takto získaný majetek a zavřít je na hodně dlouho do dolů, nebo kamenolomu, aby si zkusili jaké to je vydělat si těžce vydřených pár drobných na chleba tak jak to dělali celý život ti, které oni připravili o poslední korunu a kolikrát i o život!!!!! S pzdravem Vítek.(Vítek)
Foto
Dobrý den, mnoho státních orgánů (nejen Parlament, ale i některá ministerstva, dozorové orgány, poradní výbory atd.) měli a někteří ještě mají ohledně aktivit, které by mohly konat, značné nedostatky. A určitě je vhodné, aby jim jak spotřebitelské organizace, tak média otevřely oči. Hezký den
jak nenaletet?? At tam duchodci nelezou!!!(Eva Hlaváčková)
Foto
Dobrý den, určitě máte pravdu, nejlepší obranou je na předváděcí akce vůbec nejezdit, neotvírat podomním prodejcům a naučit se říkat "ne". Hezký den.
Spolupracuje a komunikuje se vám lépe se Silvií, nebo s Romanou? Jak vůbec vaše spolupráce začala a kdy? děkuji a přeju hodně zdaru(Karel P.)
Foto
Dobrý den, jak Silva, tak Romana jsou naprosto úžasné, milé a příjemné. S oběma se mi velice dobře spolupracuje. Poprvé jsme se kontaktovali v polovině loňského roku a domluvili jsme se napořádání přednášek na téma ochrany seniorů při předváděcích akcích a při podomním prodeji. Uspořádali jsme nejdříve jednu v Praze a poté jsme se rozhodli jezdit na besedy po celé republice. Nyní v tomto pokračujeme a pořádáme besedy po projkci filmu. Rádi bychom v přednáškách a besedách pokračovali i nadále.
DOTAZ NEMAM.RADIT NY NI UZ JE POZDE.OBRAT ME RODICE TA HO ZASTRELÍM SKURVY SYNA.(MIROSLAV)
Foto
Dobrý den, i to je řešení, ovšem s horšími následky. Určitě stojí za to, s prarodiči/rodiči si promluvit a varovat je před riziky. Děkuji za jasný názor.
Na předváděcí akce nejezdím, ale mám strach z podomních prodejců. Bojím se jim otevřít, ale zároveň se bojím i neotevírat. Naposledy na mě pán bušil a volal, že je tam kvůli plynu. Vystrašilo mě to, protože jsem se bála, že plyn někde uniká. Pak z něj vypadlo, že mi nabízí lepší podmínky, ale vlezl mi do bytu a nemohla jsem se ho zbavit. Poraďte mi, co mám příště dělat? Marie, 65 let(marie)
Foto
Dobrý den, v žádném případě není vhodné pustit do bytu cizí osobu. Nejlepší radou je, podomním prodejcům neotvírat. Platí totiž zásada, že ty nejlepší nabídky za námi sami nepřijdou, ale naopak dorazí nabídky těch nejdrzejších prodejců. Pokud by unikal plyn, nejspíše by na Vás nebouchal muž v obleku, ale buď policista, hasič nebo údržbář. Hezký den
Pane Zelený, tohle je marný. Dyž ty lidi budou na ty šmejdy dál jezdit, tak oni tu budou dál podnikat. To máte jako s hnusnym jídlem v supermarketech. Jíme tu odpad Evropy,protože je to levný. Ale dokud to jíst budeme, výrobci to budou vyrábět a obchodníci nám strkat pod nos. Ale slyšel jsem, že 90 % těch firem-hajzlů teď podniká na Slovensku. Chudáci tam. (dědek z Mlékojed)
Foto
Dobrý den, já věřím, že když seniory budeme neustále upozorňovat, že jim tam hrozí riziko, že na předváděcí akce nemají chodit a mají jít raději do klubu seniorů, tak to budeme mít alespoň čásečný výsledek. Zde má velkou úlohu hlavně deník Blesk, který je velmi čtený, tudíž může hodně změnit. Je ovšem třeba dodat, že naprosto nejlepší obranou je, když města začnou pořádat pro seniory různé akce, výlety (bez prodeje zboží) a děti vezmou své rodiče ven, potom totiž nebudou mít čas na tyto akce jezdit. Máte pravdu, na Slovensku mají s předváděcími akcemi také velké problémy, stejně tak v Maďarsku. Hezký den
Dobrý den - proč se s tažením proti prodejním akcím začalo až teď? Copak to bylo dřív nějak lepší? Nemohlo se zakročit hned, jak se objevily negativní zkušenosti se špatným/podvodným jednáním a předraženým zbožím a ušetřit tak seniorům a jejich rodinám nervy a rozpočet? Na čem to záleží? Děkuji za odpověď.(Orinka)
Foto
Dobrý den, je třeba říci, že předváděcí akce v ČR fungují již 20 let, na druhou stranu praktiky a chování prodejců se zhoršuje s postupem času. Nyní je stav již neudržitelný. Naše poradna zaznamenává tisíce poškozených seniorů a další stovky až tisíce se obrací na ČOI. Je pravdou, že naše zákony i výkon kontrolních pravomocí ze strany dozorových orgánů mají značné mezery. Ovšem je vidět, že ze strany ministerstva průmyslu a obchodu vznikla velká snaha pomoci se změnou. ČOI začala zvyšovat pokuty. Opravdu film má velkou zásluhu, že představitelé státu si uvědomují konečně nedostatky, které tu byly. Pro mě osobně je vždy nejhorší, když za mnou příjde senior s obrovským dluhem, a já už mu nemohu pomoci, protože všechny lhůty (k řešení - třeba k odstoupení od smlouvy) již uplynuly. A na čem záleží změny, často na vůli politiků. Protože aby bylo nasloucháno odborníkům, kteří se věnují problematice seniorů, tak zde musí být vůle. Nyní tu konečně je. Hezký den
Byli jsme na předváděcí akci, kde nás odmítli pustit na záchod. Udělalo se mi zle, protože mám problémy s močovým měchýřem a cukrovku. Předváděcí akci jsem pak odmarodila. Dcera mi pak doma říkala, že jsem měla volat policii, že mě drží v místnosti proti mé vůli. Je to pravda? Můžu se obrátit na policii?(jitka)
Foto
Dobrý den, dle Vašeho popisu vyplývá, že Vám byla omezena osobní svoboda a nejspíše došlo i k újmě na zdraví. V tomto případě bylo opravdu na místě zavolat na tísňovou linku a přivolat příslušníky Policie ČR. Určitě by Vás z místa odvezli a Vám by se ulevilo. Policie je tu od toho, aby lidem pomáhala, tedy není na místě se obávat ji přivolat. Věřím, že na konec je Vám již dobře. Mějte se hezky.
Dobrý dedn, lze reklamovat i zboží bez předložení účtenky? Když mohu prokázat například výpisem z účtu (při platbě kartou), že jsem ono zboží u konkrétního obchodníka zakoupil.(Dan Sedlačka)
Foto
Dobrý den, zákon nevyžaduje, aby byl vždy při reklamaci předkládán doklad o koupi (účtenka). Koupi zboží lze prokázat jakýmkoli věrohodným způsobem, tedy nejlépe výpisem z bankovního účtu. Hezký den
Jak se mám příště zachovat, když jsem na předváděcí akci a prodejce chce, abych mu odevzdala mobil? Teď jsem mu ho radši dala, protože vyhrožoval, že kdo ho neodevzdá, toho nevezmou autobusem zpátky. Přitom jsem byli ve vesnici, o které jsem předtím nikdy neslyšela. Děkuji (karolína)
Foto
Dobrý den, já vždy doporučuji nikdy nikomu telefon nedávat, je to důležité, protože kdyby Vám potom někdo vyhrožoval, tak bez telefonu si nepřivoláte pomoc. Na druhou stranu je velké riziko, že když se už na začátku vzepřete prodejcům, tak Vás ze sálu pošlou pryč. Je skutečností, že těmto prodejcům je zákon a úcta k seniorům naprosto lhostejná.
Nemám dotaz,ale myslím si že na tento problém je jediné řešení - nečíst letáky, trhat je,telefony pokládat a nikam nejezdit.Alespoň já to tak dělám.Přála bych všem, aby to dokázali také.Hezký den(Jana Kroužková)
Foto
Dobrý den, i s Vámi naprosto souhlasím. Nejlepší obranou je říkat "NE". Stále všem seniorům opakuji, aby na předváděcí akce nejezdili, protože když už tam jedou, tak je velká pravděpodobnost, že nátlaku podlehnout a dlouhé roky budou splácet úvěry na zboží, o které nakonec vůbec nestojí. Určitě i telefonáty s nejrůznějšími nabídky je vhodné včas ukončit. Hezký den i Vám.
Která instituce má na starost kontrolu těch jejich akcí?(Pepa Rys)
Foto
Dobrý den, dozor zde vykonává především Česká obchodní inspekce (www.coi.cz), někdy může kontrola s ohledem na prodávané zboží spadat i pod někoho jiného (Státní veterinární správa - maso). V případech omezování osobní svobody, nátlaku či ublížení na zdraví je samozřejmě na řadě Policie ČR.
Nejlepší rada pro důchodce,nikam nejezděte nečekejte nic zadarmo a nejezte se doma.(Daniela)
Foto
Dobrý den, naprosto s Vámi souhlasím, nejlepší radou, kterou můžeme seniorům dát, je, že na předváděcí akce nemají jezdit, podomním prodejcům nesmí otevírat a při pouličním prodeji se lidé musí naučit říkat "NE". Toto je naprosto nejlepší obrana, jak nenaletět.