ONLINE CHAT
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala: mám dluhy z období, kdy jsem podnikala, nyní jsem zaměstnaná a bohužel mě dostihla exekuce na plat. Co s tím? Osobní bankrot nepřipadá do úvahy vzhledem k dluhům, právě z podnikání. Konkurz? Děkuji vám za odpověď, Simona (Simona Kochtová)
Foto
Dobrý den, konkurzem svůj problém nevyřešíte, protože na rozdíl od oddlužení se v konkurzu neodpouští neuhrazený zbytek pohledávek, takže co by se v konkurzu neuhradilo, musela byste dál doplácet - Vaše situace by se tedy v zásadě nezměnila. Ministerstvo spravedlnosti však připravuje novelu insolvenčního zákona, která by měla umožnit oddlužení i pro dluhy z podnikání. Když to dobře půjde, mohla by být přijata ještě letos nebo začátkem přístího roku. To by mohlo Vaši situaci vyřešit. Doporučuju Vám obrátit se občas s dotazem na některou z neziskových organizací, které se zabývají dluhovou problematikou, všichni tuto právní úpravu sledujeme a poskytneme Vám případně informace, jak to s tou novelou vypadá. Děkuji za zaslané dotazy a omlouvám se všem čtenářům, na jejichž dotazy jsem vzhledem k časovému limitu neměla možnost odpovědět. Pro obecné informace a vzory dokumentů doporučuji navštívit naše internetové stránky www.rubikoncentrum.cz, pro konkrétní dotazy doporučuji také bezplatnou poradnu Exekutorské komory ČR, kterou najdete na stránkách www.ekcr.cz. Přeju všem hezký den, Barbora Plocková
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s promlčecí lhůtou u dluhů. Zda je po 10 letech dluh promlčen či nikoli. Pokud ano a je na mne uvalena exekuce pozastavuje se automaticky? Děkuji. (Martina)
Foto
Dobrý den, s promlčením je to tak, že 1. promlčecí lhůtu (obvykle 3 nebo 4 roky) má věřitel na to, aby u soudu svůj dluh zažaloval). Pokud mu soud vyhoví, běží věřiteli od vydání rozhodnutí další promlčecí lhůta na to, aby svůj dluh vymohl, tedy podal návrh na nařízení exekuce. Tato lhůta je 10 let. Ale velice důležité je vědět, že do této desetileté lhůty se nezapočítává doba, po kterou exekuční řízení běží. To znamená, že když věřitel v roce 2002 získá soudní rozhodnutí o svém dluhu a v roce 2005 nechá nařídit exekuci, která trvá až do roku 2008 a pak je jako naúspěšná zastavena, uplynuly věřiteli na konci roku 2008 z té desetileté lhůty pouze přibližně 3 roky (za dobu 2002 - 2005, kdy exekuce nebyla nařízena), protože doba, po kterou exekuce běžela, se tam nezapočítává. Tato desetiletá promlčecí lhůta se tedy může protáhnout na mnohem delší dobu.
Dobrý den , chtěla bi se zeptat mám u jednoho exkutora tři exekuce mužu požádat abi mně dal do jedné exekuci .A když jsme na UP všechno exkuce nezvládám splácet mužu pořádat o zastavení exekuce.Když jsem samoživitelka a mám dve děti .Děkuji Ludmila (Ludmila )
Foto
Dobrý den, určitě můžete požádat o sloučení exekucí, pokud jsou vedeny ve prospěch stejného věřitele. Můžete také požádat o zastavení exekuce pro nemajetnost - exekutor ale k zastavení exekuce z tohoto důvodu obvykle přistupuje až v případě, že dlužník delší dobu vůbec nic nesplácí a exekutorovi je jasné, že z něj ani v budoucnu nejspíš nic nevymůže. Pokud tedy splácíte pravidelně aspoň něco nebo pokud máte nějaký postižitelný příjem, není šance na zastavení exekuce moc velká, ale zkusit to každopádně můžete, tím nic neztratíte. Vzor návrhu na sloučení exekucí i návrhu na zastavení exekuce pro nemajetnost bude už brzy k dispozici na našich stránkách www.rubikoncentrum.cz
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak vyřešit situaci, kdy je partner zatížen exekucemi. Ty nejsou uhrazeny. Je možnost sjednat si s exekutory splátky? A přistupují na ně? Mohu se já jako jeho partnerka (ne manželka) dostat do problému, pokud s ním žiji v jené domácnosti, ale trvalé bydliště máme každý jinde? Děkuji za odpověď(Petra)
Foto
Dobrý den, pokud nejste manželé, exekutor nemůže postihnout Vaši mzdu a účet. Určitě se ale můžete dostat do potíží v tom smyslu, že pokud žijete společně, může exekutor přijít k Vám domů a sepsat (a následně prodat) jak věci, které patří Vašemu partnerovi, tak věci, které patří Vám. Pak by bylo na Vás, abyste prokázala, co z toho byl Váš majetek (ideálně formou faktury na Vaše jméno, výpisem z Vašeho účtu, pokud jste věc platila kartou apod.). Trvalé bydliště v tom nehraje roli. Určitě si můžete zkusit sjednat s exekutorem splátky, záleží vždycky na konkrétním exekutorovi a na výši splátek, které jste schopni nabídnout, jestli Vám vyjde vstříc a na splátky přistoupí. Z mé zkušenosti platí, že když už se jednou podaří s exekutorem na splátkách dohodnout, obvykle se tím dlužník vyhne mobiliární exekuci (soupisu movitých věcí doma).
Dobrý den, jsem svobodná, ale vznikli mi dluhy, které jsou i v exekuci za doby expartnera, do roku 2008. Mám exekuci na plat. Nyní se chci vdávat. Můžou exekutoři postihnout plat a účet mého nového partnera (manžela), když dluhy vznikly před naším seznámením. Lze toto ošetřit nějakou smlouvou? Děkuji za odpověď (Michala)
Foto
Dobrý den, exekutor může postihnout mzdu a účet manžela jen pro dluhy, které patří do společného jmění manželů (SJM). Dluhy, které jste měla už před uzavřením manželství, do SJM nepatří, takže exekutor nemá nárok mzdu a účet Vašeho manžela postihnout. To ale neznamená, že to nezkusí. V takovém případě stačí doložit, že se jedná o dluhy vzniklé před uzavřením manželství. Je ale bohužel třeba být připraven na to, že případné odblokování účtu a zrušení exekučního příkazu na srážky ze mzdy bude exekutorovi trvat, takže jako nejlepší postup bych viděla informovat už při uzavření manželství exekutora i soud, který exekuci nařídil (a který na činnost exekutora dohlíží), že vstupujete do manželství a předem upozorňujete na to, že vymáhaný dluh není součástí SJM.
Dobrý den,manžel má 3 exekuce.V únoru mi exekutor zablokoval můj účet,nemůžu splácet své pohledávky ani splátky,které jsme domluvili s exekutorem.Žijeme pouze z mého příjmu,manžel sice pracuje,ale zaměstnavatel mu neplatí,prý nemá peníze.Můžete mi poradit? Má tato situace ještě nějaké řešení? Děkuji(Lucka K.)
Foto
Dobrý den, tohle je bohužel velice častý problém. Nejlepší, co v tuto chvíli můžete udělat, je dojít do své banky a vyžádat si vyplacení dvojnásobku životního minima, na což máte jednorázově nárok. Další krok by určitě měla být domluva s Vaším zaměstnavatelem, aby Vám vyplácel mzdu buď v hotovosti, nebo ji posílal na jiný účet (musela byste ovšem najít někoho, kdo sám nemá na sebe exekuci a komu důvěřujete natolik, abyste si k němu nechala posílat mzdu, většinou to bývá někdo z rodiny). To není obcházení zákona, část mzdy, na kterou má exekutor nárok, mu posílá přímo zaměstnavatel - zbytek, který zaměstnavatel pošle Vám, je tzv. nezabavitelná částka, na kterou exekutor ze zákona nárok nemá.