Pod značkou Hummer se totiž začaly vyrábět miniaturní elektronické golfové vozíky, které se ve Velké Británii stávají oblíbeným dopravním prostředkem nejen na golfovém hřišti.

Fotogalerie
2 fotografie

Vozidla Hummer byla původně určená pouze pro vojenské účely. Později se však upravila k tomu, aby byla vhodná i pro veřejnost. První verze nevojenského hummeru pod označením H1 se začala vyrábět v roce 1992. Tento terénní vůz měl ale neuvěřitelnou spotřebu paliva - až dvacet litrů nafty na sto kilometrů. Hladové monstrum přitom dokázalo vytáhnout rychlost z nuly na sto kilometrů za hodinu během 13,5 vteřiny. Nejvyšší rychlostí, kterou se dá v Hummeru H1 jezdit, je 134 kilometrů za hodinu. Nejnovější verze Hummeru s označením H3 už má spotřebu téměř poloviční a i rozměry vozidla se rapidně zmenšily. Tím však zmenšování a 'zekologičťování ' značky Hummer neskončilo.

V Anglii se pod značkou Mini Hummer začaly nedávno vyrábět golfové vozíky pod stejným označením jako jejich velcí bratříčci - tedy H1, H2 a H3. A staly se oblíbenou formou přepravy nejen na golfovém hřišti. Nulové emise totiž dovolují s vozítkem jezdit i v centru Londýna a parkovat tam, kde normální automobily stát nemůžou. Zmenšená elektrická verze hummeru dovede jet rychlostí až 50 kilometrů za hodinu a na jedno nabití se s ním dá urazit až 120 kilometrů. A jaká je cena? Zhruba 400 tisíc korun. Výrobek je tedy určen spíše jen pro bohaté golfové nadšence a 'zazobance', kteří budou mít mini hummera jen jako módní doplněk.


Mini Hummer H3
Délka: 315 cm
Šířka: 129 cm
Výška: 140 cm
Váha: 256 kg
Maximální rychlost: 50 km/h
Výdrž na
jedno nabití: až 120 km
Délka nabíjení: 6 hodin
Cena: cca 400 tisíc korun